Hoppa till huvudinnehållet

Tobias SM-facit: Sju guldmedaljer och två svenska rekord

Publicerad:
Tobias Klasson visar upp ett mästerskapstecken/guld och medföljande pris.
Tobias Klasson visar upp ett mästerskapstecken/guld och medföljande pris. Foto: Annelie Klasson

Det blev inte mindre än sju guldmedaljer och två svenska rekord för Säfflesimmaren Tobias Klasson under SM-veckan i Linköping. Tobias var i storform i parasimningarna och såg till att Säffle SS blev trea i medaljligan.

Svenska Mästerskapen i 31 sporter avgjordes under SM-veckan i Linköping. Till SM/Para-SM/JSM i simning hade drygt 500 simmare från 69 klubbar kvalificerat sig. Säffle SS, som representerades av Tobias Klasson och Erik Mulikov, placerade sig på en sensationell tredjeplats i medaljstriden.

Tobias blev sjufaldig svensk mästare i para-SM och slog två svenska rekord. JSM-debutanten Erik kvalificerade sig till en B-final med seniorerna och slog tre klubbrekord.

Simningen var förlagd Tinnerbäcksbadets 50-metersbassäng. Junior-SM simmades i direktfinaler på förmiddagarna samtidigt med försöken på senior SM. Simmare med de 16 bästa tiderna gick till SM-final på eftermiddagspassen. 800 och 1500 meter frisim simmades dock i direktfinal.

Säffles representanter på SM/Para-SM/JSM: Erik Mulikov, tränare Nils Liedberg och sjufaldige svenska mästaren Tobias Klasson
Säffles representanter på SM/Para-SM/JSM: Erik Mulikov, tränare Nils Liedberg och sjufaldige svenska mästaren Tobias Klasson Foto: Ella Sjöblom

På 50 meter och 100 meter simmade parasimmarna försök och final, på längre sträckor var det direktfinal på förmiddagar. I paraidrott är deltagarna uppdelade i klasser. I para-SM tävlade dock alla simmarna mot varandra oberoende av klass med ett speciellt poängsystem, WPS-poäng. I försöken seedades parasimmarna med övriga deltagare. De åtta, som hade högst poäng, gick vidare till en separat parafinal, där simmaren med högst poäng segrade.

Sju SM-guld

Tobias Klasson tog inte mindre än sju mästerskapstecken och ett silver i Para-SM. På sina specialdistanser 50 och 100 meter ryggsim segrade han i både försök och final med god marginal och med bäst tid i finalen, dock låg tiderna något över hans egna svenska rekord

Han segrade på frisimsdistanserna 50, 100, 200 och 400 meter. Lite dramatik utspelades på 100 meter. Mot alla odds gick Karlstads Jesper Andersson först i mål i försöken.

Det var en mycket laddad Tobias, som stod på startpallen på eftermiddagens final. Denna gång var det han som gick först i mål med tiden 59,03 hela 2,89 sekunder snabbare än i försöken och ett nytt svenskt rekord i parasimklassen S14. Jesper fick dock revansch på sitt specialsimsätt fjärilsim, där Tobias fick nöja sig med silver på 50 meters distansen.

På 200 meter medley blev det svenskt rekord för första gången. Han sänkte det tidigare rekordet från 2016 med nästan 3 sekunder till 2.37,15.

Erik i B-final

Erik Mulikov debuterade på JSM/SM. Han hade kvalificerat sig på 200, 400, 800 och 1500 meter frisim samt 200 meter fjärilsim. Redan på första dagens 400 meter frisim och 200 meter fjärilsim blev det personliga rekord och klubbrekord med tiderna 4.18,31 resp. 2.18,18. Det räckte till en tolfte plats i JSM.

På 1500 meter avancerade han till en tiondeplacering, för att på 200 meter frisim i sista passet åter slå pers och klubbrekord med tiden 1.59,10 och placera sig på en utmärkt sjundeplats i JSM. Dessutom gav det honom en oväntad plats i seniorernas B-final.

Nils slutar

Nu väntar ett välförtjänt träningsuppehåll för simmarna, medan Nils valt att avsluta sin långa tränarkarriär. Det har blivit mängder av träningar, tävlingar och läger sedan undertecknad på SM i Malmö 1986 föreslog helsingborgssimmaren Nils att flytta hem till Värmland och bli tränare i Säffle.

Artikeltaggar

Junior-SMNils LiedbergSäffle SSSimhoppSM-veckanTobias Klasson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.