Hoppa till huvudinnehållet

Ola Johansson (M): ”Egenförsörjning är viktigast av allt”

Publicerad:
Ola Johansson är första namn på Moderaternas lista i Säffle. Att alla säfflebor ska ha en egen försörjning och att Säffle ska bli en ännu mer attraktiv plats att bo på, är överst på hans prioriteringslista.
Ola Johansson är första namn på Moderaternas lista i Säffle. Att alla säfflebor ska ha en egen försörjning och att Säffle ska bli en ännu mer attraktiv plats att bo på, är överst på hans prioriteringslista. Foto: Marina Johansson

Ola Johansson (M) fick en rivstart i partipolitiken. Det var så sent som förrförra valet 2014 som han engagerade sig för första gången - och hamnade direkt på andraplatsen på Moderaternas lista i Säffle. Att alla människor ska kunna försörja sig själva är hans viktigaste valfråga.

– Det är en rättighet, men också ett stort personligt ansvar.

Även om Ola inte blev aktiv inom partipolitiken förrän nära pensionen, har det politiska intresset alltid funnits med.

– Om man var med på 60- och 70-talet gick det inte att undgå det politiska.

Reinfeldt en förebild

Men han har inte alltid identifierat sig med partiet han numera representerar.

– När jag verkligen började gilla Moderaterna var när Fredrik Reinfeldt blev partiledare. Jag tyckte att han förde en mycket bra politik för Sverige och att han hade en värdegrund som jag också ställer mig bakom.

Ola har dock under hela sitt yrkesliv haft ett stort samhällsengagemang genom sitt jobb i skolans värld. Han är lärare i grunden och har jobbat både som rektor och förvaltningschef i både Säffle och Karlstad.

– Det har gett mig möjlighet att påverka och vara med och förverkliga beslut. Jag jobbade nära Halvar Pettersson under många år, och det var en förmån.

Även på sin fritid har Ola lång erfarenhet av föreningsliv och styrelseposter.

– Jag har arbetat ideellt för Friluftsfrämjandet i många år, och på alla nivåer.

Ola Johansson blev headhuntad av Moderaterna i Säffle att representera dem. Att det är lätt att komma in i gänget tycker han är otroligt viktigt för ett parti. ”De nya medlemmarna ska inte stå i farstun och vänta på sin tur”.
Ola Johansson blev headhuntad av Moderaterna i Säffle att representera dem. Att det är lätt att komma in i gänget tycker han är otroligt viktigt för ett parti. ”De nya medlemmarna ska inte stå i farstun och vänta på sin tur”. Foto: Marina Johansson

Headhuntad

Det var Moderaterna i Säffle som själva frågade Ola om han kunde tänka sig att kandidera till kommunfullmäktige 2014. I kommunpolitiken trivs han, av många anledningar.

– Kommunpolitiken är konkret och man kan påverka mycket. Och vi är oftast väldigt sams inom fullmäktige, måste jag säga, även om vi ju inte alltid är överens. Det finns en respektfull ton som vi ska vara måna om.

En livfull bygd

Och det är en spännande tid för att jobba för Säffles framtid, menar Ola.

– Det händer många positiva saker nu! De befintliga företagen är välmående och utvecklas, fler vill etablera sig och snart får vi en laxfabrik. Jag brinner alltid för utveckling, och det gäller att kommunen ser till att hänga med i den positiva utveckling som sker för näringslivet. Vill vi att folk ska flytta hit för till exempel jobbets skull, ja då måste det finnas skolor, bra boenden och möjlighet till en meningsfull fritid också.

Han nämner bland annat möjligheten att bygga strandnära boende och en idrottsanläggning som gör det möjligt att utöva aktiviteter året om som sätt att göra Säffle till en ännu mer attraktiv plats att bo på, vem du än är. Säffle är en kommun där en stor del av befolkningen bor på landsbygden, och just nu verkar det råda en ”landsbygdsboom” efter pandemin som Säffle bör ta vara på i sitt varumärke.

– Tar man ut en bra bit av kommunen, till exempel det goda företagsklimatet eller att man alltid har nära till fina naturomgivningar, kan många andra kommuner säga att ”det har vi också!”. Men den höga genomgående kvaliteten över alla plan kan inte många kommuner av liknande storlek mäta sig med. Var du än bor i kommunen ska det finnas samma höga levnadsstandard; där är till exempel fibernätet fantastiskt, och helt oumbärligt för alla som bor och verkar på landsbygden.

Ola Johansson tror och hoppas på en fortsatt majoritet ihop med C, L, SiV och KD.
Ola Johansson tror och hoppas på en fortsatt majoritet ihop med C, L, SiV och KD. Foto: Nathalie Forsström

Egen försörjning

Den allra viktigaste politiska frågan för Ola är att alla människor ska ha ett arbete och en egen inkomst att klara sig på.

– Vi har alldeles för hög arbetslöshet i Säffle, särskilt bland utrikes födda. Oavsett om du är nyanländ eller har bott i Sverige i hela ditt liv och i många generationer, ska du kunna försörja dig själv. Det är en rättighet, men också ett stort personligt ansvar.

Det kan finnas lediga jobb, men ingen kompetensmatchning. För att alla ska ha en sysselsättning som ger en inkomst kan det krävas att man hittar nya kreativa lösningar.

– När vi drev igenom att flytta Säffle Lärcenter från Forskningen till Herrgårdsgymnasiet var en sådan åtgärd. Då kunde man direkt kombinera både språkinlärning och yrkeskunskap och få en mer direkt väg in i arbete.

Det finns också en förändringsfaktor bara i att välja vilken mental inställning man ska ha.

– Oavsett av vilken anledning man har kommit till Sverige, borde vi betrakta alla invandrare som arbetskraftsinvandrare. Då ser man istället ett behov.

Att alla invånare har egen försörjning är också ett sätt att få bukt med utanförskap och psykisk ohälsa, i flera led.

– Den psykiska ohälsan bland barn och unga är alarmerande. Barn som har förmånen att växa upp i familjer med sysselsättning har så mycket bättre förutsättningar till god hälsa.

Fredrik Reinfeldt imponerade mycket på Ola Johansson under sin tid som partiledare och statsminister.
Fredrik Reinfeldt imponerade mycket på Ola Johansson under sin tid som partiledare och statsminister. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

In i gänget direkt

I Moderaterna har det skett en tydlig föryngring i partiet under detta valår; hälften av namnen på kommunlistan är helt nya.

– Det är mycket ny energi och många som vill vara med. Jätteroligt!

Ola trycker på värdet av att den som vill engagera sig direkt ska känna sig som del av kärntruppen, och våga ta för sig lika mycket som alla andra.

– Det ska inte vara någon ”kö” för att komma in i finrummet. De nya medlemmarna ska inte stå i farstun och vänta på sin tur. Vi har inga stoppklossar på det sättet i Moderaterna i Säffle, tack och lov.

Hur tror du att valet kommer att gå?

– På riks- och regional nivå är det väldigt svårt att sia om. Lokalt hoppas och tror jag på en fortsatt majoritet med Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet, där Centerpartiet och Moderaterna bildar stommen. Jag kan bara avgöra vad vi ska leverera och hoppas på att få fortsatt förtroende att förverkliga det vi går till val med.

Hur känns det inför valet då?

– Det är lite pirrigt, som alltid inför ett val! Det känns som att vi har en tydlig politik för det lokala, med bra samarbeten över partierna och många som vill engagera sig. Jag hoppas att befolkningen också ser det.

Ola Johansson

Ålder: 70 år.

Så här bor jag: I radhus i Säffle.

Jag läser helst: Deckare, men ännu hellre löser jag korsord. Jag är manisk på korsord!

Jag lyssnar helst på: Gärna musik från 60-och 70-talet. Som Creedence Clearwater Revival och Hoola Bandoola Band. Jag är ett stort fan av Björn Afzelius, inte minst för att han skrev fantastiska texter.

Gör helst en ledig dag: Spelar golf, grejar i sommarstugan och umgås med barnbarnen. Just nu är det mycket markservice åt barnbarnen på besök i sommarstugan, men det är bara härligt!

Min favoritplats i Säffle kommun: Det får ju bli Vänern, och alla fina platser runt den.

”Det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning”Ann Mlakar (S) lämnar aldrig skolanDag Rogne (C): ”Kommunalrådsjobbet är det roligaste jag gjort”Jimmy Jonasson (SD): ”Man gör det man kan för sin bygd”Erik Augustin (KD): ”Det behövs att vi som bor här är med och engagerar oss”Matilde Konglevoll (V): ”Tre huvudfrågor påverkar allt”

Artikeltaggar

ModeraternaOla JohanssonPolitikSäffleSamhälleVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.