Hoppa till huvudinnehållet

Erik Augustin (KD): ”Det behövs att vi som bor här är med och engagerar oss”

Publicerad:
Erik Augustin är förstanamnet på KD:s lista till kommunfullmäktige.
Erik Augustin är förstanamnet på KD:s lista till kommunfullmäktige. Foto: Nathalie Forsström

I en artikelserie kommer ni att få möta förstanamnen på listorna för de partier som finns representerade i kommunfullmäktige idag för att få veta vilka de är och vilka frågor som ligger de varmast om hjärtat. Först ut är Kristdemokraternas Erik Augustin, hemvändaren som tycker att det är viktigt att engagera sig där man bor, både i politiken och föreningslivet.

Erik Augustin

Ålder: 44 år

Så här bor jag: I hus.

Jag läser helst: Nyheter och självbiografier.

Jag lyssnar helst på: Kutless, Ryan Stevenson och Hillsong.

Det här gör jag helst en ledig dag: Börjar dagen med en fyra timmars tur med min landsvägscykel och sedan göra en utflykt med familjen.

Min favoritplats i Säffle kommun: Badplatsen i Mässvik. Underbar plats! Sol och bad på sommaren och skridskoåkning på vintern.

Erik Augustin är född och uppvuxen i Säffle. Efter några år på andra orter på grund av studier och jobb är han tillbaka i sin hemkommun.

Erik Augstin är 44 år och satsar nu på att bli vald till Kristdemokraternas första representant i kommunfullmäktige.

Erik har varit politiskt engagerad på olika sätt ända sedan han var ung. 1998 var han med och startade upp KDU Värmland och även KDU Säffle. Han hade tidigare varit med i Moderata ungdomsförbundet men var inte riktigt nöjd med det och då blev det istället Kristdemokraterna han fastnade för. När det sedan blev dags för högskolestudier flyttade Erik norrut till Umeå där han pluggade statsvetenskap på universitetet. Han hade inget som höll honom kvar i Säffle och eftersom han gillar vintersport lockade det med snösäkra vintrar.

Erik Augustin tillbringar en del tid på fotbollsplanen då han är ledare för idrottskul i Värmlandsbro.
Erik Augustin tillbringar en del tid på fotbollsplanen då han är ledare för idrottskul i Värmlandsbro. Foto: Nathalie Forsström

Flyttade hem

Erik fortsatte att vara politiskt aktiv under sina år som student.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, debatt och politik, säger han.

Han hade aldrig för avsikt att flytta hem till Säffle igen. Men när han var klar med studierna var det ändå i Säffle han hamnade.

– Jag fick jobb i Säffle på en statlig myndighet.

Skola och äldreomsorg är viktiga frågor för Erik Augustin (KD).
Skola och äldreomsorg är viktiga frågor för Erik Augustin (KD). Foto: Nathalie Forsström

Köpte hus

Erik köpte ett hus i Värmlandsbro 2007. Han har arbetat på olika ställen och under många år veckopendlade han och jobbade på olika orter men hade huset i Värmlandsbro kvar som bas. Sedan 2012 bor han där på heltid.

Han tog en paus från politiken under ett tag men har i perioder, bland annat den senaste mandatperioden suttit som revisor. Den rollen måste han nu avsäga sig eftersom han står med på listan över valbara kandidater till kommunfullmäktige. Han har fem döttrar och har prioriterat familjen men nu när barnen börjar bli lite större blev det ett tillfälle att ta ett steg fram i politiken.

– Jag tror att om man vill se en förändring måste man vara beredd att engagera sig politiskt. Jag vill vara med och påverka samhällsutvecklingen lokalt i Säffle och då är det lokalpolitiken jag ska satsa på, säger han.

– Det är kul att vara med och bidra till lokalsamhället och att hjälpa sina medmänniskor.

Vardagsfrågor

Det var familjepolitiken som var en av anledningarna till att Erik valde Kristdemokraterna.

– Jag tycker att föräldrar ska kunna bestämma hur de vill göra. Det är en sund princip att fatta beslut på lägsta möjliga nivå. Vardagsfrågor ska man kunna ta beslut om själv, säger han.

Levande landsbygd

För Erik Augustin är en av de viktigaste frågorna inom kommunpolitiken en levande landsbygd.

– Det är jätteviktigt. Vi som bor här ska ha rätt till samma samhällsservice som de som bor inne i stan, säger han.

Ett annat område som är viktigt för honom är skolan.

– Det är viktigt att vi har våra landsbygdsskolor kvar. Skolan ska vara lika trygg i Botilsäter som på Tingvalla och alla barn ska ha rätt till samma förutsättningar för att klara kunskapsmålen.

Familjedaghem

För att nå dit tror Erik att det behövs större satsningar på skolan.

– Det är en investering för framtiden.

Erik Augustin vill även jobba för att få tillbaka familjedaghemmen, pedagogisk omsorg.

– Det står i kommunallagen att man ska eftersträva att det ska finnas. Alla barn är unika och har olika behov, då är det viktigt att det finns olika alternativ.

Äldreomsorg

En annan av Eriks viktiga frågor är vård och omsorg. Han vill införa en hemtjänstgaranti för att minska antalet olika personer som besöker en brukare i hemmet.

– Jag vill att Säffle ska ligga under snittet.

Han tror att det är viktigt att satsa på skola och äldreomsorg framåt.

– Vi kanske ska pausa byggandet och investeringar och satsa på skola och äldreomsorg.

Engagemang

Erik har alltid gillat att röra på sig. Tidigare höll han på med fotboll då han var aktiv i Sifhälla men nu är det mest cykling som gäller. Han håller sig fortfarande aktiv inom fotbollen då han är ledare för Värmlandsbro SK:s idrottskul som han var med och startade. Han tycker att det är viktigt att man engagerar sig för bygden man bor i.

– Det behövs att vi som bor här engagerar oss. Jag tror att engagemang föder engagemang. Det smittar av sig och man ser en glädje i att göra något tillsammans, säger han.

– Om vi vill ha en levande landsbygd krävs det att vi som bor här engagerar oss. Det finns många eldsjälar men det skulle behövas fler.

Cyklar till jobbet

Intresset för cykling är något som har kommit på senare år. Han lägger mycket tid, det kan bli mellan tolv och fjorton timmar i veckan.

Han kan delvis jobba hemifrån men de dagar han ska vara på plats på jobbet i Karlstad väljer han ofta cykeln som färdmedel. Det tar honom ungefär en och en halv timme enkel resa.

– Jag cyklar väldigt mycket och lägger ner mycket tid på cykling. Jag ser även väldigt mycket fram emot den blivande cykelvägen mellan Värmlandsbro-Säffle, längs E45.

Ann Mlakar (S) lämnar aldrig skolan”Det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning””Egenförsörjning är viktigast av allt”Matilde Konglevoll (V): ”Tre huvudfrågor påverkar allt”Dag Rogne (C): ”Kommunalrådsjobbet är det roligaste jag gjort”Jimmy Jonasson (SD): ”Man gör det man kan för sin bygd”

Artikeltaggar

Erik AugustinPolitikSäffleVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.