Hoppa till huvudinnehållet

Hèléne Agdén (SiV): ”Det är som ett stort kugghjul”

Publicerad:
Hèléne Agdén toppar Sjukvårdspartiets lista i Säffle.
Hèléne Agdén toppar Sjukvårdspartiets lista i Säffle. Foto: Nathalie Forsström

Hèléne Agdén har alltid varit samhällsintresserad och engagerat sig i saker. Hon startade sin politiska bana för ungefär åtta år sedan genom att direkt gå in i rollen som socialnämndens ordförande. Den senaste mandatperioden har hon suttit i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Hèléne Agdén toppar fortfarande partiets kommunlista och viljan att påverka finns kvar.

Hèléne Agdén (SiV)

Ålder: 51 år

Så här bor jag: I ett litet hus i Röllse sedan 16 år tillbaka.

Jag läser helst: Säffle-Tidningen hämtas in direkt varje dag den delas ut. Annars är det allt från romaner till faktaböcker och rapporter.

Jag lyssnar helst på: Rock, all möjlig rock. Allt från Springsteen till tyngre rock.

Det här gör jag helst en ledig dag: Helst skulle jag vilja ta med en bok och picknick till någon av Säffles alla fina badstränder.

Min favoritplats i Säffle kommun: Någon av alla fina badstränder. Jag älskar att bada.

– Jag har alltid varit väldigt intresserade av samhällsfrågor i stort som smått, säger Hèléne Agdén.

Trots att det inte pratades så mycket politik hemma väcktes intresset för politik och samhällsfrågor tidigt och hon lyssnade gärna på debatter på tv. Under högstadietiden växte intresset, mycket tack vare henne samhällslärare Svante Forsaeus och rektor Bengt Ivansson.

– De var väldigt inspirerande. De kunde så mycket, säger hon.

Barnens intressen

Hèléne Agdén har tre barn. Hon blev mamma tidigt och det är elva år mellan det yngsta och det äldsta barnet. Det gör att hon under många år har engagerat sig i barnens intressen.

– Jag har varit simtränare, jag har varit med och startat upp ett handbollslag, varit fotbollstränare, berättar Hèléne för att nämna några exempel.

Hèléne Agdén tillsammans med sina partikamrater Marianne Utterdahl, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage vid ett tidigare torgmöte.
Hèléne Agdén tillsammans med sina partikamrater Marianne Utterdahl, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage vid ett tidigare torgmöte. Foto: Nathalie Forsström

Började med politik

Men barnen blev större.

– De blev stora och fick egna intressen som de inte vill ha med mamma på och då tyckte jag att det fanns tid över.

Sjukvårdspartiet kontaktade Hèléne och hon blev intresserad.

– Jag läste partiprogrammet och såg en möjlighet att vara med och påverka mycket själv. Det är inte så riksdagsstyrt som andra partier. Jag tycker om när man har nära till beslut, säger hon.

Hèléne Agdén trivs med att ha mycket att göra.
Hèléne Agdén trivs med att ha mycket att göra. Foto: Nathalie Forsström

”Tuffa puckar”

Efter det gick det fort. Nästan direkt blev hon ordförande i socialnämnden. Det var 2014. Då hade hon inte mycket erfarenhet av politik men hon hade stor yrkeserfarenhet från det sociala arbetsfältet där hon har jobbat med i stort sett allt. Nu arbetar hon på socialförvaltningen i Grums kommun.

Det var ett stort uppdrag att gå in och vara ordförande i en av de tyngsta nämnderna.

– Det var tufft men det var också väldigt lärorikt. Det var där jag lärde mig hur politiken fungerar, säger hon.

Gjorde skillnad

Hon berättar att hon som ordförande i socialnämnden hade möjlighet att påverka och när hon blickar tillbaka kan hon konstatera att hon fick en del saker att hända även om hon ibland önskar att det kunde vara lite mer snabba puckar inom politiken.

– Jag fick fart på en del saker. Det kändes att jag gjorde skillnad.

Efter valet 2018 fick inte Sjukvårdspartiet lika många mandat som tidigare vilket gjorde att partiet tappade ordförandeposten. Men Hèléne var då förstanamn på partiets kommunlista och fick plats i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen där hon har varit med sedan dess. Inför årets val toppar hon fortfarande Sjukvårdspartiets lista.

Hèléne Agdén brinner för barn och unga.
Hèléne Agdén brinner för barn och unga. Foto: Nathalie Forsström

Hjälpa unga

Det är möjligheten att göra skillnad för andra som driver Hèléne att fortsätta sitt engagemang. Hon värnar extra mycket om unga.

– De har hela livet framför sig och vi måste se till att de får rätt förutsättningar att komma på rätt spår, säger hon.

Hennes hjärtefrågor är barn och vård och omsorg.

– Det är det absolut viktigast men för att det ska fungera så måste allt annat fungera. Vi måste få hit folk som vill bo här, allt hänger ihop. Det är som ett stort kugghjul där alla kuggar ska kugga i varandra för att det ska bli bra.

Lokala politiken

Hèléne är uppväxt i Säffle och hon har aldrig lämnat sin hemort. Hon har jobbat i flera olika kommuner men har alltid valt att bo kvar och pendla till jobbet. Det gör också att det är just lokalpolitiken hon vill engagera sig i.

– Det är här jag är född, här jag har växt upp och här jag lever. Då vill jag se till att det blir så bra som möjligt, säger hon.

Många förslag

Sjukvårdspartiets representanter har varit flitiga med att skicka in motioner under den nuvarande mandatperioden. Något som man kommer att fortsätta med, lovar Hèléne.

– Vi har många idéer i vårt parti!

– Vi kommer att fortsätta. Vi hoppas att vi får med oss fler partier i den senaste motionen om Hermes, säger Hèléne.

Det förslaget innebär att man ska ta tillvara Hermeshuset och bygga särskilt boende och förskola där.

Arbetslöshet

Även om allt hänger ihop finns det några frågor som Hèléne tycker är extra viktiga. En av dem är arbetslösheten.

– Vi tror på yrkesutbildning som ger rätt kompetens och som utformas tillsammans med företagen. Vi har hög arbetslöshet men vi har också företag som behöver arbetskraft men där den rätta kompetensen saknas.

Fri lokalhyra

En annan hjärtefråga är villkoren för anställda inom vård och omsorg.

– Personalen är det verktyg vi har. Vi var ett av de partier som inte ville ha någon förändring när bilaga J var uppe på tapeten. Personalens villkor har varit Sjukvårdspartiets hjärtefråga hela tiden, säger hon.

Sjukvårdspartiet har också skrivit en motion om att föreningar som bedriver ungdomsverksamhet ska få fri lokalhyra.

– Barn och unga ligger mig varmt om hjärtat. Det kan vara tufft ibland för barnfamiljer och om vi inför nolltaxa för föreningar så kan de ha lägre medlemsavgifter och fler kan delta.

Bra förebilder

Stöket på stan är en viktig fråga som Hèléne inte har ett rakt svar på hur man ska lösa. Men hon tror att beslutet att anställa fältarbetare var helt rätt.

Hon tycker att det är viktigt att vuxna är bra förebilder på stan.

– Jag är en sån där hemsk tant som säger till om jag ser att någon gör fel. Jag tycker det är varje vuxens uppgift att stå upp för vad som är rätt. Hur ska de annars kunna lära sig om ingen säger till?, säger hon.

Vill ha fler mandat

Sjukvårdspartiet har haft fyra mandat i kommunfullmäktige i Säffle den nuvarande mandatperioden. Hèléne Agdén hoppas nu på ökat förtroende och fler platser i kommunfullmäktige.

– Jag tror SiV behövs i Säfflepolitiken.

Hèlénes engagemang sträcker sig även utanför politiken. Hon har under många år varit med i Medhjältarnas arbete för att samla in pengar till cancersjuka barn och deras familjer.

Fullt upp

Hon har även tre barn, tre barnbarn och tre katter som hon gärna tillbringar tid med och ett hus som hon renoverar. Det finns med andra ord ingen risk att Hèléne går sysslolös.

– Jag är inte den som sitter stilla. Jag måste ha saker att göra. Kan jag då göra något bra för Säffle så är det bra.

Matilde Konglevoll (V): ”Tre huvudfrågor påverkar allt””Det roligaste med politik är möjligheten att hitta en lösning””Egenförsörjning är viktigast av allt”Ann Mlakar (S) lämnar aldrig skolanErik Augustin (KD): ”Det behövs att vi som bor här är med och engagerar oss”Jimmy Jonasson (SD): ”Man gör det man kan för sin bygd”Dag Rogne (C): ”Kommunalrådsjobbet är det roligaste jag gjort”

Artikeltaggar

Hèléne AgdénPolitikSäffleSjukvårdspartiet i VärmlandVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.