Hoppa till huvudinnehållet

Tolv brandmän bekämpade skogsbrand norr om Säffle

Publicerad:
Det brann på en yta av ett och ett halvt hektar i Bäckelund utanför Värmlandsbro på måndagseftermiddagen och kvällen. Under tisdagen pågår fortfarande eftersläckningsarbetet.
Det brann på en yta av ett och ett halvt hektar i Bäckelund utanför Värmlandsbro på måndagseftermiddagen och kvällen. Under tisdagen pågår fortfarande eftersläckningsarbetet. Foto: Räddningstjänsten

På måndagseftermiddagen utbröt en skogsbrand i Bäckelund utanför Värmlandsbro. Cirka en och en halv hektar brann, när det brann som mest.

– Det var en fullt pågående skogsbrand när vi kom fram till platsen, säger Patrik Karlsson, styrkeledare på räddningstjänsten i Säffle.

Totalt var det sex brandbilar och tolv brandmän på plats från Säffle och Nysäter räddningstjänst.

– Vi fick kontroll på branden ganska snabbt.

Det är stenigt och bergigt på platsen och svårt att ta sig fram. Eftersläckningsarbetet beräknas pågå under stora delar av tisdagen.
Det är stenigt och bergigt på platsen och svårt att ta sig fram. Eftersläckningsarbetet beräknas pågå under stora delar av tisdagen. Foto: Räddningstjänsten

Eftersom det inte finns något naturligt vattendrag i området har räddningstjänsten tvingats transportera vatten till platsen.

– Vi har kört i skytteltrafik för att få fram vatten, säger Patrik Karlsson.

Farligt på natten

Räddningstjänsten lämnade brandplatsen vid 21-tiden på måndagskvällen.

– Vi kan inte ha personal på platsen under natten när det är mörkt och risk för att träd kan falla. Brandområdets ytterområden bevakades av markägaren under natten, för att förhindra ytterligare spridning, säger Hans Eriksson, insatsledare vid räddningstjänsten i Säffle.

Nu på morgonen återupptog räddningstjänsten eftersläckningsarbetet. Det beräknas pågå under hela eftermiddagen.

Därefter lämnas ansvaret över till markägaren.

Stenigt och bergigt

– Det är rätt besvärligt på brandplatsen, stenigt och bergigt och svårt att komma åt. Men vi håller koll under dagen så att inte brand blossar upp igen, säger Hans Eriksson.

Hur branden startade är i nuläget oklart. Det var markägaren som upptäckte att det luktade rök och larmade SOS Alarm strax innan klockan 15 på måndagseftermiddagen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSäffleSkogsbränder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.