Hoppa till huvudinnehållet

Nytt kulturkoncept i Svanskog har premiär på lördag

Publicerad:
Musikern och kulturentreprenören Therese Olsson Hugosson har sedan ett år tillbaka arbetat med ett nytt kulturprojekt. I augusti är det premiär för det första kulturevenemanget i projektet ”Tågtunnel 263 - I sägnernas spår”. Nämligen en folkmusikföreställning inuti Bollnäs tågtunnel i Svanskog.
Musikern och kulturentreprenören Therese Olsson Hugosson har sedan ett år tillbaka arbetat med ett nytt kulturprojekt. I augusti är det premiär för det första kulturevenemanget i projektet ”Tågtunnel 263 - I sägnernas spår”. Nämligen en folkmusikföreställning inuti Bollnäs tågtunnel i Svanskog. Foto: Diana Dragic

Under ett år har musikern och kulturentreprenören Therese Olsson Hugosson arbetat på det kulturprojekt som ska ha premiär i Svanskog på lördag. Tågtunnel 263 - I sägnernas spår, som projektet heter, ska främja kulturell livskraft på landsbygden.

Projektet lanseras av föreningen Folkmusik i Svanskog och kommer att löpa över en treårsperiod. På lördag är det dags för den första av flera konserter som ska hållas i järnvägstunneln i Bollsbyn. Som namnet på projektet avslöjar kommer temat att vara myter och sägner från bygden, tonsatta med folkmusik.

Vill lyfta landsbygden

Tanken bakom projektet är att lyfta landsbygden och dess kulturella möjligheter genom att hela föreställningen är uppbyggd kring Svanskogs historia, kultur och miljö.

– Det finns en urban norm som ofta ställer till det för landsbygden på olika sätt. Till exempel att blir långa resvägar till arbetet, dyra bränslekostnader och så vidare, men kultur kommer oftast inte upp när man talar om det trots att den centraliseras mycket kring staden. 75% av landets kulturarbetare bor i storstadsregionerna, och de flesta vana att resa till staden för kulturupplevelser, säger Therese och fortsätter:

– Jag vill lyfta fram något annat, och för att göra det tror jag på att man måste använda det som finns på landsbygden för att det inte ska gå att flytta på.

Förutom det konstnärliga innehållet jobbar de även med JÅÅJ - Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg och tar hjälp av lokala tjänster från lokala företag för att gynna landsbygden ytterligare.

”Jag vill lyfta fram något annat, och för att göra det tror jag på att man måste använda det som finns på landsbygden”, säger Therese.
”Jag vill lyfta fram något annat, och för att göra det tror jag på att man måste använda det som finns på landsbygden”, säger Therese. Foto: Diana Dragic

Folkmusik, skrönor och myter

Folkmusikföreställningen som har premiär på lördag utspelar sig 150 år tillbaka i tiden, och det är musikalartisten Sandra Sjöström Johansson som ska ta med publiken på en resa längst med järnvägen mellan Säffle och Åmål i sin karaktär som Svanskogs postiljon.

Musiken i föreställningen är hämtad ur det lokala folkmusikarvet, men det kommer också att bjudas på nyskriven musik av de medverkande. De berättelser, myter och skrönor som föreställningen bygger på har man själva samlat in från Svanskogs lokalbefolkning.

– Det är så härligt! Under tiden som vi har arbetat med det här projektet har det bara dykt upp allt fler historier från människor som vi träffar på. Det märks verkligen att folk är engagerade och många undrar också hur det hela ska gå till, ler Therese.

Flera upplevelser i en

Förutom att det kanske inte är det vanligast att sitta på förställning inuti en tågtunnel kommer även resan dit att vara en upplevelse i sig. I biljettpriset ingår nämligen en tur med veteranbuss.

– Man köper en biljett med avresa från Åmål eller Svanskog och från den valda orten får publiken åka veteranbuss fram till tunneln. Där kommer det att serveras mat för de som har bokat det. När det sedan är dags för föreställningen går man in i tunneln och sätter sig på bänkar som står på rälsen, förklarar Therese.

Tugtunneln i Bollsbyn är ungefär 300 meter lång. Föreställningen kommer att riggas upp i mitten av tunneln.
Tugtunneln i Bollsbyn är ungefär 300 meter lång. Föreställningen kommer att riggas upp i mitten av tunneln. Foto: Privat

Musik av riksspelmän

Med sig på projektet har Therese även violinisten Maria Andersson från Klässbol. Deras vänskap går långt tillbaka i tiden till när de båda var musikskolestuderande, och tillsammans har de gjort många konserter. De är dessutom riksspelmän, och utöver att agera samt framföra musiken på scenen under lördagens konsert har de många andra ansvar i projektet. Bland annat som projektledare, kompositörer och manusförfattare.

Hur fick ni idén till projektet?

– Jag hade klurat länge på vart man skulle kunna arrangera ett kulturevenemang i Svanskog, och Bollsbytunneln har då funnits med i tankarna. En dag när jag var här och provspelade tänkte jag att ’det måste gå!’. Sedan ringde jag Maria som hakade på direkt, berättar Therese.

Från vänster; Maria Andersson, violonist;  Sandra Sjöström Johansson, musikalartist och Therese Olsson Hugosson, klarinettist.
Från vänster; Maria Andersson, violonist; Sandra Sjöström Johansson, musikalartist och Therese Olsson Hugosson, klarinettist. Foto: Privat

Långväga besökare

Sedan man släppte biljetterna till kulturevenemanget för över en månad sedan har Therese och Maria fått veta att de kommer få långväga gäster, bland annat från Kristianstad och Falun.

– Där precis det här vi vill uppnå med projektet, att man måste åka just hit för att uppleva det. Jag menar, vi kan inte flytta på järnvägstunneln och föreställningen är till sitt innehåll anpassad just till den här miljön. Eftersom vi inte kan flytta så måste publiken komma hit. Det gynnar vår landsbygd, avslutar Therese Olsson Hugosson.

Artikeltaggar

BollsbynFolkmusikJÅÅJNöje/KulturSäffleSvanskogTherese Olsson-Hugosson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.