Hoppa till huvudinnehållet

Maria och Ture är klara för VM

Publicerad:
Maria Axelsson och jaktgolden Ture ska representera Sverige på VM i ytsök i september.
Maria Axelsson och jaktgolden Ture ska representera Sverige på VM i ytsök i september. Foto: Privat

I början av förra veckan blev det klart att Maria Axelsson och hunden Ture är uttagna till VM i ytsök. Tävlingen går av stapeln i Craiova, Rumänien den 15-18 september.

Säffle-Tidningen har tidigare skrivit om den talangfulla duon som förra året tävlade lag-VM i ruinsök och lyckades knipa bronset.

Maria och Ture ska tävla i VM för räddningshundar

Nu är det återigen dags för Maria och Ture att ladda upp för ytterligare ett VM. Den här gången ett individuellt sådant i en annan gren inom IPO-R, nämligen ytsök.

Kvalade i Tierp

För att ha en chans att komma med på VM för sök- och räddningshundar krävs det att man samlar på sig kvalpoäng genom att tävla. I Sverige arrangeras bara ett fåtal tävlingar i ytsök under säsongen, vilket innebär att man ofta måste åka långt för att kunna delta.

– Två tävlingar som vi var anmälda till för att försöka kvala blev inställda, och kvalperioden går ut nu den sista juni. Den sista chansen vi hade var en tävling i Tierp som ligger 40 mil bort enkel resa, så vi åkte på den och då gick det ju lysande, säger Maria.

"Kanske sista chansen”

Med rykande färska kvalpoäng och ett cert med sig hem från Tierp skickade Maria in en ansökan om att få delta på VM. I början av förra veckan kom det glädjande beskedet om att hon och Ture, som är en åttaårig jaktgolden, skulle få representera Sverige på världsmästerskapet.

– Jag väntade några dagar med att tacka ja till platsen, men det var inte så mycket att fundera på egentligen. Ture börjar bli till åren så det här kanske är sista chansen man får, och den vill man ju inte missa.

Hur känns det att få tävla ytterligare ett VM?

– Det känns lite både och. Det är klart att det ska bli jätteroligt, men det är en väldigt tuff resa och man är borta länge. En vecka minst.

Hur tar ni er dit?

– Vi åker bil. Dels går det dåligt med direktflyg och sen behöver vi ha bilar på plats där nere. Lydnaden går på en idrottsplats, men specialmomenten går ute i bushen så där måste man ta sig fram med bil.

Tävlar i omgångar

Mästerskapet kommer att pågå i hela fyra dagar, och för Maria och Ture blir det deras första i just grenen ytsök. Den består av ett specialmoment där hunden med hjälp av sin nos ska söka upp tre figuranter i svårtillgänglig terräng, ett lydnadsprov och olika slags hinder.

– Vi har inte fått veta hur dagarna kommer att se ut eller hur många ekipage som kommer att delta än, men det brukar vara uppdelat så att man kör specialmomentet en av dagarna och lydnaden en annan. Sen räknar de ihop poängen från alla delar och den med högst poäng då vinner.

  • Foto: Privat
  • Foto: Privat
  • Foto: Privat
  • Foto: Jenni Jansson

Tränar kondition

Förberedelserna inför VM är nu i full gång. Maria och Ture ska inför mästerskapet träna både sök och lydnad tillsammans med sin träningsgrupp, men mest tid ska de lägga på att träna upp Tures kondition.

– Jag ska lägga mest tid på fysträning eftersom det förmodligen kommer att vara väldigt varmt, och då gäller det att ha riktigt bra kondition för att han ska orka. Hundarna ska jobba i hög hastighet oavbrutet i trettio minuter. Är det varmt ute blir de flåsiga och då är inte näsan påkopplad till hundra.

Hur tränar du upp Tures kondition?

– Cykling, simning, vatten-löpband, vanligt löpband och mycket cirkelträning på balansbollar bland annat. Jag försöker variera träningen så att den inte blir ensidig, säger Maria.

Vad tror du om era chanser på VM?

– Det är ju jättesvårt att säga. Jag känner att mycket beror på hur varmt det kommer att vara. Vi har ju inte så mycket värme här i Sverige så det är svårt att förbereda sig på, men jag försöker att ta mig ut när det är varmt och köra några träningspass, så får vi se hur det går, avslutar Maria.

Artikeltaggar

HundsportMaria AxelssonSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.