Hoppa till huvudinnehållet

Matilde Konglevoll (V): ”Tre huvudfrågor påverkar allt”

Publicerad:
Matilde Konglevoll är första namn på Vänsterpartiets lista i Säffle i valet 2022.
Matilde Konglevoll är första namn på Vänsterpartiets lista i Säffle i valet 2022. Foto: Claes Österman

Hon är präglad av sin uppväxt då hon insåg att man aldrig kan ta någonting för givet, allra minst demokratin. Hon har tidigare suttit i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna men i årets val är Matilde Konglevoll första namn på Vänsterpartiets lista.

Matilde Konglevoll

Ålder: 45.

Så här bor jag: Villa i Säffle.

Läser helst: Allt möjligt men helst det som har anknytning till historia.

Lyssnar på: Jag har en bred smak och lyssnar på allt från stenkakor till modern musik.

Det här gör jag helst en ledig dag: Hänger med min flock.

Min favoritplats i Säffle kommun: Alla skogsområden är en skatt.

Utan tvekan har barndomen och uppväxten satt sin prägel på Matilde Konglevolls liv. Inte bara för att politik var ett ständigt återkommande diskussionsämne i hennes hem utan för att hon växte upp i ett Portugal som hade genomgått revolution och befriats från diktatur.

– Min bakgrund har lärt mig en sak och det är att man aldrig ska ta någonting för givet. Ingenting är gratis och det man kämpat för att nå måste man kämpa för att behålla - det gäller inte minst demokratin. Se bara på USA och det som hände under Trumps styre och det som nu pågår i abortfrågan...

Matilde är född och uppvuxen i Portugal där hon bodde tills hon var 18 år. Hon föddes två år efter revolutionen som befriade nationen från diktatur och efter flera års anarki förvandlade Portugal till en demokrati.

– Jag växte upp hos min mormor som var engagerad i arbetarrörelsen som inte hade det lätt när man under diktaturen kämpade för sina rättigheter. Jag har sett ett gammal foto där min mormor går med mig i barnvagnen i en 1 maj-demonstration. Då var jag bara ett halvår, berättar Matilde.

Matilde Konglevoll tillsammans med Vänsterpartiets nuvarande ledamot Barbro Källström och Matildes son Nikolai  som också finns med på Vänsterpartiets fullmätktigelista.
Matilde Konglevoll tillsammans med Vänsterpartiets nuvarande ledamot Barbro Källström och Matildes son Nikolai som också finns med på Vänsterpartiets fullmätktigelista. Foto: Nathalie Forsström

Hon blev tidigt politiskt medveten och hennes intresse för politik har gått i arv till en ny generation. Alla hennes barn är politiskt intresserade och engagerade.

– Vi diskuterar allting hemma, båda djupa och ytliga ämnen, men det handlar ofta om politik när vi samlas kring matbordet. Men politik är ju en naturligt del av allas vardag, menar hon.

Trivdes inte i Norge

Vid 18 års ålder flyttade Matilde med sin portugisiska mor och sin norska far. Flytten gick till Norge och det var inget som Matilde tyckte om.

– Att flytta till ett annat land när man är mitt uppe i livet var inget jag ville och det skulle bli den värsta tiden i mitt liv. Nytt språk, ny kultur och ett nytt socialt spel är inte lätt att lära sig för en blyg tonåring. Det var mycket komplicerat...

Matilde flyttade senare till Sverige och för elva år sedan flyttade familjen till Säffle. Här engagerade hon sig i Socialdemokraterna och valdes 2014 in i kommunfullmäktige. Men i slutet av mandatperioden hoppade hon av och i år är hon alltså första namn på Vänsterpartiets lista.

Varför bytte du parti?

– Jag hade i många år varit medlem i Socialdemokraterna i Portugal och tyckte det var en bra idé att engagera sig i Socialdemokraterna även i Säffle. Men det var en ännu bättre idé att gå med i Vänsterpartiet där jag känner att jag blir lyssnad på och att jag kan bidra.

Matilde Konglevoll är född och uppvuxen i Portugal där hennes intresse för politik grundlades tidigt.
Matilde Konglevoll är född och uppvuxen i Portugal där hennes intresse för politik grundlades tidigt. Foto: Claes Österman

Hon berättar att hon känner av den medvind som Vänsterpartiet har fått efter Nooshi Dadgostars inträde på den politiska arenan.

– En kvinna med ickesvensk bakgrund, en tydlig och rak partiledare som söker bra lösningar vilket bland annat visat sig när det gäller hyresrätter och pensionshöjningar. Hon inspirerar och har tillfört svensk politik något som tidigare har saknats, tycker Matilde.

Inspirationskälla

Vänsterpartiets medlemsantal har ökat också i Säffle och Matilde berömmer sin företrädare Barbro Källström som inte finns med på partiets lista i valet.

– Barbro har gjort en otroligt jobb under sin tid i fullmäktige och är en stor inspirationskälla. Jag hoppas verkligen att jag blir invald i fullmäktige för jag vill vara en del av den demokratiska processen i Säffle och använda min röst. Och allra helst önskar jag så klart att vi får ett maktskifte i Säffle, säger Matilde.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

– Vår valplattform har tre nyckelfrågor som hänger ihop, nämligen skola, vård/omsorg och arbetslösheten. Inom kommunalpolitiken knyts allt samman av en röd tråd och det ena beslutet påverkar det andra och där tycker jag, precis som Socialdemokraterna, att majoriteten är passiv och bara väntar på att något ska hända i stället för att agera, säger Matilde.

– Att som majoriteten skryta med att man har en ekonomi i balans samtidigt som det är stora underskott och görs stora nedskärningar, är inget annat än hyckleri. Samtidigt vet vi ju att det finns sparade pengar som skulle göra nytta i verksamheterna, tillägger hon.

Vad är det ni vill i skolfrågan?

– Det är för många elever som har dåliga resultat och det påverkar dem i allt som händer efter skolan. Vi ser redan att många ungdomar hamnar i arbetslöshet, mår dåligt och lider av psykisk ohälsa. Vi måste bryta den trenden.

– Vi driver skolan för barnens skull och när vi ser att det inte fungerar tillräckligt bra och elever går ut utan betyg, så måste vi göra något, i stället för att låta dem gå ut i arbetslöshet och socialbidrag.

Vad vill ni göra inom vård och omsorg?

– Personal inom vård, omsorg och hemtjänst måste behandlas med en dos respekt, inte bara för deras utan även för brukarnas skull. Jag blir arg när jag ser hur dåligt det fungerar på sina håll och hur dåligt personalen mår. Detta är orsakat av ett systemfel.

Vad vill ni göra åt arbetslösheten?

– Det måste vidtas flera åtgärder för att få ned den, inte minst på utbildningssidan, så att ungdomarna kan komma in på arbetsmarknaden och gå vidare i livet. Också här ser jag ett systemfel. Jag menar; näringslivet i Säffle går jättebra och behöver kompetent arbetskraft. Men det finns ingen arbetskraft trots att arbetslösheten är så hög.

Matilde säger att det utöver de tre kärnfrågorna finns mer att göra för att göra Säffle till en bättre plats att leva i.

– Det finns mycket i stort och smått. Kommunens slagord är ”Ett levande Säffle”. Okay, Säffle överlever men är inte särskilt levande. Vårt slagord är ”Ett levande Säffle - på riktigt”. Det finns så mycket att göra för att Säffle ska bli mer levande. Man måste se möjligheterna och utnyttja potentialen. Varför har vi exempelvis ingen kulturfestival i Säffle? Titta bara hur mycket roligt det händer i Åmål. Och varför är utemiljön så eftersatt? Det är små frågor i det stora men i helhet är det frågor som handlar om att vi ska ha ett levande och mer trivsamt Säffle och här har vi politiker ett stort ansvar, säger hon.

Flyktingstöd

Matildes engagemang tar sig många uttryck. Hon är bland annat ordförande i Pride Värmland och sitter med i styrelsen för Funktionsrätt Värmland. Hon försöker också hjälpa flyktingar att komma rätt i Sverige.

– Jag har väldigt lätt att identifiera mig med människor som ofrivilligt har tvingats lämna sina hem. Många ser inte hur svårt de här människorna har det och att de behöver stöd. Jag är glad för det lilla jag kan göra, säger hon.

”Det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning”Ann Mlakar (S) lämnar aldrig skolanJimmy Jonasson (SD): ”Man gör det man kan för sin bygd”Dag Rogne (C): ”Kommunalrådsjobbet är det roligaste jag gjort”Erik Augustin (KD): ”Det behövs att vi som bor här är med och engagerar oss””Egenförsörjning är viktigast av allt”

Artikeltaggar

Matilde KonglevollPolitikSäffleVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.