Hoppa till huvudinnehållet

SM- och VM-medaljör ledde träningen på karateläger

Publicerad:
Totalt var det 25 deltagare som deltog i träningslägret.
Totalt var det 25 deltagare som deltog i träningslägret.

Förra helgen var det karateträningsläger i Långserud. Det var ett läger med fokus på tävlingsträning, bland annat inför Karate-SM i september i Kristianstad.

Lägret anordnades av Svanskog-Långserud Kunibakai Karateförening som även bjudit in klubben Tranemo Kunibakai.

Huvudtränare var Hanshi KyBuon Tang (8 dan), tidigare förbundskapten för landslaget i kata, som också tagit många medaljer på både SM och VM.

Femtimmarspass

Det var fem timmars träning varje dag i Långseruds Friskolas gymnastiksal, med avbrott för lunch tillagad av Långseruds Skafferi och som uppskattades av alla.

Det var totalt 25 deltagare, varav 14 från Långserud.

Under lördagen tränades mest kata (mönster) där man visar upp förutbestämda tekniker, antigen enskilt eller i 3-mannalag.

Balans och fokus

Det gäller att ha god balans, fokus, snabbhet, precision och styrka samt god kondition. Vissa kator tar upp till två minuter att genomföra och innehåller mer än 50 moment.

Under söndagen tränades även kumite (fajt) med bl.a. kombinationer av slag och spark samt blockering och fällning. Teknikerna måste kunna utföras med kontroll och får inte träffa hårt och skada.

Självförsvar

Även goshindo (självförsvar) tränades, det är inget man tävlar i men det ingår i karatestilen. Där lär man sig till exempel losstagning mot strypgrepp, kast, nedtagning och låsning.

Klubbens ordförande Kent Bergstedt ordnade med det praktiska och matservering och fick god hjälp av Kent och Ann-Sofie Gullberg.

Många nya vänner

Träningarna avslutades med grillkorv, fika och kaffe på matsalens uteplats. Där fick man mer tid att prata och umgås och barnen från de två klubbarna fann nya vänner.

Ett fortsatt utbyte mellan klubbarna kommer att ske för att utvecklas inom karate och kunna komma vidare i tävlingar.

25 deltagare från Långserud och Svanskog deltog i träningslägret.

Artikeltaggar

Kampsport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.