Hoppa till huvudinnehållet

Huvudrollsinnehavarna: ”En enorm ära”

Publicerad:
Andreas Hoff och Tova Hollender spelar huvudrollerna som Daniel och Lena i SäffleOperans Så som i himmelen.
Andreas Hoff och Tova Hollender spelar huvudrollerna som Daniel och Lena i SäffleOperans Så som i himmelen. Foto: press

Det är en av Sveriges mest älskade filmer, och i höst kommer musikalen baserad på den till Säffle. Så som i himmelen är en historia om vänskap, identitet, kärlekens helande kraft och naturligtvis sång. I huvudrollerna som dirigenten Daniel och körsångerskan Lena ser vi Andreas Hoff och Tova Hollender.

De flesta av läsarna känner nog redan till grundhistorien. En utmattad, världsberömd dirigent - Daniel Daréus - återvänder till den lilla norrländska by han är uppväxt i för att få återhämtning, men blir ny dirigent för kyrkokören. Det rörs om i grytan på platsen där allt brukar vara som det alltid har varit, och det förändrar dynamiken mellan människorna i byn. Många nya toner slås an, inte bara på övningarna utan i själarna hos de människor i och runt kören.

Musikalen baserad på filmen hade premiär i Stockholm 2018 och blev en enorm succé hos både besökare och kritiker. Den spelas just nu i Malmö och SäffleOperan blir trea om att sätta upp musikalen i Sverige.

Andreas Hoff gör Daniel Daréus för andra gången - och sin första teaterroll på en svensk scen.
Andreas Hoff gör Daniel Daréus för andra gången - och sin första teaterroll på en svensk scen. Foto: press

Andra gestaltningen

Men Så som i himmelen har spelats även i Norge. SäffleOperans Daniel - Andreas Hoff -har redan gjort den rollen på Nordland teater i norska Mo i Rana, som är hans hemstad.

– Jag är egentligen utbildad operasångare, men jag hann jobba som det i ett år innan jag insåg att jag hellre satsade på skådespeleri. Då är musikal ett naturligt steg åt det hållet.

Andreas sökte sedan rollen i SäffleOperans uppsättning, men drog faktiskt tillbaka sin anmälan på sista dagen att lämna besked om man tänkt komma på audition.

– Jag fick kalla fötter för att jag kände att min svenska inte var bra nog.

Men det gick en halvtimme och så ringde producenten Tobias Norelius för att uppmuntra honom att komma ändå.

– Han sa att Daniel har ju flyttat runt och bott utomlands hela livet, så det är naturligt att han talar med lite brytning när han kommer tillbaka till sin hemby.

Andreas tog sig iväg på audition, och fick rollen.

– Det känns fantastiskt, och som en enorm ära. Man blir ödmjuk inför uppgiften, för det här är en historia som är väldigt viktig för svenska folket. Man vill behandla materialet med respekt.

Mänsklighet

Filmen är mycket välkänd även i vårt västra grannland, och Andreas tror att det är en berättelse som skulle kunna utspela sig vartsomhelst.

– Det är en väldigt allmänt mänsklig historia. Men kanske passar den ändå speciellt bra i Skandinavien, där vi har en så stark körtradition som folknöje.

Traumatiserat barn

Daniel är en person som bär på många undertryckta känslor och trauman från barndomen. Han har haft musiken och sitt jobb som flyktväg för att slippa tänka på eller ta itu med allt som är obehagligt, men det har också gjort att hjärtat tagit stryk och han har blivit sjuk av stress.

– Daniel har aldrig fått vara barn. Han har levt ett professionellt framgångsrikt liv men är ensam och har aldrig lärt sig att cykla eller simma. Det är bara prestige, press och en massa människor som velat tjäna pengar på honom.

Med Så som i himmelen gör Tova Hollender sin första professionella roll efter examen.
Med Så som i himmelen gör Tova Hollender sin första professionella roll efter examen. Foto: press

Motpoler möts

Daniel blir förälskad i Lena, som sjunger i kyrkokören. De är på många sätt varandras motsatser. Lena lever ett anonymt svenssonliv, men utstrålar en avundsvärd själslig rikedom och trygghet. Likt barnet i Kejsarens nya kläder är det hon som yttrar sanningen när andra bara låter sig spelas med.

Det är Tova Hollender som gestaltar Lena på SäffleOperans scen. Tova kommer ursprungligen från Borås och tog examen från Balettakademin i Göteborg i juni. Just nu jobbar hon som skådespelare på Astrid Lindgrens värld, för att direkt ta sig an rollen som Lena sen.

– Det är ett intensivt men väldigt roligt år, får jag säga!

SäffleOperan har presenterat huvudrollsinnehavarna genom ett kort studioklipp på föreningens facebooksida.
SäffleOperan har presenterat huvudrollsinnehavarna genom ett kort studioklipp på föreningens facebooksida. Foto: press

”En drömroll”

Från början var det bestämt att Klara Nilsson, för SäffleOperans besökare kanske mest känd för huvudrollen i Annie get your gun, skulle spela Lena, men när hon fick hoppa av produktionen på grund av bebislycka kom Tova på extrainsatt audition och fick rollen.

– Det är inte alls självklart att man får spela musikal direkt efter examen, så det här är en stor ära. Det ska bli så himla kul och spännande, och en riktig drömroll dessutom!

Tova beskriver Lena som väldigt varm och ömsint, men kanske lite för impulsiv och godtrogen för sitt eget bästa.

– Hon har ett enormt stort hjärta och ser alla omkring sig, men har också kastat sig in i relationer med män som inte varit bra för henne. Jag är jättetacksam för att få gestalta Lena och spela den här musikalen, som jag tycker är helt fantastisk.

Hitkavalkad

Det är framför allt själva musiken, skriven av Fredrik Kempe (undantaget Gabriellas sång, skriven av Stefan Nilsson och Py Bäckman), som engagerar Tova.

– Det är supervacker, berörande musik och hit efter hit på rad. Och självklart en jättefin historia.

I november hölls den första auditionveckan för Så som i himmelen. Hittills har tre rolltillsättningar offentliggjorts.
I november hölls den första auditionveckan för Så som i himmelen. Hittills har tre rolltillsättningar offentliggjorts. Foto: Jenni Jansson

Säffle imponerar

Ensemblen har hittills bara träffats på en workshop i maj. Den 13 augusti börjar repetitionerna.

– Det är helt fantastiskt vad Säffle får till, och lyckas inkludera lokalbefolkningen i. Att teatern blir en del av den lilla kommunens identitet känns som något helt unikt och som fler borde lära av, säger Andreas.

Så som i himmelen har premiär på Medborgarhuset den 1 oktober.

Artikeltaggar

MusikalerNöje/KulturSäffleSäffleoperanTeaterTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.