Hoppa till huvudinnehållet

En unik möjlighet för SäffleOperan

Publicerad:
Malte Hallquist, Rikard Björk, Daniel Sjöberg, Malin Morgan och Jenny Norén vars roller presenterades för första gången. På bilden syns även huvudrollsinnehavarna Andreas Hoff och Tova Hollender.
Malte Hallquist, Rikard Björk, Daniel Sjöberg, Malin Morgan och Jenny Norén vars roller presenterades för första gången. På bilden syns även huvudrollsinnehavarna Andreas Hoff och Tova Hollender. Foto: Emma Alegod Bruce

Om en och en halv månad är det dags. Premiären för SäffleOperans nya satsning, musikalen Så som i himmelen. Nu har repetitionerna startat och arbetet är i full gång.

Att det i år blev så som i himmelen är något som var allt annat än självklart. Sedan producenterna Tobias Norelius och Oskar H. Olsson var och såg originalproduktionen 2018 har en önskan om att kunna sätta upp den här funnits. Aldrig trodde det att det skulle gå så här snabbt.

– Det är något vi såg kanske ligga tio år framåt i tiden, förklarar Tobias Norelius.

Anledningen till detta är att Så som i himmelen har i Sverige endast spelats på två hus, Oscarsteatern och Malmö Opera. Det innebär att SäffleOperan blir det allra första semiprofessionella huset som får framföra musikalen.

Förlaget som äger musikalen är noggranna med att det ska bli en välgjord föreställning och att den skulle vårdas gott av de som framför den. I teatervärlden har SäffleOperan ett oerhört fint renommé. De musikaler som produceras här är av hög konstnärlig kvalité. Ett resultat av ett hårt jobb från alla inblandade. Så i och med det får SäffleOperan äran att få spela så som i himmelen.

Vackert tema

Musikalen handlar om den världskända dirigenten Daniel Daréus som efter många år i branschen tappat kärleken till musiken, stressad över sitt arbete får han en hjärtattack och väljer att vända hem till hemstaden Ljusåker i Norrland. Här märks det snabbt att han är en udda fågel jämte de andra människorna i byn. Det här udda mötet kommer att resultera i en utveckling för både Daniel och kyrkokörens medlemmar.

– Musikens kraft kan förändra människor, det är vad som är musikalens kärna. Nyckeln till utvecklingen och frälsningen är just gemenskap och musik, säger regissören Mattias Palm.

Även om Säffle inte ligger i Norrland så är det ändå precis just rätt plats för den här musikalen. En liten stad på landsbygden. Handlingen och miljön är inte Stockholm eller Malmö, där den tidigare gjorts. Utan det är mer som vi har det här, som att musikalen får komma hem.

Rollerna

Huvudrollerna Daniel och Lena har tidigare presenterats och det är Andreas Hoff och Tova Hollender som anförtrotts uppdraget. Nu har övriga fem professionella solister presenterats. I rollen som Arne har vi Malte Hallquist, värmländsk komiker som nu återvänder till SäffleOperans scen tio år senare. Inger spelas av Malin Morgan, även hon med rötter från Värmland, men är numera verksam i Göteborg på folkteatern. Jenny Norén var med i SäffleOperans uppsättning av Chess, i år är hon tillbaka, nu som Gabriella. Rollen som kyrkoherden Stig kommer spelas av Daniel Sjöberg, som har stor erfarenhet av musikal och teater. Slutligen är det Tore, vars roll innehavs av Rikard Björk. Han spelade samma roll i originaluppsättningen på Oscars teatern och agerar nu även som biträdande regissör åt Mattias Palm.

I musikalen finns det ytterligare sju solister som kommer spelas av mer lokala talanger. Meta Elwing, Thomas Kihlström, Stefan Ekenbäck, Helen Hagström, Per Åke Johansson, Josefine Olofsson och Anci Carlsson. Övriga ensemblen spelas av medlemmar i SäffleOperan. I föreställningen har även tio barn, uppdelade i två lag, fått en roll. Totalt kommer det varje kväll stå 35 människor på scenen.

 • Jenny Norén är tillbaka på SäffleOperans scen för andra gången. Nu i rollen som Gabriella.
  Jenny Norén är tillbaka på SäffleOperans scen för andra gången. Nu i rollen som Gabriella. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Andreas Hoff spelar Daniel och Tova Hollender gör rollen som Lena.
  Andreas Hoff spelar Daniel och Tova Hollender gör rollen som Lena. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Mattias Palm är för sjunde året i rad regissör till SäffleOperans föreställning.
  Mattias Palm är för sjunde året i rad regissör till SäffleOperans föreställning. Foto: Emma Alegod Bruce

Ett brokigt gäng

I handlingen så finns det flera personer, där alla är väldigt olika varandra. Samma sak är det med ensemblen. Vissa av dem är musikalartister, andra är sjungande skådespelare. En del har det som heltidsjobb medan andra gör det vid sidan av. Några har jobbat länge samtidigt som det finns dem som precis gått ur skolan. Det är enligt regissören en brokig ensemble, precis som människorna i Ljusåker alla är en egen karaktär.

En del av de medverkande har jobbat tillsammans under olika former och produktioner, men för vissa är det dels första gången i Säffle och första gången med just de här människorna. En av dem som inte varit med tidigare är Daniel Sjöberg.

– Det är en väldigt fin energi här, det ska verkligen bli jätteroligt att få vara en del av SäffleOperan, säger han.

Kläder som speglar

Precis som karaktärerna har sina personligheter så har de också sin egen klädstil. Kostymerna ska även visa på en handling över tid och därför finns det utstyrslar för vår, sommar och vinter. Kostymdesigner är Christina Carlsson från Säffle. Scenografin är fortfarande hemlig, men av det som visades, björkar, cykeln och den beigea ridån, finns ett hum om vad som gömmer sig bakom.

Både bekant och ny musik

Musikalen Så som i himmelen är baserad på Kay Pollacks film med samma namn. Från filmen följer flera av rollerna med men även den välkända låten, Gabriellas sång som är skriven av Stefan Nilsson. Annars är det nyskriven musik av Fredrik Kempe som står för musikalens register. Nils Lundström beskriver att det blir filmmusik, så väl som dansbands inspirerat och riviga gospellåtar som kommer framföras. På SäffleOperan kommer musiken som traditionellt spelas upp av en orkester. I år under ledning av Nils Lundström. Musiken kommer också spelas som på precis samma sätt som på Oscarsteatern.

Stort intresse

Det är redan flera förställningar där det inte finns en stol kvar. Över 7000 biljetter har hittills sålts. Utifrån det stora intresset har SäffleOperan valt att köra en vårsäsong. Så från oktober till sen december kommer det pågå föreställningar, sedan blir det en nypremiär den sjuttonde februari och musikalen fortsätter fram till våren.

 • Oskar H. Olsson och Tobias Norelius är producenterna bakom uppsättningen.
  Oskar H. Olsson och Tobias Norelius är producenterna bakom uppsättningen. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Christina Carlsson, kostymdesigner, visar upp ett smakprov av ensemblens klädsel.
  Christina Carlsson, kostymdesigner, visar upp ett smakprov av ensemblens klädsel. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Nils Lundström är kapellmästare och står för den musikaliska delen tillsammans med en orkester på ytterligare elva man.
  Nils Lundström är kapellmästare och står för den musikaliska delen tillsammans med en orkester på ytterligare elva man. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

Mattias PalmNöje/KulturSå som i himmelenSäffleSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.