Hoppa till huvudinnehållet

Så har skolorna i Säffle utvecklats under mandatperioden

Publicerad:
En stor händelse under den gångna mandatperioden var invigningen av Svanskogs skola efter en omfattande renovering för 35 miljoner kronor.
En stor händelse under den gångna mandatperioden var invigningen av Svanskogs skola efter en omfattande renovering för 35 miljoner kronor. Foto: Frida Flodkvist

Hur har skolorna i Säffle kommun utvecklats under mandatperioden som gått? Det tittar vi närmare på i dagens valspecial i ST.

Barn- och utbildningsnämnden har under den gångna mandatperioden haft tuffa sparkrav för att få ekonomin i balans. När Migrationsverket lämnade Säffle 2019 minskade elevantalet med cirka 100 elever. Det innebar att kommunen gick miste om cirka tio miljoner kronor om året i bidrag från Migrationsverket samtidigt som utgifterna i organisationen till stor del fanns kvar. Antalet barn och elever i kommunen minskade också vilket ledde till lägre kommunbidrag. Att anpassa organisationen efter de nya förutsättningarna var inte gjort i en handvändning, men bokslutet för 2021 slutade dock på plus, vilket ST tidigare berättat om.

Efter tuffa sparkrav är skolans ekonomi i balans - men det har fått konsekvenser

Besparingarna har dock fått konsekvenser. Bland de yngre eleverna gick kunskapsnivån ned, enligt en kartläggning från Skolverket. I förskoleklass nådde 60 procent av eleverna förväntad nivå under 2021, vilket kan jämföras med 72 procent under 2020. I årskurs tre nådde 67 procent av eleverna kunskapskraven i alla ämnen förra året och i årskurs sex har andelen minskat till 61 procent. För både flickor och pojkar är det ett mycket sämre resultat än i riket i snitt.

Coronapandemin har också påverkat skolorna under mandatperioden med tidvis hög sjukfrånvaro bland både elever och personal samt distansundervisning för de äldre eleverna.

Dåvarande skolchef Erica Andrén sade i en intervju i ST i februari i år att sjukfrånvaron bland både personal och elever under coronapandemin kan ha påverkat elevernas resultat negativt, men att det också handlade om en ”utbildningsskuld”. Det beslutades då att 28 förstelärartjänster skulle tillsättas och att en samverkande socialpedagog skulle nyrekryteras för att stötta elever med hög skolfrånvaro.

Vad gäller förskolorna i kommunal regi är det relativt stora barngrupper. 2021 var antalet inskrivna barn per barngrupp i genomsnitt 17,5 vilket är högre än rikssnittet som är 14,8 barn per grupp, enligt en uppföljning av kommunens bokslut från februari i år.

Kostnaden per elev

Säffle kommun har under hela den gångna mandatperioden lagt mer pengar på grundskolan än rikssnittet. 2021 var kostnaden per elev 136 297 kronor vilket kan jämföras med rikssnittet som ligger på 124 792 kronor. Något som kan tänkas påverka kostnaden per elev är att Säffle har jämförelsevis relativt många grundskolor.

Skolorna i kommunal regi är: Nysäters skola, Svanskogs skola, Värmlandsbro skola, Botilsäters skola, Tingvallaskolan, Höglundaskolan och Tegnérskolan.

I kommunen finns också två friskolor - i Tveta och i Långserud.

En stor satsning som gjorts under mandatperioden är renoveringen av Svanskogs skola för 35 miljoner kronor med bland annat helt nya lokaler för förskolan samt ett nytt tillagningskök.

Diskuterade nedläggning

Under den gångna mandatperioden har det funnits en diskussion om att lägga ner Botilsäters skola. Att ändra skolområdesgränsen för att flytta elever från Värmlandsbro skola till Botilsäter har också diskuterats, men efter kritik och starka reaktioner valde barn- och utbildningsnämnden att inte gå vidare med något av förslagen.

BUN skrotar förslag om flytt av elever från Värmlandsbro till Botilsäter

Vad gäller de äldre barnen och ungdomarna, på högstadie- och gymnasienivå, är resultaten i skolan bättre. På Tegnérskolan klarade 74 procent av eleverna i årskurs nio kunskapskraven i alla ämnen under 2021. Det ligger lite under rikssnittet, där motsvarande siffra är 76 procent, enligt statistik från databasen Kolada. För Tegnérskolan var det ett bättre resultat än 2020, då motsvarande siffra var 70 procent.

Yrkesprogram populärast

Herrgårdsgymnasiet har under mandatperioden lockat fler elever till sina yrkesprogram men tappat elever till högskoleförberedande program. Under 2021 gick 82 procent av eleverna på yrkesprogram. 61,4 procent av eleverna på Herrgårdsgymnasiet lyckades ta en examen inom tre år under 2021. Det är det bästa resultatet på flera år, och ett stort lyft sedan 2018 då bara 39,6 procent av eleverna klarade det, enligt databasen Kolada.

Artikeltaggar

PolitikSäffleSkola och utbildningVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.