Hoppa till huvudinnehållet

Jill och Pat från Colorado sökte släktspår i Säfflebygden

Publicerad:
Kila kyrka var nästan 200 år gammal när Jills farmors far Carl Fredrik föddes i Kila.
Kila kyrka var nästan 200 år gammal när Jills farmors far Carl Fredrik föddes i Kila. Foto: Carl-Johan Ivarsson

Jill Lundeen McNellis har alltid känt till sin familjs svenska bakgrund. Hennes far Dale Lundeen var född i Kalamazoo, Michigan och dennes morfar Carl Fredrik Johnson var i sin tur född 1849 i Sätterskog, Kila. Carl Fredriks hustru Johanna Gustava Ros var född i Lemnhult i Småland. Carl Fredrik och Johanna Gustava möttes i Michigan och bodde i de trakter nära Cadillac där även tre syskon och fler syskonbarn till Carl Fredrik hamnade. Även Jills farfar hade svenska rötter.

Jill växte upp med sina föräldrar och två systrar i Marquette på delstaten Michigans norra halvö. Hon gifte sig med Patrick (Pat) McNellis med irländska rötter. Familjen utökades med två barn och nu finns också tre barnbarn.

Sedan länge är Jill och Pat bosatta i delstaten Colorado. De är flitiga resenärer och har tidigare besökt Sverige vid kortare tillfällen. Redan 2020 hade de planerat en skandinavisk kryssning med strandhugg på olika platser. Av kända skäl hade denna fått skjutas upp men i augusti 2022 gavs det möjlighet.

Jill McNellis signerar hembygdsgårdens gästbok under överinseende av maken Pat.
Jill McNellis signerar hembygdsgårdens gästbok under överinseende av maken Pat. Foto: Carl-Johan Ivarsson

Släktbesök

Under resan hade Jill och Pat gjort en avstickare till staden Burg på ön Fehmarn i norra Tyskland där Jills mamma hade släktanknytningar.

Som en avslutning på resan gjorde Jill och Pat en tur till Säffle och Kila. Här lockade besök vid de platser där farmors far Carl Fredrik Johnson levt och verkat innan han drog till USA 1873. Carl Fredrik föddes vid Höjda i Sätterskog. Det nuvarande huset på Höjda är troligen uppfört i början av 1900-talet.

Carl Fredriks mor Maria Olsdotter (1809–1871) var i sin tur född vid Bockerud i Djupviken, Kila. Bostadshuset från Bockerud flyttades 1930–31 till Säffle och blev hembygdsgård.

Pat och Jill kunde både besöka hembygdsgården från insidan, liksom den plats där stugan en gång stod i Kila. Även om det inte finns några originalföremål från stugan bevarade här så är det inte så många som kan uppleva det hus som farmors mormors far byggde för nästan 220 år sedan.

Jill var ytterligare en i raden av Bockerudsättlingar som kunde skriva sitt namn i hembygdsgårdens gästbok. Hembygdsföreningens ordförande Lennart Stolpe hade hissat flaggan, vilket mycket uppskattades av Jill och Pat.

Även Kila kyrka har förstås en stark släktkoppling. Kyrkan var nästan 200 år gammal när Carl Fredrik Johnson föddes. Även om det inte finns någon gravsten bevarad för Carl Fredriks föräldrar så är det många släktingar som vilar på den naturskönt belägna kyrkogården. Kyrkvaktmästare Sara Andersson öppnade kyrkan.

Jill och Pat McNellis vid platsen i Djupviken där hembygdsgården stod till 1930.
Jill och Pat McNellis vid platsen i Djupviken där hembygdsgården stod till 1930. Foto: Carl-Johan Ivarsson

Hockeypuck

Att sensommardagen i Säfflebygden innebar bästa tänkbara väder gjorde förstås intrycken ännu starkare.

Innan det var dags för hemresa hade Jill och Pat ett uppdrag från sitt barnbarn att inhandla en svensk hockeypuck som souvenir. Kommer man från Stanley Cup-vinnarnas hemstat så gillar man förstås ishockey!

Artikeltaggar

FamiljSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.