Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Jansson (L): ”Det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning”

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Magnus Jansson är Liberalernas förstanamn på kommunlistan i Säffle.
Magnus Jansson är Liberalernas förstanamn på kommunlistan i Säffle. Foto: Diana Dragic

Under största delen av sin ungdom var Magnus Jansson (L) ointresserad av politik, men när det dåvarande Folkpartiet började prata om frågor som ingen annan vågade ta upp fick han upp ögonen för det. Efter lite övertalning från sin politiskt aktiva far tog han för tjugo år sedan en ersättarplats i barn- och utbildningsnämnden. Idag är Magnus Liberalernas förstanamn i valet till kommunfullmäktige.

Det var på 90-talet som Magnus började intressera sig för politik i samband med att Liberalerna (då Folkpartiet) pratade om att de ville ha ett starkt försvar, kärnkraft och en bättre skola.

– Jag var väldigt ointresserad innan dess, men jag gillade alla tre frågorna och tyckte att det var väldigt ärligt eftersom särskilt försvaret och kärnkraft var väldigt ’ute’ då. Försvaret ville man rösta ner och kärnkraft var inte framtiden – det var den allmänna meningen.

Magnus är uppväxt i Säffle, pluggade teknik på Karlbergsgymnasiet i Åmål och gjorde sista året på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad innan han ryckte in i lumpen i Kristinehamn. Därefter bodde Magnus en tid i Stockholm där han studerade till civilingenjör.

– Jag flyttade tillbaka till Säffle år 2000 och blev efter något år inlockad i politiken av min far som har varit politiker länge. Han frågade om inte jag ville ha en ersättarplats i barn-och utbildningsnämnden, och efter lite övertalning gick jag med på det. Det var där det började.

Varför valde du att engagera dig i just Liberalerna?

– För att de står för personlig frihet, viktiga skolfrågor och för att jag fick en positiv bild av dem när de vågade prata om frågor som ingen annan pratade om.

Politikerintervju inför valet 2022 med Magnus Jansson (L).
Politikerintervju inför valet 2022 med Magnus Jansson (L). Foto: Diana Dragic

Lär sig mer och mer

Nu har Magnus hållit på med politik i ungefär 20 år, men det är egentligen först nu som han känner att han kan det som man behöver kunna för att göra nytta som politiker.

– Det tar ganska lång tid att lära sig alla turer och procedurer - allt som förekommer i politiken. Kommunallagen, förvaltningar, kommunala bolag och annat som ska tas hänsyn till. Man lär sig mer och mer och nu tror jag att man kan börja göra lite nytta som politiker.

Sedan fyra år tillbaka har Magnus varit Liberalernas förstanamn i Säffle och innehaft partiets enda plats i kommunfullmäktige. Liberalerna ingår i majoritetsgruppen tillsammans med Centerpartiet, Moderaterna, Sjukvårdspartiet, och Kristdemokraterna. Ett samarbete som Magnus tycker har fungerat väldigt bra.

– Man blir lyssnad på och man kan föra sin egen politik med motkravet att man ställer upp på majoritetens budget, och det har vi inte haft några problem med ännu.

Men efter att ha varit ensam representant från sitt parti ser Magnus gärna att Liberalerna får fler mandat efter höstens val.

Skola och arbetsmarknad

Som representant för Liberalerna tycker Magnus att frågor om framförallt skolan och arbetsmarknaden är viktiga i kommunpolitiken, särskilt i förhållande till varandra.

– Vi tycker att skolan är viktig och vill jobba för att den ska få mer resurser, och det tror vi att man kan få till genom ett starkt näringsliv och mindre arbetslöshet. För ett halvår sedan var arbetslösheten strax under 40 procent bland utrikesfödda i Säffle, och jag tror att det är högst i Värmland. Totalt ligger Säffle på runt 11-12 procent, så i och med det tycker vi att skolan och ett starkt näringsliv hänger ihop.

Ordning och omsorg

Två andra frågor som Magnus och partiet anser vara viktiga i just Säffle är ordning och omsorg.

– Vi vill också se ordning i Säffle. Vi tycker att det har blivit mer stök och kriminalitet och det vill vi motverka. Vi har inget färdigt förslag på det, men det har ju tillsatts två fältarbetare, vilket är jättebra, men det behövs göras mer saker också.

När det kommer till äldreomsorgen tror man att det behöver ske ganska drastiska förändringar för att i framtiden kunna möta det ökande behovet.

– Just i äldreomsorgen behöver vi vara kreativa och prestigelösa framöver för att klara av behovet. Det kommer att ske en stor ökning av äldre i hela Sverige under ungefär 10 år framåt, så det kommer att behövas mycket resurser till det.

Brett spektrum

Även om det finns vissa frågor och områden inom politiken som är särskilt aktuella och viktiga idag tycker Magnus att det roligaste med politik är att man kan vara med och förändra samhället till det bättre för befolkningen på ett brett spektrum.

– Personligen tycker jag att det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning på ett problem eller ett sätt att göra tillvaron för Säffles befolkning bättre generellt. Vi har varit väldigt aktiva med att lägga förslag och motioner för att utveckla Säffles förutsättningar. Det har till exempel handlat om miljö, mänskliga rättigheter, bekämpning av hedersvåld, bostadsproduktion, att vi vill ha en vätgasmack i Säffle och kombinerad äldre- och barnomsorg.

Naturen lockar

Idag bor Magnus i sitt drömhus - en villa i Sundstorp - med sin fru och sina tre barn, fast någon är halvt utflugen. Han jobbar som utvecklingsingenjör på Nordic Paper i Säffle, och på fritiden är det framförallt naturen som lockar.

– På fritiden gillar jag att åka båt eller paddla kajak. Det är bra avkoppling samtidigt som man får naturupplevelsen. Sen försöker jag också lära mig att spela fiol. Jag ärvde en gammal fiol av min faster och kände att det skulle vara kul, så nu har jag tagit lektioner på musikskolan i två år, säger Magnus och fortsätter:

– Jag kan spela Värmlandsvisan i alla fall. Sen kan jag spela lite folkmusik och några klassiska låtar på noter, men om det är snyggt kan inte jag bedöma, skrattar Magnus.

Magnus Jansson (L)

Ålder: 58 år.

Så här bor jag: I en villa i Sundstorp.

Jag läser helst: Peter Englunds faktaböcker om andra världskriget och andra historiska händelser samt en deckare då och då.

Jag lyssnar helst på: Musik från 70, 80 och 90-tal, eller klassiskt.

Det här gör jag helst en ledig dag: Då tar jag helst en tur med båten eller kajaken.

Min favoritplats i Säffle kommun: I sommarstugan som ligger uppströms med Byälven i Harefjorden trivs jag bäst, men finast är nog udden utanför fyren på Duse Udde.

Läs också

Artikeltaggar

Magnus JanssonPolitikSäffleVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.