Hoppa till huvudinnehållet

Wiksfors imponerade på Centertoppar

Publicerad:
Riksdagsledamöterna Helena Lindahl och Daniel Bäckström, båda med stor erfarenhet av och stort intresse för näringslivs och landsbygdsfrågor. De är nu inne i en intensiv period med massor av besök runt om både lokalt, regionalt och nationellt för sitt parti inför valet.
Riksdagsledamöterna Helena Lindahl och Daniel Bäckström, båda med stor erfarenhet av och stort intresse för näringslivs och landsbygdsfrågor. De är nu inne i en intensiv period med massor av besök runt om både lokalt, regionalt och nationellt för sitt parti inför valet. Foto: Kjell Olsson

Den värmländska Centertoppen har tillsammans med riksdagsledamöterna Daniel Bäckström och Helena Lindahl gjort en rundresa i Värmland och imponerades då de kom till Wiksfors Bruk och Långserud.

Med 1,4 procent ökning i SVT/Novus mätning i ryggen var det en glad samling Centerpartister som samlades på Wiksfors, Långserud. Politikerna är ute på en både lokal, regional och nationell resa och till Långserud kom man närmast från ett företagarbesök i Åmål och senare var det starkdryckstillverkningen i Nordmarken som fick ett företagarbesök.

Förutom Säffles egna politiker - Dag Rogne, Erik Evestam, Anita Karlsson, Putte Grötting samt Markus Bäckström - fanns även riksdagsmännen Daniel Bäckström och Helena Lindahl på plats. De två sistnämnda har mycket gemensamt, bland annat inom näringsutskottet där Daniel satt innan sina försvars- och landsbygdsuppdrag och Helena gör sin tredje period i samma utskott.

Ett knippe Centerpolitiker som är verksamma både på lokal, regional och nationell nivå. Från vänster Helena Lindahl, Daniel Bäckström, Anna-Lena Carlsson, Erik Evestam, Mona Smedman, Sophie Janulf, Anita Karlsson, Putte Grötting, Dag Rogne samt Markus Bäckström.
Ett knippe Centerpolitiker som är verksamma både på lokal, regional och nationell nivå. Från vänster Helena Lindahl, Daniel Bäckström, Anna-Lena Carlsson, Erik Evestam, Mona Smedman, Sophie Janulf, Anita Karlsson, Putte Grötting, Dag Rogne samt Markus Bäckström. Foto: Kjell Olsson

Erik Evestam står som första namn på Centerns lista till Region Värmland. Mona Smedman, Arvika, samt Sophie Janulf, Sunne, fanns också på plats liksom Anna-Lena Carlsson, Torsby.

Efter en god pizza från Wedbränt fortsatte man till Långseruds bygdegård där det samlats ytterligare folk, bland annat lokala företagare. Erik Evestam hälsade välkommen och presenterade gästerna samt hade en del frågor i bagaget.

Först ut var Cecilia Ozolins som tillsammans med maken Gunnar förvärvat Hotell Vildmarken. Hon berättade om nuläget och framtidsplaner.

– Vi har haft airbnb från 1 juli liksom ställplatser för husbilar och "vanlig" uthyrning av rum och det har varit folk hos oss hela tiden. Det finns mycket att göra och vi arbetar med att ställa i ordning rum med mera, sade Cecilia.

Berömmer kommunen

En del rum har fått större ytor och det finns dusch i alla rum samt upp till fyra bäddar.

– Vi känner oss fram men kurser av olika slag kan ju hållas liksom möten och en del vill säkert bara "vara" och återhämta sig, sa Cecilia vidare.

Cecilia Ozolins, Anders Nilsson och Erik Evestam.
Cecilia Ozolins, Anders Nilsson och Erik Evestam. Foto: Kjell Olsson

Hon berättade att samarbete ska sökas med grannskapet och den fina badplatsen och naturen lär locka gäster. Cecilia uttryckte även stor belåtenhet med kontakterna med Säffle kommun och dess näringslivsenhet.

– Snabba och hjälpsamma, var betyget.

Anders Nilsson berättade sedan om sitt bryggeri där han och Lars-Evert Wikholm är delägare.

– Från bryggeriverksamhet dygnet runt under första året har jag alltmer kunnat förbättra effektiviteten utan att hantverksdelen fått stå tillbaka, sade Anders. I branschen är samarbete viktigt och tillsammans med Wermlands Brygghus i Kristinehamn kunde 15 000 flaskor Lipa levereras till Systembolaget där den gjort succé.

Ökad produktion

Första årets bryggning låg på 5 000-18 000 liter på årsbasis där lättölets fem olika sorter inryms. Anders fick en fråga om den eventuell gårdsförsäljning som kan komma att ske.

– Positivt bara det inte inverkar på det TSLS-reglemente som finns som en förutsättning för att ett litet bryggeri att leverera, sade Anders.

Han berömde även Systembolagets kunskaper om marknaden och deras logistiska system.

Var står du om fem år, frågade Erik Evestam.

– Kanske ligger bryggeriproduktionen på 45 000-60 000 flaskor. svarade Anders.

Skolan nödvändig

Sist ut vid frågestunden var rektorerna Susanne Wall och Veronica Wilhelmsson från Långseruds friskola och Förskolan Mörten. De redogjorde för sina verksamheter där det är fullt med 31 barn på förskolan.

– Vi skulle behöva ett par platser till då det är kö. Vi ser ju gärna många barn på förskolan då de är presumtiva elever i skolan, sade Susanne och Veronica.

Säfflepolitikerna lovade att ta med sig frågan.

Man talade även lite kring det faktum att små friskolor som ofta drivs som ekonomiska föreningar idag jämförs med de stora friskolekoncerner som debatteras i pressen och annan media.

– Vi lever i en helt annan värld och man kan ju fundera på hur en bygd skulle fungera utan en skola, sade Susanne.

Mindre beroende

Helena Lindahl talade lite kring de besök man gör på landsbygden. Hon gör sin tredje period i näringsutskottet.

– Vi måste satsa på att göra Sverige mindre beroende av utlandet, exempelvis i frågan om livsmedel, sade Helena och sneglade mot Finland.

– När jag talade om detta för tolv år sedan ansåg man mestadels att Finland tog i för mycket med självhushållning men idag är det ett annat tonläge, konstaterade hon.

Även jordbrukets just nu tuffa förhållanden ventilerades.

Artikeltaggar

Anita KarlssonDaniel BäckströmEkonomiErik EvestamLars-Evert WikholmLångserudMarkus BäckströmPolitikPutte GröttingVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.