I en artikelserie träffar ST förstanamnen på listorna för de partier som idag sitter i kommunfullmäktige. Den här gången är det dags för Centerpartiets Dag Rogne. Han har varit kommunstyrelsens ordförande i åtta år. Nu siktar han på att få fortsatt förtroende för att fortsätta med det arbete han har påbörjat.
Dag Rogne
Ålder: 61 år.
Så här bor jag: På en gård strax söder om Säffle.
Jag läser helst: Deckare och biografier.
Jag lyssnar helst på: Mix Megapol.
Det här gör jag helst en ledig dag: Då tar jag röjsågen och går till skogen.
Min favoritplats i Säffle kommun: Min skog. Det finns en rastplats med utsikt över mossen.
Dag Rogne har varit den högst ledande politikern inom kommunpolitiken i Säffle sedan april 2014. Det var då han tog över posten efter tidigare kommunalrådet Daniel Bäckström (C) när han började i riksdagen. Trots flera år vid makten ser han det inte som en självklarhet att få sitta kvar. Men han hoppas på fortsatt förtroende från väljarna.
Dag Rogne har en bakgrund som agronom. Som ung flyttade han till Uppsala och utbildade sig till agronom. Det var där han träffade sin blivande fru, Cecilia.
Han har alltid brunnit för lant- och skogsbruk och tanken var också att det var där han skulle jobba.
– Det har varit mitt stora intresse sedan jag var 15 år. Vi har ett familjeföretag som jag har växt in i, säger han.
Lokalt för bygden
När Dag kom tillbaka till Säffle började han jobba inom jordbruks- och skogsnäringen. Men han tog sig också an flera andra engagemang. Han har bland annat varit engagerad i Företagarna, Lantmännen och LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och han var ordförande för LRF Värmland under en period. Men det var i samband med sitt engagemang i den lokala fiberföreningen i By socken som fröet till det politiska engagemanget föddes.
– Jag tyckte att det var roligt att göra något lokalt för bygden, att göra nytta för omgivningen, säger han.
Tvåa på listan
Och det var då han kom på tanken att testa politiken. Att det då blev just Centerpartiet han vände sig till var ett självklart val.
– Min mamma var centerpartist och det var ett lantbruksparti, säger han.
Han tog kontakt med Centerpartiet i Säffle och rätt som det var blev han tvåa på deras lista till kommunfullmäktige. När Daniel Bäckström senare blev riksdagsman var det Dag som hamnade på kommunalrådsposten.
Jobba lokalt
Och det är just inom kommunpolitiken som Dag vill verka.
– Det har drivit mig att få göra något för min närhet och jobba lokalt.
När han klev in i rollen som kommunstyrelsens ordförande hade han stor nytta av sina tidigare engagemang. Han berättar att han tycker att det är viktigt med samverkan.
– Alla ska få komma till tals, både gräsrötter och tjänstemän, säger han.
Lyssna på andra
Dag uppger att han gärna vill diskutera saker i ett tidigt skede, för att kunna lyfta frågor och diskutera. Det är bättre att diskutera saker och då kanske vara mer överens när beslutet ska tas. Det kan vara bättre att kompromissa än att få en process att stanna av för att man är oense om småsaker.
– Det är viktigare att få en process att funka än att köra fast, säger han.
Han vill gärna lyssna in ärenden i partigrupperna innan de kommer upp till beslut. Det blir också ett sätt att få fler delaktiga och det blir roligare att engagera sig.
Första dagen
Dag berättar om när han tillträdde posten som kommunalråd.
– Det var den 1 april 2014 som var min första dag som kommunalråd. Jag hade ett tomt skrivbord och inga papper framför mig. Det var en konferens om centrumutveckling på Medis så jag gick och lyssnade på den.
Attraktivt Säffle
Och därifrån fick han med sig något som han sedan burit med sig. Han fick höra meningen: ”om man vill göra en stad mysig måste man få folk att vara där”. Detta tyckte han stämde in på det arbete han gör.
– Om vi vill ha ett attraktivt Säffle måste vi ha fler som vill leva och bo här, säger han.
Och de orden har följt med honom under hans år som kommunalråd.
– Vi måste ha en bra skola, vård och omsorg och bra fritidsverksamhet och service. Allt som vi gör har bärighet i det.
Flera kriser
Det har varit händelserika år som Dag Rogne suttit på posten som kommunstyrelsens ordförande. Kriserna har avlöst varandra. Det har varit nedläggning av Volvofabriken, flyktingkris, pandemi och sist krig i Europa med allt vad det innebär.
– Vi har klarat kriserna bra. Vi är en välfungerande kommun. Om kommunen fungerar i vardagen fungerar den även i kris, säger han.
Utmaningar
Det finns många viktiga frågor och utmaningar framåt. En av dem är arbetslösheten som Dag menar behöver komma ner. En annan utmaning som väntar är finansiering av välfärden när antalet äldre som behöver vård ökar samtidigt som skatteunderlaget viker.
En annan viktig fråga som Dag nämner är det fortsatta arbetet med att förtäta centrum för att minska antalet tomma skyltfönster i stan. Med rollen som kommunalråd har det också kommit mycket ansvar. Dag har fått vänja sig vid att alltid vara tillgänglig. Men det är något han har lärt sig att förhålla sig till. Han lägger ifrån sig telefonen ibland.
– Men jag ringer alltid upp och svarar på mail.
På traktorn
När Dag inte är i kommunhuset jobbar han med skogs- och lantbruk. Han har en ekologiskt växtodling. Det är ett sätt att koppla av.
– Det är min ventil att vara i skogen eller sitta på traktorn och tänka på valrörelsen. Det är rogivande, säger han.
Dag tycker att det är viktigt att göra en sak i taget. När han går in i stadshuset så är han kommunalråd och då är det där allt fokus ligger.
– Kommunalrådsjobbet är det roligaste jag har gjort sedan jag började på universitetet.
”Det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning”Ann Mlakar (S) lämnar aldrig skolan”Egenförsörjning är viktigast av allt”Matilde Konglevoll (V): ”Tre huvudfrågor påverkar allt”Erik Augustin (KD): ”Det behövs att vi som bor här är med och engagerar oss”Jimmy Jonasson (SD): ”Man gör det man kan för sin bygd”