Ett i runda slängar tioårigt projekt börjar gå mot sitt slut. Alla åtta vindkraftverk är monterade i Knöstad och det första startades i helgen. Planen är att alla ska snurra för fullt i god tid innan året är slut.
– Det har varit ett projekt med mycket positivitet kring sig, säger Klas Lomberg, vd Eurowind Sweden.
På Valneklinten i Knöstad sträcker sig de åtta tornen mot himlen. Vindkraftverken som ska förse Säffle kommun med energi mäter 200 meter inklusive de roterande bladen. Från vissa utsiktsplatser i området kan man se delar av alla åtta i samma blickfång.
– Det är ganska mäktigt att se dem så här, säger Klas Lomberg.
Han har varit med i processen ända sedan den startade för cirka tio år sedan, och kan nu nöjt konstatera att man nästan är i hamn. Trots att en pandemi kom och störde lite i det praktiska arbetet.
– Allt känns jättemycket lättare nu efter att restriktionerna hävts.
Omarrangera naturen
Med 85 meters längd - nästan en fotbollsplan - på vingarna, ställs krav på transportvägarna. Den befintliga vägen på Valneklinten har fått breddas och bergen sprängas för att leveransen ska nå fram till monteringsplatsen.
– Kurvorna måste vara tillräckligt breda. Vägen måste också klara tyngden, säger Klas Lomberg.
I höst följer ett avvecklingsarbete för att återställa en del av det som tagits i anspråk under parkens byggnation.
– Just nu är det ju något av ett öppet sår i naturen, men det kommer att återhämta sig. Om ett år kommer det att se helt annorlunda ut, säger Klas Lomberg.
Välkomnat projekt
Säffle kommun tog beslutet att tillstyrka vindkraftverken 2016. Eurowind Energy kom in i bilden efter att en tidigare leverantör gått i konkurs. Vintern 2020/2021 togs de första spadtagen. Klas Lomberg har varit med från ax till limpa och berättar att bygget i just Säffle har haft ovanligt mycket positivitet kring sig.
– Skulle man göra alla nöjda skulle man inte kunna bygga någon vindkraft, och även få montera ned alla kraftverk som redan finns. Men detta projekt blev aldrig ett domstolsärende, och det är väldigt ovanligt; 95 procent av alla påbörjade vindkraftsprojekt blir det.
Ständig vind
Valneklinten är en av Säffle kommuns högst belägna punkter, vilket ger en bra och pålitlig vindhastighet - året om och i alla väder.
– Det behöver blåsa som minst tre meter per sekund. Här är det som oftast mellan 5,5 och 10 meter per sekund vid vindkraftverkets navhöjd.
Närmaste bostad finns 1,2 kilometer från verket, och inom 2 kilometer finns ytterligare ett antal bostäder. Den vanliga invändningen mot vindkraft - buller - har inte varit någon stor faktor i detta projekt.
– Vi klarar Boverkets riktlinje om max 40 decibel med god marginal. Men hur man uppfattar ljud är naturligtvis subjektivt, och under vissa förhållanden kommer säkert några närboende kunna höra en del ljud från parken. Men de som bor i närheten är ju redan vana vid ljud från E18, som garanterat överröstar vindparken för det mesta.
26 000 villor
Hela bygget har kostat cirka 600 miljoner kronor, har engagerat ett par hundra människor att bygga och förväntas hålla i minst 30 år. När alla åtta verk går för fullt beräknas de generera 130 Gwh per år.
– Det motsvarar 26 000 normalstora villors hushållshel under ett år.
Bygdepeng
Klas Lomberg berättar att företaget har en särskild plan som ska komma Säffle till gagn.
– Vi vill ge en bygdepeng om 80 000 kronor per år under parkens livslängd till föreningar i parkens närområde. Tanken är att vi ska involvera kommunen som får bilda en föreningskommitté och fördela det här bidraget på ett sätt som de tycker är lämpligt. Första utbetalningen blir nästa år.
Smart på flera sätt
Det finns ingen energikälla som inte påverkar miljön i någon omfattning alls, men vindkraftverk innebär noll utsläpp i naturen. Klas Lomberg är naturligtvis partisk, men tycker ändå att Säffle har agerat väldigt klokt som satsat på vindkraftverk. Elpriserna gick upp rejält redan förra sommaren, men steg ytterligare i och med Rysslands invadering av Ukraina.
– Vind är ju en gratis råvara och en oändlig resurs för energi. Svenskarnas elkonsumtion beräknas fördubblas inom 15 år, och med landbaserad vindkraft har man säkrat en väldigt stor del av tillgången på el. Så Säffle är en föregångare när det gäller att välja både kostnadseffektiv och klimatvänlig energi!