Hoppa till huvudinnehållet

En tidsresa att minnas

Publicerad:
Premiären av Ljuva 1700-tal på von Echstedtska gården blev en succé.
Premiären av Ljuva 1700-tal på von Echstedtska gården blev en succé. Foto: Marina Johansson

Bengt von Echstedt log nog i sin himmel när von Echstedsta gården bjöd in till temadagen Ljuva 1700-tal i lördags. Ett 200-tal personer kom för att återuppliva 1700-talet för ett tag, och arrangörerna kunde inte vara mer nöjda.

– Det har varit en otroligt rolig dag, säger Malin Axelsson på von Echstedtska gården.

Från öppnandet vid tolv till niotiden på kvällen ville en strid ström av besökare uppleva 1700-talet genom dans, sång, lek, musik, mat och guidning i gården.

– ”Horder av allmoge hava uppträdit”, som Christina Catharina Herwegh hade uttryckt det, och vi har garanterat haft rekordmånga besökare på visning på en dag. Otroligt roligt! säger Malin Axelsson.

Hjördis Takman och hennes kollegor i kaféet serverade mängder av mat under dagen. Bland annat en specialkomponerad 1700-talssmörgås, med tidsenligt kryddad sill, potatis, ruccola, gräddfil och gräslök.
Hjördis Takman och hennes kollegor i kaféet serverade mängder av mat under dagen. Bland annat en specialkomponerad 1700-talssmörgås, med tidsenligt kryddad sill, potatis, ruccola, gräddfil och gräslök. Foto: Marina Johansson

Många hade också försökt klä sig i tidstypiska kläder, vilket förstås förhöjde känslan av att kliva in i en tidsbubbla.

– ”Helt plötsligt är det vi som är norm!”, sa tjejerna i kaféet förut. Vi går ju alltid klädda så här på jobbet, men idag har besökarna sett ut som vi, säger Malin Axelsson.

Att ha en militär på plats kändes tryggt.
Att ha en militär på plats kändes tryggt. Foto: Malin Axelsson

Kerstin Sjösten Wölling var en av föreläsarna under dagen. Hon är skräddare och fick svara på många frågor om epokens mode.

– Vilken fantastiskt trevlig dag det har varit! konstaterar hon.

Kerstin Sjösten Wölling har själv sytt sin 1700-talsdräkt och gav massor av råd till den som är sugen på att sy en egen.
Kerstin Sjösten Wölling har själv sytt sin 1700-talsdräkt och gav massor av råd till den som är sugen på att sy en egen. Foto: Marina Johansson

För eftervärlden är 1700-talets kläder förmodligen mest förknippade med prålighet; inte lika många tänker på att kläderna, precis som tidens inredning, ofta hade många praktiska funktioner.

– Den vanligaste fråga jag har fått är om det är obekvämt att bära korsett. Det är faktiskt inte det! På 1700-talet gick korsetten inte ut på att den skulle vara så hårt snörad att man får svårt att andas. Man skulle släta ut kurvorna så att övriga kläder passade bättre, men framför allt få en bra hållning. Man var livrädd för att bli krum och kutryggig; många av den tidens sjukdomar kunde leda till det.

Malin Axelsson tackade alla deltagare och särskilt initiativtagaren Rebecka Karlsson, violinist i Ensemble Zellbell.
Malin Axelsson tackade alla deltagare och särskilt initiativtagaren Rebecka Karlsson, violinist i Ensemble Zellbell. Foto: Marina Johansson

Kvällen avslutades med en stämningsfull och helt unik konsert med Ensemble Zellbell. Med Ett musikaliskt vykort från Stockholm bjöd kvintetten på musik som knappast någon av deltagarna hört live förut. Bland annat spelades delar ur Drottningholmsmusiken - musik specialkomponerad av Johan Helmich Roman för bröllopet mellan kronprins - sedermera kung - Adolf Fredrik och hans Lovisa Ulrika.

Ensemble Zellbell - Ulf Bjurenhed, Kyoko Nakazawa, Peter Lönnerberg, Jenny Lierud och Rebecka Karlsson - spelade musik som sällan eller aldrig har spelats i modern tid.
Ensemble Zellbell - Ulf Bjurenhed, Kyoko Nakazawa, Peter Lönnerberg, Jenny Lierud och Rebecka Karlsson - spelade musik som sällan eller aldrig har spelats i modern tid. Foto: Emelie Molinder/Värmlands Museum

I ensemblen ingick violinisten Rebecka Karlsson, som också var initiativtagare till hela evenemanget. Hon tackades särskilt av Malin Axelsson innan kvällen avslutades med dans framför von Echstedtska gårdens entré.

– Den här dagen har kommit ur tillfälligheternas spel och ödets slump, men förverkligats genom hårt arbete. Utan dig hade vi aldrig kommit på detta.

Är det i lilla Västra Smedbyn utanför Säffle som man från och med nu kommer att kunna resa tillbaka till 1700-talet en gång om året? Den som lever får se.

Under ledning av dansläraren Anna Löfgren avslutades kvällen med sällskapsdans.
Under ledning av dansläraren Anna Löfgren avslutades kvällen med sällskapsdans. Foto: Malin Axelsson

Artikeltaggar

KilaMalin AxelssonNöje/KulturNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.