Hoppa till huvudinnehållet

Så här gör du din midsommarkrans

Publicerad:
Wiksfors bruksbutik anordnar kransbindning.
Wiksfors bruksbutik anordnar kransbindning. Foto: Emma Alegod Bruce

Färskpotatis, sill, jordgubbar och blommor i håret. Sommarens största högtid är äntligen här. Josefin Wikholm höll under torsdagseftermiddagen kranskurs och Säffle-Tidningen hakade på.

En uppsjö av blommor i olika färger och former stod uppdukat på bordet. Det doftar sommar i hela lokalen. Spänt står både små och stora på kö för att få börja binda sina kransar. Det visar sig att det är lättare än vad man tror att få till en vacker krans och mycket av materialet som behövs har man redan nära till hands.

Fler än väntat

– Så roligt, jag trodde bara det skulle bli två, tre stycken, utbrister Josefin Wikholm som håller i kursen och driver bruksbutiken bredvid.

Det krävdes ingen anmälan för att ta del och kursen, men Josefin tycker bara det är roligt att med att det är många deltagare. Intresset var så stort att Anders Nilsson, som driver Wiksfors bryggeri, fick skruva ihop ytterligare ett bord så alla skulle få plats.

Att binda en krans

När man gör en krans så behövs en stomme. Stommen tillverkas av tjockare ståltråd som lindas in i floratejp. Tejpen ser till att blommorna håller sig på plats bättre, och skyddar mot skarvar från ståltråden. När tejpen är på så görs en ögla på vardera ände av tråden.

När blommor valts ut ska dessa göras till små buketter. När buketterna placeras mot stommen ska blommorna ligga mot kroppen och stjälken bort från, den sista buketten kan placeras omvänt för att dölja öglan. Blommorna fästs genom att snurra en tunnare ståltråd två varv runt stommen.

Avslutningsvis fästs två band i de båda öglorna, sedan knyts banden ihop till en rosett. På så sätt får kransen önskad storlek och kan justeras under dagen. Vill man kan en tjockare stomme användas då denna krans blir väldigt nätt. Att göra på det här sättet är Josefins favoritsätt.

– Då orkar man ha på sig den hela dagen. Det är såklart en smaksak men jag föredrar denna av just den anledningen.

– Sen är det ett plus att stommen kan återanvändas nästa år också. Det är jättebra miljötänk, tillägger hon.

  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce

Val av blommor

– Jag tycker att det är helt underbart att gå ut och ta de blommor som finns i vår vackra natur. Sen finns det såklart väldigt många andra fina blommor som man inte hittar i trädgården, så någon sort kan man kanske köpa, anser Josefin.

Beroende på när man gör sin krans kan valet av blommor spela in, brudslöjan är en sort som håller sig väl även när den torkat, till skillnad från krysantemum som skrumpnar lite när den torkat. Det bästa är att rådfråga en florist om man behöver en krans som ska hålla flera dagar.

Förvara i kylen

Det kan kännas lite övermäktigt att binda den där kransen samtidigt som det ska lagas mat, ätas och dansas på en och samma gång. Men Josefin har ett bra knep för att få en tjusig krans om man vill fixa den dagen innan.

– Man kan lägga kransen på ett kallt och mörkt ställe som kylskåpet, eller i en jordkällare. Då sprayar man lite vatten på den och lägger den i en plastpåse innan den åker in i kylen. Det är ju väldigt skönt att ha den klar innan firandet.

Josefin Wikholm är florist och driver Wiksfors Bruksbutik
Josefin Wikholm är florist och driver Wiksfors Bruksbutik Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

LångserudMidsommarMidsommaraftonNyheterSäffleViksfors

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.