Hoppa till huvudinnehållet

Konstsimmerskan tränar i Säffles simhall

Publicerad:
Mathea tävlar i konstsim.
Mathea tävlar i konstsim. Foto: Emma Alegod Bruce

Hon bor i Norge, tävlar för det danska landslaget och har sommarstuga i Svaneholm. Mathea Sending, 14 år, är Norges bästa konstsimmerska.

Konstsim är inte en särskilt populär sport i Norge. Det finns inga tävlingar, och endast två simklubbar som håller i träningar. I Norge finns heller inget landslag, vilket har lett till att Mathea simmar för det danska landslaget. Till följd av det så vill ingen av de norska klubbarna träna henne. Därför måste hon själv stå för kostnaden av både tränare och simhall.

I Norge är det oerhört dyrt att träna i simhallarna, speciellt om det inte görs genom en förening. Kostnaderna blir då så höga att det inte är rimligt om man ska simma så ofta som Mathea behöver. Familjen har en sommarstuga i Svaneholm och i Sverige är kostnaderna för simhallshyra mer rimliga. Så Säffles fina simhall har blivit ett perfekt ställe för Mathea att träna på.

Världsmästerskap till hösten

Hon började med sporten 2015 och har tagit sig långt. I det danska konstsimslandslaget har hon en plats, men hon tävlar även solo. Till hösten är det ungdoms VM i USA, då är Mathea enda nordiska som tävlar.

Tränad över länk

Matheas tränare har hon aldrig träffat på riktigt. Precis som det är svårt att få tag på simhallar är det svårt att hitta tränare i närområdet. Därför har hon valt att träna med en tränare från Sydafrika, så inför Matheas träningar kopplar hon upp sig på Google meet och då kan hennes tränare guida henne.

När man tävlar så gör man det genom att visa upp en koreografi. I arbetet kring den nya koreografin är Mathea väldigt delaktig. Hon väljer själv ut musik och tema, sedan hjälper hennes tränare till med att förbättra så det blir bäst utifrån hur domare bedömer.

  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce
  • Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

KonstsimSäffleSäffle simhallSimsport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.