Hoppa till huvudinnehållet

Gillbergs hushållsgille har gjort sin sista resa

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Gillbergs Hushållsgille har gjort sin tjugonde resa där de flesta ingående socknar besöktes. Längst till vänster i bild syns Angela Petré som är en duktig entreprenör i Söljebygden.
Gillbergs Hushållsgille har gjort sin tjugonde resa där de flesta ingående socknar besöktes. Längst till vänster i bild syns Angela Petré som är en duktig entreprenör i Söljebygden. Foto: Kjell Olsson

Gillbergs Hushållsgille har gjort sin sista resa. Den tjugonde, i nuvarande regi.

Resekommittén bestående av Bengt Axelsson, Lars-Åke Larsson och Kjell Olsson tackade för sig med en resa i närområdet där de flesta av de sju ingående delarna ingick. Svanskog, Långserud, Gillberga, Kila, Glava, Stavnäs och Högerud utgör kretsen, sade Lars-Åke Larsson.

– Gillena var Hushållningssällskapets yttersta arm där sällskapet självt var mellanled från de högsta politiska sfärerna, sade Lars-Åke vidare.

Syftet var att föra ut kunskap och råd till jordbrukarna och senare kom det att bli Lantbruksnämndernas sak.

Började i Svanskog

Denna resa, den tjugonde, tog sin början i Svanskog där man besökte den nyuppförda vackra hembygdsgården. Sylvia Nilsson tog emot och berättade både om den tragiska händelsen där den gamla hembygdsgården brann ned men även om den lyckade nybyggnationen som verkligen tagits emot positivt hos sockenborna.

– Vi har fått både ekonomisk och praktisk hjälp från många håll och vi ser väldigt positivt på framtiden , sade Sylvia.

Man passade även på att titta runt i alla områdets byggnader innan kaffekorgarna tömdes.

Arbetet i samband med återuppbyggnaden av Svanskogs hembygdsgård beskrevs av ordförande Sylvia Nilsson.
Arbetet i samband med återuppbyggnaden av Svanskogs hembygdsgård beskrevs av ordförande Sylvia Nilsson. Foto: Kjell Olsson

Vidare till Wiksfors

Därefter åkte man till Wiksforsområdet i Långserud där man hade två punkter på programmet. Gruppen delades i två delar och Eija Boholm-Wall samt Susanne Wall berättade om Lotta Boholm Walls arbeten samt de två femton meter höga pålarna som rests.

Eija Boholm Wall (till vänster) samt Susanne Wall beskrev Lotta Boholm Walls arbeten.
Eija Boholm Wall (till vänster) samt Susanne Wall beskrev Lotta Boholm Walls arbeten. Foto: Kjell Olsson

Anders Nilson berättade i stora drag om Wiksforsområdets utveckling samt sin egen produktion i bryggeriet. Anders bjöd även på smakprov och det uppskattades verkligen i det soliga vädret. Färden gick sedan förbi de höga pålarna och Långseruds vackra kyrka mot Nysäter där lunch väntade i Skafferiet. Grundaren Jonas Byh berättade om matverksamheten, bakgrunden, den nyvunna upphandlingen och mycket mer. Alla lät sig väl smaka.

Pedagogisk genomgång

Färden ställdes därefter mot Glava och den solcellsfabrik som finns. Mycket pedagogisk och intressant guide var Bengt Danielsson som berättade om de glädjeämnen och problem som kantat Delabs, REC:s verksamheter.

– När fabriken startade 2007 var det världens mest automatiserade solcellsfabrik med fyrtiotvå individuella robotar och det arbetade 360 personer i femskift. Fabriken var norskägd som en av fyra och det var in i EU man ville med Glavaenheten.

– Fabriken byggdes ut i etapper och totalt är nog närmare en halv miljard investerat, sade Bengt.

Bengt Danielsson har arbetat många år med solcellsproduktion samt med egen firma i branschen och han beskrev mycket väl hur en solcell produceras.
Bengt Danielsson har arbetat många år med solcellsproduktion samt med egen firma i branschen och han beskrev mycket väl hur en solcell produceras. Foto: Kjell Olsson

Kvalitén var utmärkt med topp tre i alla prov och inkomsterna var goda. REC som huvudägarna hette vände dock blickarna mot Singapore där man byggde en fyra gånger så stor fabrik och ägarskapet flyttades till USA. Asiens låga produktions- och lönekostnader gjorde att man i Glava fick lägga ned och år 2016/2017 var det över för denna gång.

– Förhoppningen är dock att kunna starta igen då suget efter solceller är enormt, speciellt europeiska sådana, sade Bengt.

Kan komma tillbaka

Han funderade högt kring att kostnadsläget i speciellt Kina kommer att stiga och då kan en del produktion komma tillbaka. Idag är även fraktkostnaderna extrema med en tiodubbling av priserna och det kan också bli en viktig faktor gällande var man skall producera solceller. I Glava producerades en solcellspanel var nittionde sekund och totalt 15.000 per vecka. Gillets besökare fick en mycket intressant genomgång från första plastfolie och kiselbit till färdig produkt längs de extremt komplicerade momenten längs produktionsbanorna.

– I Kina har man faktiskt tagit bort en hel del robotar och ersatt med folk eftersom det varit tekniska problem, konstaterade Bengt.

Ytterst avancerad solcellsforskning pågår dock genom Glava Energy Center som driver projekt som uppmärksammats runt om i världen. Bland annat har verksamhetsgraden för solceller höjts från 19 procent till 22 procent, vilket är mycket.

– Nya intressenter är på gång och nu är det nog runt åtta till tio miljoner kronor som saknas i kapital för att komma igång igen, säger Bengt med positiv röst.

Alla tyckte det var ett mycket intressant studiebesök och man hoppades att fabriken skulle kunna starta igen.

Besökte Sölje herrgård

Sista anhalt blev Sölje herrgård med café. Där tog Angela Petré emot och berättade om den verksamhet som bedrivs med både café och artistunderhållning under sommaren. De som ville fick även en visning av herrgården genom Kjell-Åke Larssons försorg.

Uppträdande blir det den sextonde juli med en hyllningskonsert till Robban Broberg medan Arvingarna kommer den tjugonionde och Filip Jers och Emil Ernebro dagen efter, den trettionde.

Kjell-Åke Larsson, i mitten, visade runt på herrgården i Sölje och berättade både om den och bygdens historia.
Kjell-Åke Larsson, i mitten, visade runt på herrgården i Sölje och berättade både om den och bygdens historia. Foto: Kjell Olsson

På begäran svänger Isaak and The Soulcompany till det den femte augusti. Den filmnostalgiske kunde även se affischer från Gio Petrés filmkarriär i cafeét.

Därefter åkte Gillefolket tillbaka till Nysäter efter en förhoppningsvis givande resa. Styrelsen just nu består av ordförande Gunnar Jansson, kassör Inger Axelsson, samt Göran Lindgren och Arne Rosander.

Artikeltaggar

Gillbergs hushållsgilleGlava Energy centerNyheterSölje herrgård

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.