Hoppa till huvudinnehållet

Svenssons hus blev bara 48 år gammalt

Publicerad:
Huset på Västra Storgatan 13 blev bara 48 år. Det revs 1950 för att ge plats åt det nya hörnhuset Skalden.
Huset på Västra Storgatan 13 blev bara 48 år. Det revs 1950 för att ge plats åt det nya hörnhuset Skalden. Foto: Wilhelm Richter

På 1950-talet växte det nya Säffle fram. Bebyggelsen som fick ge plats åt de röda tegelhusen var ofta inte mer än ett halvsekel. Det gäller exempelvis hörnhuset vid Västra Storgatan och Skolgatan som var 48 år när det jämnades med marken.

Det var 1950 som HSB byggde nytt och modernt vid Skolgatan. På hösten 1950 revs den ursprungliga bebyggelsen och däribland det hörnhus som förknippades med familjen Svensson. Liksom alla hus har det sin unika historia, en historia som dessutom rymmer två berömda fotbollsspelare.

Hörntomten i kvarteret Skalden dyker upp 1894. Då köptes den av smeden Carl Johan Olsson, ”Sme-Calle”. Han byggde snart ett gårdshus och fick åtta år senare byggnadslov för hörnhuset i 2,5 våningsplan och med ett litet torn ute i hörnet. Året därpå var det inflyttning.

I december 1903 öppnades en syateljé i huset, Seffle Syatelier. Innehavare var säffleflickan Lisa Collin som enligt annonserna var en ”framstående tillskärerska från Stockholm”. Hon erbjöd ”bal-, soupé- och sällskapsdräkter, till de mest moderata priser”. Framgångarna verkar ha uteblivit. Redan 1904 efterträddes hon av Alfred Holm – och där har vi en långlivad verksamhet. Han flyttade snart tvärs över gatan där butiken levde kvar till 1977. Bland övriga pionjärer i huset fanns kopparslagare Måns Bandelin. Han kom 1904 från Jämtland. Året därpå realiserades varulagret med bleckkärl och blomkrukor.

Gick livet ut i studentmössa

1907 såldes fastigheten. Köpare var skomakare Johannes Lindberg som samma år sålde vidare till Viktor Pettersson från Nysäter. Pettersson dog året därpå och huset ägdes sedan av hans unga dotter Gertrud. 1918 var det nytt ägarbyte, och det är nu som familjen Svensson kommer in i bilden. Johan Svensson hade varit diversehandlare i Huggenäs och flyttade in med hustru och tre barn. Hustrun Ida var syster till Betty Ahlbom, välkänd manufakturhandlare i Säffle. Barnen Erik, Rut och Gulli blev med åren kända säfflebor. Samtliga var ogifta. Sonen Erik var lärare och kanske mest känd för att han livet ut gick i studentmössan. Döttrarna öppnade kaffeservering i det egna huset – i hörnlokalen där tidigare Kristina Andersson från Tveta hade haft en liten servering. På Svenssons tid lär det ha varit en ganska blygsam verksamhet. En som har minnen av detta kafé är Erik Jansson. Hans pappa Johannes drev bageri vid Nytorget. Till unge Eriks uppgifter hörde att dagligen leverera en korg med wienerbröd till det lilla kaféet.

På bilden från Västra Skolans tak ser man Svenssons hus och även de båda uthusen. Det var tätt mellan husen vid Västra Storgatan. Bara tre av dessa finns kvar idag.
På bilden från Västra Skolans tak ser man Svenssons hus och även de båda uthusen. Det var tätt mellan husen vid Västra Storgatan. Bara tre av dessa finns kvar idag. Foto: Maria Rudquist

Dottern Gulli ärvdes av missionsförsamlingen. Erik Jansson räddade familjen Svenssons fotoalbum. Här finns hundratals porträttbilder – men inte ett enda foto av familjens hus. Lyckligtvis har Wilhelm Richter dokumenterat huset. Det har även Maria Rudquist. På hennes bild kan man även se de båda gårdshusen – ett med gavel mot Skolgatan, det andra utmed brandmuren. En av dem som växte upp här var Irma Johansson. Hon har berättat hur huset mot Skolgatan länge beboddes av skomakarbröderna Thyberg från Ölserud.

Ytterligare en gammal säfflebo har bidragit med minnen. Det är Gustav Holm som 1929 blev charkuterist i Svenssons hus – och i detalj har beskrivit källarlokalen med butik och charkuteri. Detta var innan han drog vidare till präststudier.

Charkuteriet hade gamla anor. Enligt annonser startade det redan 1903 – och då som Kapten Erikssons Hushållshandel. Innehavare var John Eriksson, husägare på Kaptensgatan och skeppare på Vänern. Efter honom kom Gustaf Fredriksson – och så rullade det på med Gustaf Pettersson, Hugo Nyberg, Herman Axelsson, Gustaf Wallmar, Gösta Lust, David Nilsson, Erik Persson, Gottfrid Nilsson, Axel Högberg, Verner Johansson – och så 1936 återigen Hugo Nyberg. Det kan bli en hel artikel om bara dessa! Med Nyberg kom det äntligen en trogen hyresgäst – och där har vi också ett av de fotbollsess som har tagit plats i husets historia.

Och här har vi alltså det nya hörnhuset Skalden vid Västra Storgatan/Skolgatan – ett hus som nu har hunnit få 70 år på nacken.
Och här har vi alltså det nya hörnhuset Skalden vid Västra Storgatan/Skolgatan – ett hus som nu har hunnit få 70 år på nacken.

Fotbollsstjärna i huset

Hugo Nyberg var far till Arne Nyberg, landslagsman och legendarisk spelare i IFK Göteborg – och i sin ungdom biträde i sin fars butik. Men det finns ytterligare en fotbollsstjärna i husets historia. Det handlar om Säffle-Gunnar, Gunnar Andersson. Två månader gammal flyttade han med sina föräldrar in i rum och kök på vindsvåningen. Där tog han sina första steg. En trappa ned bodde änkan Teresia Nilsson samt pianolärarinnan Augusta Kjellin.

Innan historien är färdigberättad! På tomten har det även funnits en kiosk. Det var Lilly och Arthur Svensson som 1927 startade frukt- och konfektyraffären Fenix. I familjen ingick barnen Gunnel och Roland – den senare känd som Roland Artle, ekonomiprofessor vid Berkeley i Kalifornien.

Säkert finns det någon som kan berätta mer om detta hus, och kanske till och med har bott där, även om det nu är över 70 år sedan som det revs. Hösten 1950 meddelade Säffle Byggnadstjänst att de som var intresserade av material till sommarstugor etcetera var välkomna att höra av sig.

Det Svenssonska huset fick ge plats åt HSB:s nybygge, Skalden. Även här finns det givetvis en historia att berätta. Då handlar det om butiker i mängd. Först på plats var mjölkaffären, Radiocentralen, Säffle Barngarderob, Börjes Sko, Iris Frukt- & Blomsterhandel – och så då Birger Nyberg som följde med in i det nya huset. Det gjorde även Gulli Svensson. Kanske ingick det i husförsäljningen att hon skulle få lägenhet på den plats där hon då hade varit bosatt i 32 år.

Claes Åkerblom

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.