Hoppa till huvudinnehållet

Jessica Karlsson tillbaka på Forsbacka: ”Ett stort mål är att kvala till en major”

Publicerad:
Jessica Karlsson, som varit het på Europatouren den senaste månaden med en andra- och en elfteplats, är tillbaka på Forsbacka där hon deltog i Forsbackaveckans avslutande parscramble.
Jessica Karlsson, som varit het på Europatouren den senaste månaden med en andra- och en elfteplats, är tillbaka på Forsbacka där hon deltog i Forsbackaveckans avslutande parscramble. Foto: Roger Pettersson

Golfproffset Jessica Karlsson från Säffle, som tävlar för Forsbacka GK i Åmål, var tillbaka på sin gamla hemmaplan för att spela tillsammans med sin bror i Forsbackaveckan. Nyligen knep hon en andraplats på Europatouren.

– Ett av målen i närtid är att kvala in till en major, säger Jessica Karlsson.

Forsbackaveckan hos Forsbacka GK i Åmål fick celebert besök på sista tävlingsdagens parscramble. Säffles golfproffs Jessica Karlsson – med fina framgångar på Europatouren den senaste månaden – spelade Säfflescramblen tillsammans med sin tränare och bror Kristoffer Karlsson.

Där blev det en fjärdeplats.

Fick covid

2022 började inte alls bra för Säfflebördiga golfproffset Jessica Karlsson, som är inne på sitt sjunde år Europatouren. I januari insjuknade hon i covid och var därefter under en period sängliggande med feber fem–sex dagar i veckan.

– Läkarna misstänker att det var postcovid, men säkra är dom inte. Jag kände en extrem trötthet och hade dessutom några andra, mindre allvarliga, sjukdomar under våren också, säger Jessica Karlsson som var tillbaka på Forsbacka golfklubb där hon tidigare under en period tränade och spelade mycket.

Jessica Karlsson, som snart fyller 30 år, blev golfproffs 2012 och började spela på Europatouren redan 2013. Sedan gick det grus i maskineriet och det dröjde till 2016 innan hon lyckades kvala in igen.

Fram till i år var en femteplats i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten 2016 hennes främsta placering på Europatouren.

"Förlorade segern”

Den senaste månaden har hon gjort karriärens bästa insatser med en andraplats i Potsdam i Tyskland och i Sitges utanför Barcelona i Spanien där hon efter den första tävlingsdagen var i delad ledningen, men sedan tappade hon till en elfte plats.

– I Potsdam var jag i ledning under 71 hål och ledde med ett slag inför sista hålet, men då gjorde jag en bogey och svenskan som jagade mig, Maja Stark, gjorde en birdie och gick förbi och vann med ett slag. Trots att det var mitt bästa resultat på Europatouren så kändes det som att jag förlorade segern istället för att vinna ett andrapris.

 • Jessica Karlsson spelade parscramblen på Forsbacka tillsammans med sin tränare och bror Kristoffer Karlsson.
  Jessica Karlsson spelade parscramblen på Forsbacka tillsammans med sin tränare och bror Kristoffer Karlsson. Foto: Roger Pettersson
 • Puttningen är något Jessica Karlsson har kämpat med under karriären.
  Puttningen är något Jessica Karlsson har kämpat med under karriären. Foto: Roger Pettersson
 • Jessica Karlsson är tillbaka på Forsbacka.
  Jessica Karlsson är tillbaka på Forsbacka. Foto: Roger Pettersson
 • Jessica Karlsson tittar långt efter bollen från utslagsplatsen.
  Jessica Karlsson tittar långt efter bollen från utslagsplatsen. Foto: Roger Pettersson

– Efter en bra start i Spanien var jag heller inte nöjd med en slutlig elfteplats. Jag har två stora mål i närtid inom golfen. Det är att vinna en tävling på Europatouren och att kvala in till en major. Jag har varit ett slag ifrån att göra det flera gånger.

Jessica Karlsson har lyft sitt spel rejält sista tiden trots att hon fortfarande inte känner sig hundraprocentigt frisk och fortfarande har någon feberdag emellanåt. Som tur är inte alls lika ofta som i början av året.

Nu är hon uppe på plats 333 på världsrankingen.

Vad är det som har lossnat i spelet i sommar?

– Jag har alltid kämpat med puttningen. Där tycker jag att det har lossnat lite på sistone. Sedan har jag en mental tränare sedan fem år tillbaka och det börjar också ge resultat.

Jessica Karlsson bor nu i Uddevalla, men har familjen i Åmål och Säffle. Från och med i år tävlar hon för Forsbacka GK.

Förutom i Europa har hon även tävlat i Afrika och Asien.

Härnäst står Scottish Open på tur och i slutet av augusti tävlar hon på Skaftö på västkusten. Drömmen är att kvala in till majorn Brittish Open, men då krävs ett riktigt bra resultat i Skottland.

Jessica Karlsson tillbaka på Forsbacka. I fredags spelade hon parscramble tillsammans med sin tränare och bror Kristoffer Karlsson.
Jessica Karlsson tillbaka på Forsbacka. I fredags spelade hon parscramble tillsammans med sin tränare och bror Kristoffer Karlsson. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålForsbackaForsbackaveckanGolfJessica KarlssonSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.