Hoppa till huvudinnehållet

Seffle Jazz Club arrangerar konsert i Åmål

Publicerad:
Papa Piders vid ett av sina tidigare framträdanden hos Seffle Jazz Club.
Papa Piders vid ett av sina tidigare framträdanden hos Seffle Jazz Club. Foto: Åke Jansson

En skön jazzkväll väntar dem som söker sig till Gamla kyrkan i Åmål onsdagen den 29 juni. Välkända göteborgsbandet Papa Piders Jazzband bjuder på traditionell jazz med doft av New Orleans och en tidlös musikalisk attraktion.

Seffle Jazz Club står för arrangemanget i samarbete med Rocky Mountains Squaredans-klubb i Mellerud.

Papa Piders historia tog fart i tidigt 60-tal då det blev ett av Göteborgs mest populära kapell i den tradjazzboom som då rådde. Efter 25 års flitigt turnerande lades bandet ner i mitten av 80-talet. En av dem som varit med från början, trumspelaren Bosse Lindgren, längtade tillbaka till Papa Piders.

Bandet återuppstod

Han lyckades 2010 engagera ett ny grupp musikanter och bandet kunde återuppstå. Det nya Papa Piders blev en fullträff. Inte många band kan på samma sätt få de traditionella låtarna att svänga så skönt. Ett tajt ensemblespel och begåvade solister lyfter den musikaliska nivån. Därtill bjuds en stor portion göteborgsk humor i presentationen. Musikkännare från olika håll gillar Papa Piders och bandet har vunnit en rad utmärkelser för sitt spel.

Blåssektionen består av trombonisten Pider Åvall, även han 60-talsveteran, trumpetaren Klas Nilsson och klarinettisten/saxofonisten Sverker Nyström. Bakom dem kompar basisten Claes Nordborg, banjospelaren Anders Hultman och trumspelaren och kapellmästaren Bosse Lindgren.

En stunds internetlyssnande låter oss höra spänstigt spel med hög teknisk standard och med Claes Nordbord härliga kontrabas som rytmiskt puls. Låtarna har titlar som ”Saratoga swing”, ”When I grow too old to dream” och ”We shall not be moved”. Namnen räcker för att få gamla New Orleans-hjärtan att blöda.

Stig Andersson

Artikeltaggar

MusikSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.