Hoppa till huvudinnehållet

Budgetbeslut kom efter nästan fem timmar

Publicerad:
Budgetdebatten i stadshuset pågick länge innan det var dags för beslut. Majoritetens förslag gick som väntat igenom.
Budgetdebatten i stadshuset pågick länge innan det var dags för beslut. Majoritetens förslag gick som väntat igenom.

Det tog fyra och en halv timme innan kommunfullmäktige på måndagen röstade igenom den politiska majoritetens budgetförslag. Den långa debatten kom att handla om skola, vård och omsorg - och skattesatsen.

Det var en budgetdebatt som i mångt och mycket kom att handla om kärnfrågorna skola, vård och omsorg och det var ovanligt många fullmäktigeledamöter som tog tillfället i akt att yttra sig från talarstolen. Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) inledde med att redogöra för förutsättningarna för det budgetförslag som den politiska majoriteten hade enats om.

– Kommunens stora utmaning är att vi blir alltfler äldre samtidigt som antalet barn minskar liksom antalet personer i arbetsför ålder. Detta påverkar skatteintäkter och kostnader. Den ekonomiska utvecklingen är osäker i både Sverige och världen och vi vet inte vart inflationen hamnar, sa Rogne då han redogjorde för budgetförutsättningarna.

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) och vice ordförande Ola Johansson (M).
Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) och vice ordförande Ola Johansson (M). Foto: Frida Flodkvist

ST har tidigare berättat om budgetförslaget som bygger på att det inte blir någon höjd skatt. Majoriteten föreslår en generell uppräkning av budgeten med en procent med ett resultatmål på en procent under 2023, 1,5 procent året därpå och två procent under 2025. I budgeten föreslås extra pengar till barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden samt investeringar på 94,1 miljoner.

Ann Mlakar (S) redogjorde för oppositionens budgetförslag som däremot bygger på en skattehöjning med 50 öre.

– Vårt förslag följer till stora delar majoritetens förslag men vi vill satsa mer offensivt. Vår skattehöjning skulle ge 15,9 miljoner kronor till satsningar som vi vill genomföra, framför allt på skola, vård och omsorg.

”Enda oppositionspartiet”

Som ST också berättat vill S dessutom använda 15-20 miljoner i så kallade Rur-pengar (resursutjämningsreserv) för olika åtgärder inom skola och omsorg.

– Vårt budgetförslag skulle innebära att vi kan göra Säffle till en ännu mer attraktiv kommun att leva i, sa Ann Mlakar.

Oppositionsledaren Ann Mlakar (S) ville ha en skattehöjning på 50 öre.
Oppositionsledaren Ann Mlakar (S) ville ha en skattehöjning på 50 öre. Foto: ST Arkiv

Jimmy Jonasson (SD) menade att Säffle kommun måste fokusera ännu mer på vård, omsorg och skola för att bli attraktivare.

– Vi måste satsa på välfärden även om det innebär besparingar i andra verksamheter, sa han.

Jonasson sa att han saknade respekt för S-förslaget och att SD är det enda oppositionspartiet i Säffle.

– Säffle behöver mer Sverigedemokratisk politik, sa han.

SD ägnade dock inte många minuter åt att redogöra för sitt eget budgetförslag.

– Men desto mer tid åt att kritisera alla andra partier. Mitt förslag är att SD försöker få in mer kvinnor i sitt parti så kanske det blir mer prat om er egen politik, sa Olga Ljung (S).

Sälja Krokstad

Ola Johansson (M) talade om näringslivets positiva utveckling och potential i Säffle men påtalade också utmaningar som den höga arbetslösheten och den negativa befolkningsutvecklingen. Han gav exempel på några förslag som hans parti vill genomföra för att lösa en del av problemen.

– Vi vill fortsätta avveckla tomma lokaler och lägenheter genom försäljning och rivning, vi vill sälja Krokstad till en privat intressent och vi vill ha en slutlig lösning för ridanläggningen på Krokstad, sa han.

Helené Agdén (SiV) konstaterade att det måste skäras mycket i budgeten trots alla kostnadsökningar. Men hon menade att budgetförslaget är det bästa man kan prestera med de förutsättningar som finns.

– Tuffast har som vanligt de nämnder som har ansvaret för våra barn och våra äldre. Den stigande äldrekurvan peakar och vi vill att Säffle ska ha ett nytt perfekt seniorboende i Hermeshuset där vi också vill ha en ny förskola, sa hon.

”Allvarligt i skolan”

Barbro Källström (V) var också inne på hur minskade skatteintäkter ger sämre möjligheter att satsa. Hon menade att det skapar utmaningar för kommunen.

– Vi vill att kommunen satsar mer på de som av olika orsaker står längst bort från arbetsmarknaden. Och vi kommer inte ifrån att det behövs mer personlig stöttning. Situationen i vår skola är mycket allvarlig och socialnämndens underskott skapar många problem, sa hon.

Magnus Jansson (L) pratade också om de två största förvaltningarnas problem.

– Det är bra att BUN fått 30 procent och Socialnämnden 70 procent av tilläggspengarna i majoritetens budgetförlag, tyckte han. Vi har ett ansvar att ge barnen en bra start i livet och då måste skolan få resurser.

Pågick i fyra timmar

Socialnämndens ordförande Anita Karlsson (C) underströk att allt förebyggande arbete ger resultat oavsett om det handlar om barn eller äldre.

– Jag känner inte igen S-kommenteraren om att vi sitter stilla i båten, däremot håller jag med Ola Johansson när han säger att vi ror båten med kraftiga årtag. Vi har en robust organisation och engagerad nämnd som håller i och håller ut, sa hon.

Budgetdebatten pågick i nästan fyra timmar innan församlingen gick till beslut. Det skedde med rösträkning som slutade 22-10 för majoritetsförslaget. Sverigedemokraternas sex ledamöter avstod från att rösta.

Ett nytt budgetbeslut kommer med anledning av valet i september att tas i höst.

Artikeltaggar

Anita KarlssonAnn MlakarBarbro KällströmDag RogneEkonomiHèléne AgdénJimmy JonassonMagnus JanssonOla JohanssonPolitikSäffle kommunSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.