Hoppa till huvudinnehållet

”Åk till Afrika, det är där glädjen finns”

Publicerad:
Karolina Hagegård delade med sig av sina upplevelser från tiden i Kenya.
Karolina Hagegård delade med sig av sina upplevelser från tiden i Kenya. Foto: Privat

Första gången hon reste till Kenya var med anledning av ett examensarbete. Flera år senare åkte hon tillbaka för att bosätta sig där i några år tillsammans med sina barn. Nu är Karolina Hagegård tillbaka i Säffle och berättar om sina år i Kenya.

Nu har Karolina Hagegård flyttat hem till Säffle igen.
Nu har Karolina Hagegård flyttat hem till Säffle igen. Foto: Nathalie Forsström

"Jag är i Afrika igen. Det är lite grann som att vara vid liv igen”. De orden antecknade Karolina Hagegård när hon var i Kenya. Och det var precis så det kändes.

I sommar har biblioteket i Säffle satsat på ett nytt koncept, Sommarfrukost. Varje fredag i juli månad bjuder biblioteket in till frukost och i samband med frukosten hålls en föreläsning. Tanken är att det ska vara en bra start på dagen och att man ska hinna med det innan man drar igång med övriga planer för dagen. Annsofi Thunholm, Carina Söderman och Sofia Holt har hållit föredrag.

Karolina Hagegård fick uppleva mycket glädje under sin tid i Kenya.
Karolina Hagegård fick uppleva mycket glädje under sin tid i Kenya. Foto: Privat

Ville göra något

I fredags var det Karolina Hagegårds tur att berätta om sin tid i Kenya. Hon har varit där i flera olika perioder. Första gången hon reste till Kenya var 2005. Hon läste bioteknik på Chalmers och åkte till Kenya för ett examensarbete om biogas. Bakgrunden till att hon ville åka dit var att hon kände att hon ville göra något. Hon gick på Chalmers och hade ont på grund av hur det ser ut i världen och alla orättvisor som finns.

– Världen är i kris och behöver räddas. Jag måste göra något. Jag måste åka till Afrika och använda min kunskap, berättar hon att hon tänkte.

Karolina har tagit många bilder under sina resor till Kenya.
Karolina har tagit många bilder under sina resor till Kenya. Foto: Privat

Träffade kärleken

2005 åkte hon dit första gången för att arbeta med sitt examensarbete, att anlägga en biogasanläggning. Det var också examensarbetet som fick henne att åka tillbaka 2007. Det var också då hon träffade sin blivande man.

2009 reste hon tillbaka till Kenya ännu en gång. Då var hon där för att omsätta sitt projekt i praktiken och även för att bo tillsammans med sin blivande man. De flyttade sedan till Sverige tillsammans och fick två söner.

Karolina med sina söner, Felix och Sasha.
Karolina med sina söner, Felix och Sasha. Foto: Privat

Mycket glädje

2017 bestämde sig Karolina för att återvända till Kenya. Då reste hon dit tillsammans med sina barn och de blev kvar där i fyra år.

Innan Karolina åkte till Kenya första gången hade hon hört ”åk till Afrika, det är där glädjen finns”. Efter att ha varit där förstår hon hur sant det är. ”Jag är i Afrika igen. Det är lite grann som att vara vid liv igen.” skrev hon när hon var tillbaka i Afrika. Det var precis så hon kände.

Visar bilder

Karolina visar många bilder från Afrika under tiden hon pratar och det ger en bra känsla för vilka upplevelser hon varit med om. Hon berättar att hon innan hon reste kände smärta för hur det ser ut i världen. Men nu har hon har sett vilken glädje som finns. Trots hög barnadödlighet, låg medellivslängd och alla svårigheter som finns så är människorna lyckliga.

– De mår väldigt bra och är väldigt glada, säger hon.

Karolinas söner Felix och Sasha på väg till skolan.
Karolinas söner Felix och Sasha på väg till skolan. Foto: Privat

Saknar gemenskapen

Förutom att jobba med biogasprojektet arbetade Karolina som översättare på distans den sista perioden i Kenya. Hon arbetade med biogasprojektet tillsammans med en man som hon fortfarande driver projekt med.

Det var en stark gemenskap bland grannarna och barnen lekte alltid tillsammans ute efter skolan. Det är något hon kan sakna. Hon berättar om hur grannarna slöt upp och hjälpte henne när hon bröt foten och hade svårt att ta sig fram. Grannarna kom med mat och skickade barnen till affären för att handla åt henne. Karolina berättar också om hur barnen alltid lekte. Varje dag lekte de efter skolan och de hittade alltid på något kul. Det var en sån glädje och energi i leken, berättar hon.

Flyttade hem

Men det fanns också svårigheter. Svårigheter som har gjort henne starkare. Hon berättar om hur hon blev utsatt för saker för att hon var vit kvinna. Till exempel när hon var på knutpunkten för att byta buss. Hon blev mer eller mindre trakasserad varje gång av människor som ville att hon skulle åka med dem. Hon fick ibland slå sig fram. Det var slutligen det som fick Karolina att välja att flytta hem till Sverige och Säffle igen.

Ny frukost

Det var en intressant föreläsning och Karolinas berättelse tillsammans med bilderna gav en bra bild av hur hon haft det under sina år i Kenya.

På fredag är det dags för årets sista Sommarfrukost. Då gästar Jan Joel Andersson biblioteket i Säffle för att prata om hur det är att vara säkerhetsexpert i Bryssel.

Artikeltaggar

KenyaMänskligtSäffleSäffle bibliotekSommar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.