Hoppa till huvudinnehållet

Succé för a-traktorer och mopeder i Kila

Publicerad:
Samling runt Emil Kvaldéns Volvo som belade en fin andraplats i omröstningen om finaste och populäraste A-traktor.
Samling runt Emil Kvaldéns Volvo som belade en fin andraplats i omröstningen om finaste och populäraste A-traktor. Foto: Kjell Olsson

Årets Kilavecka har precis avklarats, med bravur. En ny programpunkt, som kom att bli mycket populär, strydes upp i år. Det saknades någonting för ungdomarna - då anordnade och bjöd man in till en A-traktor och mopedträff.

– Jag jobbar hela sommaren på Somas och har sparat och allt lägger jag på min fina bil.

Det säger Emma Karlsson från Värmlandsbro. Bilen är en VW Amorok och den har varit i Emmas ägo en månad.

– Vi hämtade den i Nora, säger Emma vidare. Kompisen Moa från Säffle har en Volvo som hon rattar sedan ett och ett halvt år tillbaka.

– Vi tyckte det saknades någon programpunkt för ungdomar under Kilaveckan så vi bestämde oss för att anordna och inbjuda till en A-traktor och mopedträff. Det säger Berit Bäckström och Stina Höök som är två i styrelsen för Norra Eds BGF.

Amadeus Frankert från Säffle får det gyllene fälgkorset som vinnare av hjulbytartävlingen. En minut och 47 sekunder behövde Amadeus för att ta av och sätta på hjulet. Berit Bäckström från Norra Eds BGF agerar prisutdelare.
Amadeus Frankert från Säffle får det gyllene fälgkorset som vinnare av hjulbytartävlingen. En minut och 47 sekunder behövde Amadeus för att ta av och sätta på hjulet. Berit Bäckström från Norra Eds BGF agerar prisutdelare. Foto: Kjell Olsson

”Det gyllene fälgkorset”

Sagt och gjort och det blev en hellyckad kväll. Ett tjugotal bilar och några mopeder mötte upp och man gick runt och både talade om och de som ville röstade över den finaste och kanske populäraste A-traktorn.

Tio stycken deltog i en tävling att ta av och sätta på ett däck och publiken var imponerad över deltagarna. Mästare och vinnare av det gyllene fälgkorset blev Amadeus Frankert från Säffle med imponerande tiden 1 minut och fyrtiosju sekunder. Tvåa blev Eddie Lund från Svanskog tre sekunder senare och ytterligare endast en sekund bakom kom Max Johansson från Säffle.

 • Kompisarna Emma Karlsson t.v samt Moa Andersson som har varsin bil. Tjejerna lutar sig mot Emmas VW Amarok som är i Emmas ägo sedan en månad tillbaka. Moa har en Volvo sedan ett och ett halvt år tillbaka
  Kompisarna Emma Karlsson t.v samt Moa Andersson som har varsin bil. Tjejerna lutar sig mot Emmas VW Amarok som är i Emmas ägo sedan en månad tillbaka. Moa har en Volvo sedan… Foto: Kjell Olsson
 • Theo Blixt från Långserud med sin fina Nissan som hämtades i Torsby och sedan fick mycket omvårdnad hemma. I omröstningen blev det en tredjeplats
  Theo Blixt från Långserud med sin fina Nissan som hämtades i Torsby och sedan fick mycket omvårdnad hemma. I omröstningen blev det en tredjeplats Foto: Kjell Olsson
 • Samling kring Emil Kvaldéns fina A-traktor
  Samling kring Emil Kvaldéns fina A-traktor Foto: Kjell Olsson
 • De tre främsta när det gällde att ta av och sätta på ett däck fr.v Eddie Lund, Svanskog,trea, mitten Amadeus Frankert, Säffle ,segrare, samt Max Johansson,Säffle, tvåa.Tiderna var 1,47 resp 1,50 och 1,51 minuter.
  De tre främsta när det gällde att ta av och sätta på ett däck fr.v Eddie Lund, Svanskog,trea, mitten Amadeus Frankert, Säffle ,segrare, samt Max Johansson,Säffle, tvåa.Tider… Foto: Kjell Olsson
 • Några av pristagarna efter omröstningen fr.v Theo Blixt, Erik Pettersson, Moa Bäckström samt Adam Rask Olsson
  Några av pristagarna efter omröstningen fr.v Theo Blixt, Erik Pettersson, Moa Bäckström samt Adam Rask Olsson
 • Isak Olsson från Säffle äger denna blänkande Audi. Kompisen Emilio Assia åker gärna med på en tur.
  Isak Olsson från Säffle äger denna blänkande Audi. Kompisen Emilio Assia åker gärna med på en tur.

Folk från hela kommunen

Grillen stod på och alla ungdomar bjöds och de lite äldre köpte. Hela åttiosex röstade gällande finaste A-traktorn och det blev en lokal segrare i Erik Zetterlund, Kila, före Emil Kvaldén och Noah Blixt, Långserud. Priset för finaste moped gick till Moa Bäckström.

– Det är ju väldigt roligt att det faktiskt kommer folk från hela kommunen, sade Berit Bäckström.

– Pappa Mattias har faktiskt hjälpt till en hel del bland annat med lackering och vissa ombyggnationer, säger Erik.

Han säger dock att han gjort en hel del själv. Bilen är en Mitsubishi som hämtats i Sunne. En del motorintresserade hade samlats kring Emil, Kvaldéns Volvo. Hälften av A-traktorerna var just av märket Volvo.

– Jag har haft den i cirka ett år och vi hämtade den i Norrköping, säger Emil.

Då var den i original men sedan har Emil piffat upp bilen med bland annat nya lyktor och fälgar.

 • Wiking Fridh t.v och Victor Jansson passade på att ta en match på ishockeyspelet som var en vinst. Bilen tillhör Adam Orehult,Nysäter.
  Wiking Fridh t.v och Victor Jansson passade på att ta en match på ishockeyspelet som var en vinst. Bilen tillhör Adam Orehult,Nysäter. Foto: Kjell Olsson
 • Erik Zetterlund från N:a Ed i Kila tog med sin bil , en Mitsubishi.Pappa Mattias har varit hjälp vid lackering och annat.Bilen kommer från Sunne . Som förstapris valde Erik naturligtvis mera bilar , i godisform.
  Erik Zetterlund från N:a Ed i Kila tog med sin bil , en Mitsubishi.Pappa Mattias har varit hjälp vid lackering och annat.Bilen kommer från Sunne . Som förstapris valde Erik… Foto: Kjell Olsson
 • Mattias Häggkvist t.v samt Jan visade upp sin rallybil och väntar på nästa tillfälle att trampa gasen i botten Bilen är en Mazda RX 8.
  Mattias Häggkvist t.v samt Jan visade upp sin rallybil och väntar på nästa tillfälle att trampa gasen i botten Bilen är en Mazda RX 8. Foto: Kjell Olsson
 • Ett tjugotal A-traktorer och mopeder dök upp med sina förare vid Norra Edes BGF:s träff
  Ett tjugotal A-traktorer och mopeder dök upp med sina förare vid Norra Edes BGF:s träff Foto: Kjell Olsson
 • Ett tjugotal kom och visade upp sina ögonstenar vid A-traktorträffen i Kila
  Ett tjugotal kom och visade upp sina ögonstenar vid A-traktorträffen i Kila Foto: Kjell Olsson
 • Albin Byhs eleganta Mercedes
  Albin Byhs eleganta Mercedes Foto: Kjell Olsson
 • Tipsy Lics bjöd på rock and roll inne i Norra Eds bygdegård
  Tipsy Lics bjöd på rock and roll inne i Norra Eds bygdegård Foto: Kjell Olsson

Satsade på någonting nytt

En annan stolt bilägare är Theo Blixt som hamnade på pallen med sin Nissan som hämtats i Torsby . Isak Olsson kom i en Audi och han tog gärna en tur runt om i Säffle med kompisen Emilio Assia.

Även Albin Byhs Mercedes drog blickarna till sig. Ett antal priser utdelades och bland annat fanns ett hockeyspel på prisbordet. Det var för övrigt många som sponsrat dagen.

Wiking Fridh och Victor Jansson tog en match på flaket bakpå Adam Orehult A-traktor, en Volvo.

Det fanns även lite tid att kolla in Jan Erikssons och Mattias Häggkvists rallybil som väntar på ny tävling. Inne i bygdegården höll Tipsy Lics med Magnus Liljeqvist i spetsen igång med riktig rock and roll.

Som helhet blev det en mycket lyckad dag och kväll och all heder till Kilas BGF som vågade satsas på något nytt och som var i ungdomens smak.

Artikeltaggar

A-traktorKilaMotorNorra Eds bygdegårdsförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.