Hoppa till huvudinnehållet

Ann Mlakar (S) lämnar aldrig skolan

Publicerad:
Ann Mlakar har suttit i kommunfullmäktige i 34 år och är Socialdemokraternas förstanamn i Säffle.
Ann Mlakar har suttit i kommunfullmäktige i 34 år och är Socialdemokraternas förstanamn i Säffle. Foto: Marina Johansson

Nästa år går hon i pension efter ett långt yrkesliv som lärare, men skolan är och förblir hennes viktigaste fråga - hand i hand med jämställdhet och miljön. Ann Mlakar är Socialdemokraternas förstanamn i Säffle.

Ann Mlakar

Ålder: 64.

Så här bor jag: I villa i Säffle.

Jag läser helst: Just nu har jag snöat in på historiska romaner om 1600, 1700- och 1800-talet. Annars blir det mycket deckare. Och Säffle-Tidningen!

Jag lyssnar helst på: Blandad musik, mycket av den pop och rock jag växt upp med. The Rolling Stones är en gammal favorit som hängt med jämt.

Det här gör jag helst en ledig dag: Någon form av fysisk aktivitet, så här års kan det gärna bli svamppromenader. Jag måste röra på mig, annars mår jag inte bra. Vi har en andelsstuga i Sälen och vintertid blir det gärna skidåkning.

Min favoritplats i Säffle kommun: Skogen hemmavid och Sandbackens badplats.

Ann kommer ursprungligen från Billingsfors i Dalsland, och politiken har hon haft med sig sedan barndomshemmet. Omvärlden diskuterades ofta vid köksbordet.

– Min pappa var kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun. Mamma har aldrig varit partipolitiskt engagerad, men hade och har fortfarande - vid 92 års ålder - ett stort intresse för samhället och att diskutera aktuella ämnen. Hon har vassa armbågar och drar sig inte för att ifrågasätta saker.

”Vi löser klimatet”

Ann utbildade sig till lärare i Göteborg, fick jobb på dåvarande Norrtullskolan i Åmål och träffade där sin blivande man Svante. Han var aktiv i Socialdemokraterna, och då blev det naturligt för Ann att också engagera sig mer i de frågor hon brydde sig om. Miljön har länge varit en hjärtefråga.

– Det här var när man började prata om försurning, växthuseffekten och så vidare. Sen försvann det lite ett tag, men nu är debatten om klimathotet större än någonsin. Vi människor behöver nog inte bara ha kniven mot strupen utan också ett litet jack i halsen innan vi är redo att agera.

Men hon är samtidigt inte orolig för nästkommande generationer på planeten.

– Människan löser detta! Och vi blir alla barn av vår tid. Lycka ligger ju inte i att köpa kläder och ta flyget. Man lär sig att leva i det som finns, och nästa generation kommer att ha andra vanor och annan syn på livet efter vad som är naturligt för dem.

Jämställdhet = rättvisa

Jämställdhet har också varit en av Anns absolut viktigaste frågor, och att driva den politiskt känns särskilt viktigt i dessa tider.

– Jag har kallat mig feminist sedan 70-talet och hade aldrig trott att aborträtten ens skulle vara föremål för diskussion i Sverige i dag. Jag tycker att det verkar som att jämställdheten, med fördelningen av föräldraledighet och vabb, backar just nu. Det är ju svårt att lagstadga om sådana här saker, men vi behöver anstränga oss för jämställdheten så att vi inte går bakåt i utvecklingen. Det handlar i slutändan om rättvisa mellan könen, och alla andra grupper i samhället.

Ann har jobbat som matte- och NO-lärare nästan hela yrkeslivet. För en bättre skola i framtiden vill hon bland annat se att betyget F (icke godkänd) tas bort.
Ann har jobbat som matte- och NO-lärare nästan hela yrkeslivet. För en bättre skola i framtiden vill hon bland annat se att betyget F (icke godkänd) tas bort. Foto: Marina Johansson

Rusta upp skolan

Sist men inte minst är skolan A och O för Ann. Nästa år går hon i pension, men skola och utbildning samt barns psykiska hälsa lämnar hon inte även om hon slutar undervisa.

– Jag tillhör en generation som haft det hur bra som helst. Vi har fått vara med i allt det ”braiga” i samhället. Den ökade psykiska ohälsa jag ser dagligen hos barn och unga oroar mig väldigt mycket. Det är klart att det alltid har funnits prov i skolan, och andra saker som kan vara stressande när man är ung, men att så många unga mår så dåligt i dag känner jag inte igen från förr.

F får underkänt

Ann vill se en ökad satsning på skolan, inte minst för att kunna radera betyget F.

– Det tyckte jag var spiken i kistan för skolan, när man införde det underkända betyget ”icke godkänd” som numera heter F. Det blir ett stopp i hela maskineriet för den som inte blir godkänd i viktiga ämnen. Samtidigt kan du ju inte ta bort betyget och låtsas som att eleverna har kunskaperna som krävs. Det måste istället till ökade resurser för att se till att eleverna blir godkända. Jag vet inte just nu vad det är, men kan jag bidra med min erfarenhet från skolans värld för att komma till en lösning är det bland det viktigaste jag tillför politiken.

Socialdemokraterna har alltid varit det självklara partiet för Ann Mlakar.
Socialdemokraterna har alltid varit det självklara partiet för Ann Mlakar. Foto: Albin Norén

Minska klyftor

I kommunfullmäktige har Ann suttit sedan 1988, och även på riksdagslistan i perioder.

– Nu också, men på sista plats. Jag har inte tillräckligt med engagemang för den nivån längre. Jag trivs väldigt bra på kommunal nivå. Man kan påverka mer och se mer direkta, konkreta resultat.

Socialdemokraterna i Säffle vill se en liten höjning av kommunalskatten.

– För mig handlar socialdemokratin i första hand om att minska klyftorna i samhället. När de är för stora, mår samhället inte bra. Alla har inte samma möjligheter och förutsättningar i livet, det vet vi allihop. Skatterna är till för något, och inte något vi har för att jävlas!

Socialdemokraternas förstanamn i Sverige har imponerat stort på partiets förstanamn i Säffle.
Socialdemokraternas förstanamn i Sverige har imponerat stort på partiets förstanamn i Säffle. Foto: Henrik Montgomery/TT

Team Magdalena

För att återkoppla till jämställdhet, får man ju nämna Sveriges första kvinnliga statsminister som nu går igenom sitt första valår. Ann kunde knappast vara mer nöjd med sin partiledare.

– Hon är helt fantastisk! Snabbtänkt, rolig, handlingskraftig - och vilka tal! Jag satt faktiskt med i salen när hon valdes och det var något historiskt man fick vara med om. Jag tycker att det var så bra av Stefan Löfven att han valde att avgå innan valrörelsen för att han såg hennes potential.

Hur tror du att valet kommer att gå?

– Jag tror att det kommer att gå bra, men det blir ingen tydlig majoritet.

Och på kommunal nivå?

– Vi hoppas naturligtvis på att få tillbaka lite mandat. Vi har backat sedan 70- och 80-talet, vilket förstås delvis handlar om att det nu finns fler partier att rösta på. Det ska nämnas att jag tycker att det finns en väldigt bra konsensus i kommunen; vi vill åt samma håll. Men naturligtvis vill vi ha lite mer makt, för att kunna förverkliga det vi vill satsa på.

Utöver ökade resurser i skolan, vill Socialdemokraterna att vården ska få en stor bit av kakan. Det gäller framför allt höjda löner, fler kollegor och bättre villkor för personalen.

– Kommunen måste steppa upp nu, när det går så bra för näringslivet, och se till att Säffle är en kommun som man vill bo i. Det gäller att visa att vi har det bra här och satsar på vården. Det gäller också att ta vara på de unga män och kvinnor som kom hit under flyktingkrisen 2015 och se till att de får ett jobb och en plats i samhället. Vi behöver dem för Säffles framtid!

Matilde Konglevoll (V): ”Tre huvudfrågor påverkar allt””Det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning””Egenförsörjning är viktigast av allt”Dag Rogne (C): ”Kommunalrådsjobbet är det roligaste jag gjort”Jimmy Jonasson (SD): ”Man gör det man kan för sin bygd”Erik Augustin (KD): ”Det behövs att vi som bor här är med och engagerar oss”

Artikeltaggar

Ann MlakarPolitikSäffleSamhälleSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.