Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands museum gör nya arkeologiska utgrävningar

Publicerad:
Värmlands Museum kommer genomföra nya arkeologiska utgrävningar på Lurö i slutet av augusti.
Värmlands Museum kommer genomföra nya arkeologiska utgrävningar på Lurö i slutet av augusti. Foto: Marina Johansson

Värmlands museum har i flera omgångar gjort arkeologiska utgrävningar på Lurö. I slutet av augusti är det dags igen.

De första utgrävningarna på Lurö gjordes redan 1989. Fram till dess troddes att ruinerna som finns på ön var ett kloster som funnits under den kort period på 1100-talet. Det visade sig senare att det handlade om en stor stenkyrka.

2021 visade utgrävningar att det fanns en tillbyggnad söder om stenkyrkan. I den hittades matrester som stödde att byggnaden hade varit i bruk så tidigt som mellan 1030-talet och tidigt 1200-tal. Dessa fynd för stenkyrkan till en av de allra äldsta i Norden.

Med årets undersökningar vill Värmlands museum försöka ta reda på vad kyrkans tillbyggnad kan ha använts till och hur stor den kan ha varit.

Efter utgrävningarna 2021 vet Värmlands museum att det fanns en fast bosättning på ön redan för 4000 år sedan. Undersökningar vill försöka svara på vilken typ av byggnader människorna bodde i och vad de livnärde sig av.

Artikeltaggar

ArkeologiLuröSamhälleVärmlands museum

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.