Hoppa till huvudinnehållet

Karateklubben tar omtag efter pandemin

Publicerad:
Säffle Karateklubb fick ta en paus med träningarna under pandemin och tappade medlemmar. Men det vill klubben försöka ta igen nu. På bilden från vänster: Alma Olegren, Malin Andersson, Jörgen Johansson och Hampus Olegren.
Säffle Karateklubb fick ta en paus med träningarna under pandemin och tappade medlemmar. Men det vill klubben försöka ta igen nu. På bilden från vänster: Alma Olegren, Malin Andersson, Jörgen Johansson och Hampus Olegren. Foto: Jenni Jansson

Karate innebär närkontakt och när det rådde restriktioner under coronapandemin låg träningarna under en period helt nere. Men nu är Säffle Karateklubb igång igen och satsar på att locka tillbaka fler medlemmar igen.

– Under pandemin var det periodvis helt stängt. Men nu har vi smugit igång med träningar igen, säger Jörgen Johansson, tränare i Säffle Karateklubb.

Men det långa uppehållet har gjort att man tappat en hel del aktiva medlemmar. Barnen har hittat tillbaka, men med ungdomar och vuxna har det varit svårare.

– Vi hade ett möte i höstas där vi bestämde att vi behövde göra en satsning.

Ifjol fyllde klubben 40 år och det kommer man fira i efterskott i år när möjligheten finns. För att få fler att upptäcka karate kommer man försöka vara synlig i många sammanhang, bland annat när Tegnérhallen fyller 50 år, vilket ska uppmärksammas med ett arrangemang 20-21 juli.

Klubben ska även satsa på fler kurser.

– Vi har haft en självförsvarskurs för tjejer och det kommer att bli fler för vi vet att det finns ett intresse.

En annan kurs som är på gång i höst kommer att rikta sig särskilt till kvinnor i 40-årsåldern och uppåt.

Idén kommer från en av medlemmarna i klubben, Lotta Lans, som fått frågor om en sådan kurs från personer i sin bekantskapskrets, berättar Jörgen Johansson.

– Sedan kommer vi att ha våra vanliga grupper också förstås och nybörjarkurser för både vuxna och barn.

Det finns inga krav på att gradera sig eller tävla, utan om man bara vill komma och träna så är det helt okej.

Varför tycker du att man ska börja träna karate?

– Det är en väldigt allsidig träning som är bra även för psyket. Det kräver mycket koncentration och fokus samtidigt som det är bra fysisk träning. Både balans och koordination blir bättre eftersom vi använder hela kroppen.

Den som tycker att kampsport verkar lite läskigt kan vara lugn och ska inte känna sig avskräckt för att prova, menar Jörgen Johansson.

– Man lär sig. I början tar man det väldigt försiktigt och vi använder mjuka skydd. Men grejen är också att utmana sig själv.

Artikeltaggar

KampsportSäffleSäffle karateklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.