Hoppa till huvudinnehållet

Rustika pizzerian i det gamla bruket blev succé

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Thomas Peterson laddar in ved i ugnen, där de populära pizzorna gräddas.
Thomas Peterson laddar in ved i ugnen, där de populära pizzorna gräddas. Foto: Lisa Olaison

Wiksfors bruk i Långserud, tidigare en förfallen skamfläck i byn, har fått nytt liv. Här är det nu full aktivitet i de elva företag som huserar i de vackra, rustika lokalerna.

Under sommaren är det restaurangen Wedbränt som drar mest folk på veckosluten. Deras napolitanska pizza har blivit otroligt populär. Till den kan man med fördel välja en lättöl från bryggeriet i bruket.

En av eldsjälarna bakom förvandlingen av bruket är Thomas Peterson, kanske mest känd som mannen bakom den populära stug- och upplevelseanläggningen Naturbyn i Långserud.

Thomas, som är från bygden, är utbildad snickare och har jobbat med ”allt möjligt” säger han. När han såg de nedgångna bruksbyggnaderna kände han en blandning av sorg över förfallet, och en kreativ lust att ge sig in där och börja jobba.

Mycket jobb

Tillsammans med Jonas Byh, Dennis Delin och Lars-Evert Wikholm köpte han bruket 2018, och inledde en arbetsintensiv omvandling av byggnaderna och ytorna runt dem.

– Det var fullt med bråte och skräp överallt.

Men även om hela stället gav ett slitet intryck tvekade inte de fyra ägarna på fastighetens potential som företagshotell och besöksmål.

Thomas Peterson är framgångsrik entreprenör inom naturturism. Företagshotellet på bruket är ett projekt som framför allt drivs av engagemang för platsen och för att göra något bra för Långserud.
Thomas Peterson är framgångsrik entreprenör inom naturturism. Företagshotellet på bruket är ett projekt som framför allt drivs av engagemang för platsen och för att göra något bra för Långserud. Foto: Lisa Olaison

Ledorden i arbetet har varit återbruk och kvalitet. I dag är anläggningen ett toppmodernt företagshotell, där hyresgästerna har fått anpassade lokaler i en tilltalande blandning av modern inredningsarkitektur och gammal brukskänsla. Hyresgäster är bland andra ett teknikkonsultföretag, en webbyrå, en bildhuggare, två inredningsbutiker, en yogastudio och ett våffelkafé.

Thomas Peterson är delägare i bolaget som äger bruket och också en av ägarna till restaurangen Wedbränt. Han ser stora utvecklingsmöjligheter i bruksfastigheten.
Thomas Peterson är delägare i bolaget som äger bruket och också en av ägarna till restaurangen Wedbränt. Han ser stora utvecklingsmöjligheter i bruksfastigheten. Foto: Lisa Olaison

I det färdiga resultatet av omvandlingen ser man också en hel del humor och värme, tecken på att anläggningen drivs med mycket hjärta och personligt engagemang. Det gäller inte minst restaurangen Wedbränt, i brukets gamla pannrum och spånlager.

Äter man inte upp kanterna på pizzan blir det stupstocken. Humorn är ständigt närvarande på Wedbränt.
Äter man inte upp kanterna på pizzan blir det stupstocken. Humorn är ständigt närvarande på Wedbränt. Foto: Lisa Olaison

Inte hela veckan

Restaurangen drivs av Thomas Peterson och den professionella kocken Jonas Byh, vars huvudsakliga jobb är på ett storkök i Säffle kommun. Restaurangen är i början på sommaren öppen lördagar och söndagar, men efter midsommar utökar man till torsdag-söndag.

Bruket kan stoltsera med eget ölbryggeri. Det prisbelönta lättölet från Wiksfors bryggeri passar perfekt till brukets pizza.
Bruket kan stoltsera med eget ölbryggeri. Det prisbelönta lättölet från Wiksfors bryggeri passar perfekt till brukets pizza. Foto: Lisa Olaison

Här är det rustik mat med en enkel meny. Den består av pizza med och utan kött. Alltså två alternativ.

– Vi säger inte att det är en pizzeria. Det är bränt bröd och ost, säger Thomas.

Menyn är enkel.
Menyn är enkel. Foto: Lisa Olaison

Han och Jonas bestämde sig för att starta en restaurang 2019.

– Det var rätt mycket en slump.

De hade fått tag på en billig vedugn och tänkte att det var värt ett försök.

Thomas Peterson har omvandlat ett gammalt pannrum, spånlager och smedja i bruket till en pizzeria med vedeldad ugn.
Thomas Peterson har omvandlat ett gammalt pannrum, spånlager och smedja i bruket till en pizzeria med vedeldad ugn. Foto: Lisa Olaison

Fanns inte ens golv

– Här fanns det inte ens golv och det var fullt av rester av olja, säger Thomas när han kliver ner i det gamla pannrummet.

Tack vare hans hantverkarkunskaper har de lyckats skapa en restaurang med genuin, rustik och trevlig atmosfär. Den består dels av en mindre del som är det gamla spånlagret. Kopplingen till historien syns bland annat i spånsäckarna som används som stolar vid träborden.

– Vi har tagit tillvara så mycket som möjligt av materialet som fanns här och skapat något nytt av det, säger Thomas.

Det gamla spånlagret har blivit en välkomnande restauranglokal i rustik stil.
Det gamla spånlagret har blivit en välkomnande restauranglokal i rustik stil. Foto: Lisa Olaison

Ljus smedja

Kopplingar till historien finns det även i den större restauranglokalen som kontrasterar med massor av ljus och rymd. Det är smedjan, byggd 1906, där den hårda industrikänslan mjukas upp av trasmattor som återfinns både på golvet och upphängda i taket.

Industrikänslan är kvar i den gamla smedjan.
Industrikänslan är kvar i den gamla smedjan. Foto: Lisa Olaison

När restaurangen är fullsatt är det uppemot 100 personer här samtidigt, varav en del sitter på uteserveringen. Det händer att det är fullt, vilket sätter pizzabagaren på prov.

– Vi får in fyra pizzor åt gången i ugnen.

En del av sittmöblerna utomhus är också odlingsbäddar för kökets örter. Här växer basilikan till pizzorna.
En del av sittmöblerna utomhus är också odlingsbäddar för kökets örter. Här växer basilikan till pizzorna. Foto: Lisa Olaison

Högt tryck

Det innebär att det kan vara hårt tryck ibland, men personalen hanterar det bra, menar Thomas.

– Vi tar hjälp av fyra-fem ungdomar från trakten, och de är superduktiga. Gästerna är nöjda.

Att börja med kvällsöppet och alkoholservering är inte intressant tycker Thomas. Det är maten och bruksupplevelsen som ska stå i fokus, säger han.
Att börja med kvällsöppet och alkoholservering är inte intressant tycker Thomas. Det är maten och bruksupplevelsen som ska stå i fokus, säger han. Foto: Lisa Olaison

Restaurangen öppnade med buller och bång våren 2019.

– Vi hade berättat på vårt Instagram när vi skulle öppna. Vi hade ingen aning om hur mycket gäster som skulle komma. Klockan 13, när vi skulle öppna första dagen, stod det runt 100 personer i kö. Det blev rätt stressigt.

Bestick finns inte, här äter man med händerna.
Bestick finns inte, här äter man med händerna. Foto: Lisa Olaison

Inga bestick

Ryktet om pizzan, som äts utan bestick på en återanvänd träskiva i en gammal industrilokal, spred sig snabbt och nu är den ett resmål. Stället är ovanligt lätt att hitta till, beläget som det är precis vid E18. Tacksamt turistläge på vägen mellan Stockholm och Oslo med andra ord.

– Vi drog faktiskt nytta av coronapandemin. Att åka till ett sådant här ställe kändes bättre för många än att åka in till städerna. Folk stannade mer på hemmaplan.

Om någon ber om bestick kan det hända att Thomas kommer med den här...
Om någon ber om bestick kan det hända att Thomas kommer med den här... Foto: Lisa Olaison

Restaurangen har en del långväga gäster, men ägarna vill inte marknadsföra sig för mycket och bli något slags vägkrog.

– Det är fortfarande mest folk från häromkring som är här. Det passar oss bra, vi vill satsa mer på kvaliteten, och kan lägga ner mer tid på tillagningen.

Kalljäst deg

Tid är en väsentlig del av Wedbränts pizza, eftersom brödet görs på kalljäst deg.

– Den står 72 timmar i kylskåp. Det sväller upp mer än vanlig deg och blir väldigt fluffig.

Sitter gör man på spånsäckar.
Sitter gör man på spånsäckar. Foto: Lisa Olaison

Menyn är som sagt extremt enkel. Det ger kocken större möjligheter att hålla hög kvalitet på det som serveras, säger Thomas.

– Det är napolitansk pizza med riktiga råvaror, som gräddas i 500 grader.

Beställer i en app

För att få en så rationell drift som möjligt ombeds gästerna att beställa och betala via mobilen. Disk undviks nästan helt genom att man inte använder bestick och glas. Gästerna ombeds tvätta händerna i ett gammalt tvättställ i plåt och äta de uppskurna bitarna med fingrarna, och dricka direkt ur flaskan.

Det är pizza inom citattecken. ”Egentligen är det bränt bröd med ost” säger Thomas Peterson.
Det är pizza inom citattecken. ”Egentligen är det bränt bröd med ost” säger Thomas Peterson. Foto: Lisa Olaison

När det gäller dryck till pizzan väljer många lättölen som tillverkas av en hyresgäst i bruket, Wiksfors bryggeri. Det är ölentusiasten Anders Nilsson som har startat ett ölbryggeri här, med ett öl som prisats vid stora festivaler.

Vid Uppsala Dryckesfestival 2021, där över 200 öl från runt 50 olika bryggerier tävlade, kammade det lilla Wiksfors Bryggeri hem guldet i klassen lågalkoholöl 0,6 – 2,2 procent.

Forsen som gav upphov till bruket en gång, brusar fortfarande. Runt den finns det utvecklingsmöjligheter i fastigheten, säger Thomas Peterson.
Forsen som gav upphov till bruket en gång, brusar fortfarande. Runt den finns det utvecklingsmöjligheter i fastigheten, säger Thomas Peterson. Foto: Lisa Olaison

– Det är jättekul att det har startat ett bryggeri här, det passar väldigt bra i mixen av företag, säger Thomas.

Ska fortsätta utveckla

När det gäller brukets framtid har han inga planer på att slå sig till ro.

– Jag är sugen på att utveckla det mer. Vi har flera byggnader där vi inte har gjort någonting än där det finns stora möjligheter, och vi har även mark om vi vill bygga nytt.

Lokalen som står närmast på tur för renovering ligger vackert intill den fors som utnyttjades för vattenkraft förr.

– Jag skulle gärna se att det öppnade ett bageri eller något liknande här.

Återbruk är ett nyckelord i Wiksfors bruk. En gammal hylla har blivit material till de träskivor som pizzorna serveras på.
Återbruk är ett nyckelord i Wiksfors bruk. En gammal hylla har blivit material till de träskivor som pizzorna serveras på. Foto: Lisa Olaison
"Nästan alltid stängt. så passa på när det är öppet”
"Nästan alltid stängt. så passa på när det är öppet” Foto: Lisa Olaison
Här klyvs veden som eldar ugnen till Wedbränts pizzor.
Här klyvs veden som eldar ugnen till Wedbränts pizzor. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Anders NilssonLars-Evert WikholmLångserudMat & dryckNaturbynNäringslivThomas PetersonWiksfors bruk

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.