Hoppa till huvudinnehållet

Vilda västern-byn i Svanskog bygger ut

Publicerad:
Till helgen blir det Westernfest i Svaneholm.
Till helgen blir det Westernfest i Svaneholm. Foto: Emma Alegod Bruce

Det har varit två hektiska veckor för de ideella som anordnar den stora Westernfesten på Hudson Bay i Svaneholm. På lördag är det dags för den populära festen. Det kommer bli en dag full av roligheter för både stora som små.

En dröm som gått i uppfyllelse

1998 togs idén för första gången upp på allvar, innan dess hade det bara varit en dröm som Kenneth Olofsson burit med sig sen han såg bröderna Cartwright. Skulle det gå att göra något som lockade folk att stanna istället för att åka in till Säffle? Det var flera som nappade på Olofssons idé och snart var de igång. Till en början var det många som tyckte att de var helt från vettet, något som skulle komma att motbevisas.

De första åren höll westernfesten uppe vid Svaneholms herrgårds vagnslider. Sedan flyttade man över till andra sidan av vägen, ett område som kontinuerligt har fortsatt att utvecklas.

Kända i Sverige

Planen var till en början att Hudson Bay skulle vara öppet under längre perioder under sommaren, men ordet om de talangfulla västernspecialisterna spred sig. De hyrdes in av countryfestivaler, där de fick visa sina shower eller vara behjälpliga med den kunskap de besatt. Nästan varje helg från maj till oktober befann de sig någon annanstans, och någonstans kunde vara vart som helst från Skåne till Jämtland.

 • Foto: Emma Alegod Bruce
 • Foto: Emma Alegod Bruce
 • Foto: Emma Alegod Bruce

Nya lokaler

Det här blir nu den sextonde gången i ordningen som det vankas fest. I och med pandemin har det dröjt med festandet, vilket självklart varit tråkigt men även gett tid till att ordna nya saker till staden.

I Hudson Bay finns det en Saloon som fått sig ett rejält lyft. Tidigare bestod golvet bara bar backe, nu har ett rejält trägolv lagts. Dessutom har en det byggts till en övervåning och kommit till ett innertak. Något som är möjligt tack vare lokala företag och personer som sponsrat för virket.

En kyrka har tillkommit, även om den inte är helt färdig kan ingen missta vad det ska föreställa. Kyrkan är till stor del byggd av återvunnet virke, golvet kommer från träpallar från fabriken. En bro är också under uppbyggnad, även denna är till största del byggd på återvunnet material.

– Tyvärr blir den inte klar men det kommer bli bra när det är klart, säger Sven-Göran Emilsson, arrangör till festen.

 • Den nya kyrkan i Hudson Bay.
  Den nya kyrkan i Hudson Bay. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Inuti kyrkan som är under uppbyggnad.
  Inuti kyrkan som är under uppbyggnad. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Saloonen har fått ett rejält upplyft.
  Saloonen har fått ett rejält upplyft. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Nytt golv och innertak samt en övervåning i saloonen.
  Nytt golv och innertak samt en övervåning i saloonen. Foto: Emma Alegod Bruce
 • En ny rejälare bro kommer upprättas.
  En ny rejälare bro kommer upprättas. Foto: Emma Alegod Bruce

Detaljer som lyfter

Ny inredning har det också blivit. Barberarhuset har funnits sen innan, men öppnar man dörren in dit kommer det inte vara tomt som tidigare år. Nu är det tjusigt dekorerat. Även i saloonen har det utsmyckats.

– Det är tack vare ”Troll-Eva” vi fått lite nytt och snyggt här. Hon skänkte mycket när hon stängde sitt trollmuseum, berättar Kenneth Olofsson som är en av arrangörerna till festen.

 • För den som behöver raka sig finns det ny inredning hos barberaren.
  För den som behöver raka sig finns det ny inredning hos barberaren. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Ny utsmyckning har tillkommit, mycket är skänkt från "Troll-Eva".
  Ny utsmyckning har tillkommit, mycket är skänkt från "Troll-Eva". Foto: Emma Alegod Bruce
 • Ett tjurskinn från en lokal tjur pryder övervåningens räcke.
  Ett tjurskinn från en lokal tjur pryder övervåningens räcke. Foto: Emma Alegod Bruce

För hela familjen

På lördag kommer det vara ett fullspäckat schema för den som besöker. Kasta lasso, vaska guld, rida mekanisk tjur, skjuta luftgevär, kasta yxa och kniv, skjuta bilbåge och testa på piska.

– Det sker väldigt säkert, även om det låter lite farligt. Det är alltid någon kunnig med vid alla aktiviteter, försäkrar Kenneth Olofsson.

– Ja vi springer inte runt och kastar yxa hur som helst. Var sak har sin egen avsedda plats, fyller Sven-Göran Emilsson i.

Knallar som säljer lite av varje kommer också vara på plats på lördag. För den hungrig kommer det finnas mat som travrestaurangen i Åmål fixat, eller fika i cafévagnen av Mia ”Kock-Mia” Magnusson.

 • Krutpulver används för att skjuta vapen.
  Krutpulver används för att skjuta vapen. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Den som vill kan testa lyckan och vaska efter guld.
  Den som vill kan testa lyckan och vaska efter guld. Foto: Emma Alegod Bruce
 • I cafévagnen säljer Kock-Mia fika till helgen.
  I cafévagnen säljer Kock-Mia fika till helgen. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Kossan, som varit i Usa, är en populär attraktion.
  Kossan, som varit i Usa, är en populär attraktion. Foto: Emma Alegod Bruce

Show och musik

Under hela dagen kommer det bjudas på olika shower. På förmiddagen kommer Saga Andersson, som medverkade i talang, visa upp konster med sin pisk. Trollkarlen Ason Bson Cson bjuder även han på show. Till kvällens fest kommer Bellman Brothers, Johnny and the replacements och DNA and the cellarboys att spela. De sistnämnda började faktiskt sin musikkarriär som trubadurer i Hudson Bay och har tillägnat en låt på sitt album till Hudson Bay.

Artikeltaggar

Hudson BayNöje/KulturSäffleSvaneholmVilda västern

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.