Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsministern imponerades i Hanzas fabrik i Svanskog

Publicerad:
Försvarsminister Peter Hultqvist hade under sitt besök på Hanza en del frågor att ställa till bland annat David Olofsson som jobbar på företaget.
Försvarsminister Peter Hultqvist hade under sitt besök på Hanza en del frågor att ställa till bland annat David Olofsson som jobbar på företaget. Foto: Claes Österman

Försvarsminister Peter Hultqvist är intresserad av mer än försvarsfrågor. Det framgick då han på tisdagen besökte Svanskog och gjorde ett studiebesök på expansiva Hanza.

– Jag har ett starkt intresse för näringslivsfrågor. Att hålla produktionen igång är en helt avgörande fråga för Sverige, sa han.

Som försvarsminister är det i helt andra sammanhang som Peter Hultqvist har figurerat under den senaste tiden, inte minst på grund av Ukraina-kriget och Sveriges ansökan om Nato-medlemsskap.

Men försvarsministern betecknar näringslivets produktion som en betydande del av det svenska välståndet och beredskapen.

– Mitt intresse för näringslivsfrågor sitter i sedan min tid som kommunalråd i Borlänge. Jag vet vad näringslivet betyder både för kommuner och riket och därför var det roligt att komma hit och se hur ett expansiv och målinriktat företag ser till att de här gamla fabrikslokalerna inte står tomma och övergivna, sa Peter Hultqvist vid sitt besök i Svanskog.

Hur kommer det sig att du hamnat i Svanskog?

– Det är ju valår och då är man som politiker mycket ute och reser för att träffa människor och få en bild av hur det ser ut i landet. Idag är jag i Värmland. Dessvärre blev det inget torgmöte i Säffle men att komma hit till Hanza är ett bra sätt för mig att få en bild av hur det ser ut med orderingång, rekrytering, framtidsplaner med mera. Det var mycket intressant och man inser hur viktigt företaget är, inte bara för orten utan för hela kommunen, sa Peter Hultqvist.

Sara Karlsson berättade för försvarsminister Peter Hultqvist om sitt arbete på Hanza.
Sara Karlsson berättade för försvarsminister Peter Hultqvist om sitt arbete på Hanza. Foto: Claes Österman

Han inledde dagen med ett besök på Pliktverket i Karlstad för att få en uppfattning om hur det går med mönstringen till polis och försvar. Efter Svanskog gick färden till Segmon och ett besök på Skivor till kaffet.

Hanzas logistikchef Adam Hagen tog tillsammans med produktionschefen Björn Larsson och projektledaren Jonas Svensson emot i Svanskog. Adam Hagen berättade om företagets verksamhet och den starka utvecklingen. När företaget startade 2010 var det sju personer som arbetade i lokalerna. Idag är man 60 anställda och ser mycket positivt på framtiden.

– Vi växer hela tiden. Leverantörskedjorna är känsliga, inte minst i dessa tider, men vår styrka ligger i att vi ingår ett kluster med många olika teknologier. Ägarna har satsat mycket på oss och investerat i moderna maskiner och i kombination med personalens höga kompetens gör det oss starka och konkurrenskraftiga, sa Adam Hagen.

 • Jimmy Arvidsson och Fernando Tello fick en pratstund med försvarsministern.
  Jimmy Arvidsson och Fernando Tello fick en pratstund med försvarsministern. Foto: Claes Österman
 • Adam Hagen, logistikchef på Hanza i Svaneholm, berättade för Peter Hultqvist om företagets produktion.
  Adam Hagen, logistikchef på Hanza i Svaneholm, berättade för Peter Hultqvist om företagets produktion. Foto: Claes Österman
 • Peter Hultqvist passade på att prata med så många som möjligt under studiebesöket.
  Peter Hultqvist passade på att prata med så många som möjligt under studiebesöket. Foto: Claes Österman
 • Försvarsminister Peter Hultkvist välkomnades till Hanza av företagsledningen Björn Larsson, Jonas Svensson och Adam Hagen.
  Försvarsminister Peter Hultkvist välkomnades till Hanza av företagsledningen Björn Larsson, Jonas Svensson och Adam Hagen. Foto: Claes Österman
 • Produktionschefen Björn Larsson berättar om företaget för Peter Hultqvist samt Ann Mlakar och Bo Augustson från Socialdemokraterna i Säffle.
  Produktionschefen Björn Larsson berättar om företaget för Peter Hultqvist samt Ann Mlakar och Bo Augustson från Socialdemokraterna i Säffle. Foto: Claes Österman
 • Adam Hagen, logistikchef på Hanza i Svaneholm, berättade för Peter Hultqvist om företagets produktion.
  Adam Hagen, logistikchef på Hanza i Svaneholm, berättade för Peter Hultqvist om företagets produktion. Foto: Claes Österman

Mycket av produkterna hamnar i närregionen men en betydande del går på export, främst till Norge men även till USA och exempelvis Rumänien.

Under besöket ägnade Peter Hultqvist mycket tid åt att prata med personalen som fick berätta vad de gjorde, hur länge de jobbat hos Hanza och hur de ser på framtiden.

– Jag tycker om att prata med människor och höra vad de tycker, sa ministern.

Adam Hagen hann skicka med en hälsning till försvarsdepartementet:

– Behöver ni något så är det bara ni hör av er till oss så fixar vi det!

Stark tillväxt för Hanza Wermech

Hanza

Hanza är ett globalt tillverkningsbolag som moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Bolaget grundades 2008 och omsätter sedan 2019 över 2 miljarder kronor per år med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina.

Fabriken i Svanskog är systerföretag till Hanza Wermech Töcksfors. I Svaneskog sysslar man med tunnplåtbearbetning av små, stora och avancerade artiklar med hög automationsgrad och flexibilitet i kombination.

Artikeltaggar

Hanza WermechNäringslivPeter HultqvistSvaneholm

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.