Hoppa till huvudinnehållet

Nya planer för Hotell Vildmarken – Cecilia och Gunnar tar över

Publicerad:
Gunnar och Cecilia Ozolins har tagit över driften av Hotell Vildmarken och arbetar nu för att väcka liv i fastigheten. Visionen är att förvandla stället till ett retreat för kropp och själ.
Gunnar och Cecilia Ozolins har tagit över driften av Hotell Vildmarken och arbetar nu för att väcka liv i fastigheten. Visionen är att förvandla stället till ett retreat för kropp och själ. Foto: Diana Dragic

Hotell Vildmarken i Långserud har fått nya ägare. Den 21 april tog Cecilia och Gunnar Ozolins från Lerum över nycklarna till fastigheten, och nu planerar de att väcka liv i hotellet som i förlängningen ska bli ett retreat för träning och återhämtning.

Att åka på retreat av olika slag har de senaste åren blivit allt vanligare.Tyst retreat, yoga-retreat eller kreativt retreat – det finns många olika varianter som ska hjälpa människor att återhämta sig eller att dra sig undan en stund från vardagens ekorrhjul.

För Cecilia, 55, och Gunnar, 54, har just yoga varit ett verktyg för att finna ro i både kropp och själ, och det är just detta intresse som har blivit inkörsporten till att de nu ska satsa på ett retreat-koncept i natursköna Långserud.

– Idén föddes egentligen när vi själva var på ett yoga-retreat i Spanien år 2018. Vi hade tränat, ätit gott, vandrat, umgåtts med trevligt folk från olika delar världen, och sista dagen sa Cecilia att hon skulle vilja driva något liknande själv, berättar Gunnar.

Under de följande åren budade paret på några potentiella ställen att driva sin drömverksamhet på, men det var först när Hotell Vildmarken dök upp som det kändes rätt.

– I vintras hittade vi detta stället och kände att det hade allt vi behövde, även om det samtidigt behöver en hel del kärlek och omtanke, säger Cecilia.

Väcks till liv

När ST träffar de nyblivna hotellägarna har de precis slagit sig ned i utemöblerna för att äta lunch efter ett inventeringspass i köket. Sedan i lördags bor de på hotellet, och varvar där sina ”vanliga” jobb med städning, målning och allmän uppfräschning av fastigheten.

– Just nu ska vi bara se till att det blir rent, fräscht och beboeligt. Vi försöker oss även på någon form av inventering så att vi vet vad vi har och var vi ska utgå ifrån. Vi har till exempel 300 gafflar men bara 15 teskedar, och det är ganska talande för hur det är här överlag, skrattar Cecilia och Gunnar.

Den långsiktiga planen är att väcka stället till liv och förvandla det till en naturskön plats dit ledare kan ta sina träningsgrupper för att hålla till exempel träningshelger, yoga-retreat eller kurser av olika slag.

– Vi ser egentligen inte att det ska bli ett hotell eller en restaurang i klassisk mening, utan mer som en träningsgård för kropp och själ. Sen kan det mycket väl bli så att vi fyller på med andra typer av arrangemang som bröllop, konstutställningar eller liknande, säger Gunnar.

”Vi ser egentligen inte att det ska bli ett hotell eller en restaurang i klassisk mening, utan mer som en träningsgård för kropp och själ”.
”Vi ser egentligen inte att det ska bli ett hotell eller en restaurang i klassisk mening, utan mer som en träningsgård för kropp och själ”. Foto: Diana Dragic

Finns behov

Cecilia och Gunnar har själva många års erfarenhet av att träna yoga och har genom åren sett att det finns ett behov av platser där man kan anordna träningsläger och utbildningar. Den pedagogiska biten överlämnar de dock till proffsen.

– Vi ska se till att det finns tillgång till bra faciliteter, god mat och separata boenden. Själva träningen och utbildningen får någon annan med rätt kunskaper stå för, skrattar de och fortsätter:

– Vi har ändå ett hyfsat stort nätverk inom yoga och personliga tränare, och hittills har alla varit positiva till att försöka genomföra en helg här, säger Cecilia.

Hyr ut under tiden

Vildmarken Retreat är alltså målet, men innan dess planerar ägarna att driva hotellet som ett slags bed and breakfast som ska hyras ut via Airbnb.

– Våra närmaste planer är att bo här under sommaren och försöka omsätta litegrann genom att fräscha upp och hyra ut några enstaka rum till turister från och med första juli. Vi hoppas också kunna erbjuda frukostservering och kiosk, men allt hänger på vilka tillstånd vi får, säger Cecilia.

Har ni fått några reservationer ännu?

– Ja, redan första dagen var det faktiskt några från Singapore och Tyskland som bokade rum, så det var ju väldigt kul!

Cecilia är från början uppväxt i Arvika, och de nya loggorna är handmålade av Marja i Myroms dotter Mariella.
Cecilia är från början uppväxt i Arvika, och de nya loggorna är handmålade av Marja i Myroms dotter Mariella. Foto: Diana Dragic

”Back to basic”

Projektet som Cecilia och Gunnar nu har tagit sig an är inte tänkt att generera stora inkomster. Syftet är snarare att få jobba med något tillsammans och värna sin egen hälsa.

– Vi har alltid haft arbeten där vi sitter mycket på rumpan och samtidigt drivit ’aktiebolag familj’ med allt som hör till. Nu är det ungefär tio år kvar till pension och då vill vi gå back to basic och återhämta oss efter många års arbete. Det här blir ju också ett jobb i sig, men här får vi dels jobba åt oss själva, dels röra mycket på kroppen och dessutom göra det tillsammans.

Hur känns det hittills?

– Det varierar från minut till minut. Dels är det ju lite overkligt, dels är det så otroligt häftigt att vara här! Och samtidigt lite frustrerande. Det är så mycket som man vill och måste fixa med, så det blir ganska spretigt. Man börjar med en sak också ser man något annat, och sen i slutet av dagen inser man att man har varit på femton olika ställen men inte slutfört någonting.

Vad har ni för förhoppningar inför framtiden?

– Att vi ska bli rika! Haha nej, att det ska gå runt. Alltså vi är ju glada om vi slipper mata in pengar varje månad, och det tror vi på – på sikt. Sen får vi ju se hur det går. Skulle det gå åt skogen har vi alla fall köpt oss en rejält tilltagen sommarstuga.

Två av rummen, ett tvåbäddsrum och ett fyrbäddsrum, är redan klara för uthyrning. Innan den första juli ska även det gemensamma köket totalrenoveras.
Två av rummen, ett tvåbäddsrum och ett fyrbäddsrum, är redan klara för uthyrning. Innan den första juli ska även det gemensamma köket totalrenoveras. Foto: Diana Dragic

Kanske flyttar

Inom en snar framtid planerar både Cecilia och Gunnar att banta ner sina ”vanliga” jobb och fokusera allt mer Vildmarksäventyret. Kanske blir det också en flytt till Säffle så småningom.

– Just nu har vi kvar huset i Lerum. Barnen, som är 21 och 24 år gamla, sköter om det och katterna medan vi är borta. Till en början kommer vi nog bara att bo här över somrarna, men med tiden kanske vi får börja se oss om efter ett mer permanent boende i närheten.

Vad jobbar ni med när ni inte är här?

– Jag Jobbar som IT-konsult, så jag kommer att sköta marknadsföring och kommunikation inom verksamheten, säger Gunnar.

– Jag är legitimerad bioteknisk analytiker inom klinisk fysiologi och är expert på hjärtultraljud och att hantera ultraljudsmaskiner som används inom vården. I jobbet reser jag mycket, så jag har ganska stor erfarenhet av att träffa många olika typer av människor och hitta lösningar på problem. Sen har jag ju hunnit avverka några hotellrum också, så jag vet ungefär vad man vill ha och inte vill ha, säger Cecilia.

Inviger med silverbröllop

Trots att rummen på Hotell Vildmarken officiellt börjar hyras ut från och med första juli kommer hotellet att vara fullbelagt på midsommarafton. Gunnar och Cecilia ska nämligen inviga det nya livet som hotellägare genom att fira sin tjugofemte bröllopsdag tillsammans med familj och vänner.

– Nu till midsommar firar vi silverbröllop, så då har vi bjudit hit en massa vänner både för att fira med oss men också för att ge ett handtag. Det blir som en kickoff för det hela och för vårt nya liv här.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHotellHotell VildmarkenLångserudLerumMänskligtNäringslivSemesterTurismYoga

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.