Här kan du läsa många av Sven-Erik Dahlströms lokalhistoriska artiklar

Publicerad:
Ett flygfoto från en sommardag 1955. De stora parkeringsytorna vid Fogdegatan fanns inte på den tiden och husen söder om torget är numera rivna. Likaså kvarteret norr om Stortorget. Inget finns kvar av kvarteret Banken. Flygfotot ger en bra bild av den förändring som skett sedan Säffle blev stad för 71 år sedan.

Gör en djupdykning i Säffles historia! Här hittar du massor artiklar om hur det var i Säffle förr i tiden, skrivna av ST:s egen lokalhistoriska ciceron, Sven-Erik Dahlström.

Storbygge skulle ge plats för Säffles första varuhusPampiga storbygget skulle få en toppmodern biografSäffle för hela slanten - då var det fest i sta’nPå åkermarken växte företag upp - störst av alla blev ElectroluxKöpingen köpte Säfflegärdet som snart skulle förvandlasNär Säffle blev stad såg centrum annorlunda utNyårsnatten när Säffle blev stad firades det som aldrig förrVärmländsk möbelhistoria har stark prägel av SäffleNär Säffle fick sitt första EPA-varuhusHolger var en driftig konditor men också skicklig skulptörSunds historia sträcker sig över sex sekler bakåt i tidenPostkontoren låg i över ett sekel vid Västra StorgatanReportern promenerade med block och kamera i AnnelundMännen gav gatorna namn men ett råkade bli felstavatNär Säffleborna köpte skivor var det rock'n'roll som gälldeLussenatten var inte som andra nätterÅr efter år fick ST:s läsare avgöra valet av Säffles luciaST:s guldplakett har delats ut i över 60 årMinns ni vad som hände i Säffle för 25 år sedan?50 år sedan Säffle förvandlades till storkommunI Rolfserud fanns skyltar som krävde en förklaring50 år sedan: Strid om varuhus och sporthallsbyggeDet började med marknader i Knusesund på 1500-taletTivoli varje år tills pandemin satte stoppFör precis 200 år sedan stod ”eldqvarnen” färdigVid Karlstadsvägen växte nya hus upp ”med amerikansk fart”Tegelbruksepoken sträckte sig över nästan ett sekelVatten från Vänern löste Säffles vattenförsörjningFöretagshälsovården fick sin start för 50 år sedanThore Skogman och Säffleoperan spelade in skiva i kyrkanDet var glädje i Säffle när Tegnérhallen invigdesKanske är det Olof Palme som har publikrekordetOS-segrare och världsmästare i TegnérhallenMed Domus tog KF upp konkurrensen med EPADå kunde Säffles herrar välja mellan herrekiperingarSekellång historia tog slut när Handelsbanken stängdeStängningen av sjukhuset ledde till jordskredsvalHuset som rullades iväg hade en historia bakom sigNär Säffle blev stad - nyhetstorka på ST låg bakom förslagetBibliotek vid Kanaltorget - så har det inte alltid varitArvet efter Källe förvaltades men sedan kom kallduschenKälles första patent lade grunden till ett storföretagFörköp för tio öre extra och 80 kronor i gage - så festades det i Säffle 1940​Bilar och bussar dominerade en gång på rivningstomtenAffärerna låg en gång tätt mellan torget och SundsgatanBara fotografierna kan påminna om Envalls garveriModern stadsarkitektur byggd på rött tegelSpår på isen avslöjade mördarnaDet fanns en tydlig koppling mellan husenDe vita båtarna var flytande krogarArvid Larsson var konditor i 70 årSäffles första skolaNya vattentornet är inte nyttEn gång fanns det flera lokala bryggerier i SäfflePå 50-talet fanns inga lediga butikslokalerBusscentralen blev centrum för den växande busstrafikenEtt praktfullt hus med en intressant gårdslängaTennisen i Säffle har en fascinerande historiaBanklokalen var från början hattaffärKonstverk gömdes bakom gips – hittades och fick nytt livKonstverken i Säffle har alla sin egen historiaSittande pojke var ju för tjock!106 år gammal lögn på minnesstenenBorta är garveriet, bryggeriet, båtbyggeriet och ManbyvillanDet började med en eldkvarnSparbankshuset var fyllt av moderniteterFabriken byggde orglar i ett halvt sekelDär Fläskboa legat byggdes en livsmedelshallAnnonser berättar om Säffle för 100 år sedanDet hände i Säffle för 25 år sedanPå Änglaberget har man byggt nytt två gångerMinns ni Cavern Club, Corner Club och Yellow Submarine från 60-talet?Hur många minns det röda trämagasinet vid kanalen?Sålde kyrkan mot löfte om rivning50 år sedan folkparkens teater revsMejeriet stängde och ersatte mjölk och ost med färgHöglunds började med köp av en smedja för 100 år sedanDuses och fyrens 150-åriga historiaDen marknadsdagen är det många som aldrig glömmerNäcken var Säffles ”padda” men störst av alla var CinderellaDet sprängdes och byggdes för ny riksväg genom SäffleVykort med en bil har Säfflebilder i bagagetSå här såg Säffle ut från vattentornet 1916Säffles premiär i kameralinsenNär backhoppningen var stor i SäffleHela torget grävdes upp och fick ett nytt utseendeDet hände i Säffle för 50 år sedanMinns ni vad som hände för 25 år sedan?Tre generationer var engagerade i familjeföretagetKommer ni ihåg Säffles alla kiosker?Det var inte bara möbler som lämnade Jakobssons fabrikStolthet när sjukhuset öppnades - men det var snart för litetKreatur, fotboll och tivoli men nu finns inget kvar av NytorgetHistorien om möbeltillverkaren Jakobssons IndustrierSverige hade Stenmarkfeber och Säffle fick en egen slalombackeEn gång låg konditorier och bagerier tätt i SäffleExplosionsartad storbrand förstörde möbelfabrikernaHusen finns fortfarande kvar men inte butikerna

Artikeltaggar

LokalhistoriaSäffleSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare