Stånguddens fyr på Lurö – en av landets vackraste fyrplatser – är snart till salu.
Nu vill en förening låta huset bli museum och bjuda in allmänheten.
Det är Sjöfartsverket som äger fyren och den fastighet som fyren tillhör.
För alla med båt i Vänern är den ett viktigt landmärke i skärgården och den har funnits i människors blickfång i inte mindre än 159 år.
Den uppfördes 1863 men byggdes om 1905 till den huskropp som står och blickar ut mot Vänern i dag.
Fyren avbemannades 1992 och togs ur bruk 2020. Fyrhuset som varit fyrvaktarbostad har arrenderats ut men nu är det slut med det.
Sjöfartsverket vill sälja fastigheten.
– Det finns ännu inget formellt beslut men det administrativa arbetet har påbörjats och försäljning kommer att ske under hösten, säger Mats Persson, fastighetschef.
Orsaken till försäljningen är att myndigheten inte har som uppdrag att äga fastigheter som inte används i verksamheten.
Vad är den värd?
En fastighetsvärdering av den nästan 10 000 kvadratmeter stora fastigheten med det tillhörande fyrhuset är utförd av en extern värderare. I dagsläget finns ingen tillhörande bryggplats på tomten.
– Värderingen har hamnat på cirka 3,5 miljoner kronor.
Regelverk som finns vid försäljning inom Sjöfartsverket innebär att andra myndigheter och därefter kommuner, får förtursrätt till ett köp.
Det kan handla om myndigheter som Naturvårdsverket, Försvarsmakten eller Fortifikationsverket.
– Men sannolikheten är inte så hög att de är intresserade. I nästa steg får sedan Säffle kommun frågan - den kommun som fyrhuset tillhör, säger Mats Persson.
I dagarna fick Lidköpings kommun ett brev. Det var Luröskärgårdens natur- och kulturförening som var avsändare och de kom med ett förslag.
Föreningen skulle vilja bevara Stånguddens fyrhus som ett skärgårdsmuseum för allmänheten. Föreningen vill driva och förvalta fastigheten men behöver hjälp med att förvärva den.
Stånguddens hemkommun Säffle kommun har redan fått frågan men utan att ge positiv respons, enligt Johannes Henström, medlem i föreningen.
Vill få med Lidköping
– Vi vet ju hur väl Lidköpingsborna uppskattar Lurö och dess skärgård. Vi vill göra fyrhuset tillgängligt för alla och bevara ett viktigt kulturminne genom att göra det till ett skärgårdsmuseum. Av tradition har fyrvaktare på Stångudden haft en anknytning till Lidköping och sjöfarten har ju haft en mycket större och levande roll för Lidköping än den är i Säffle - så därför har vi vänt oss till Lidköpings kommun.
Förutsättningarna att göra något riktigt bra av satsningen är mycket stora, anser föreningen.
– Det är en välbevarad fyrplats mitt i Vänern med en unik kulturhistoria som vi gärna förvaltar för framtiden.
På frågan om vad Mats Persson som representant från Sjöfartsverket anser om föreningens initiativ, svarar han:
– Jag har ingen åsikt, men det är alltid trevligt om en plats kan få leva vidare och komma allmänheten till del.
Kan Sjöfartsverket gynna projekt som ska komma det allmänna till godo?
– Nej. Vi får inte som myndighet ge bort eller subventionera fastigheter som ska säljas - hur behjärtansvärt det än är.
Föreningens skrivelse har nyss inkommit till Lidköpings kommun och skickats över till tjänstemän på serviceförvaltningen.
Går som på nålar
Föreningen är mån om att få ett svar inom en rimlig tidshorisont - Sjöfartsverkets försäljningsprocess startar om bara några månader.
– Vi går som på nålar, utbrister Johannes Henström som nu hoppas på att få till ett möte med Lidköpings kommun.
Sjöfartsverket vill inte längre äga Stånguddens fyr på Lurö och kommer snart lägga ut den på den öppna marknaden - om inte en myndighet eller kommun vill köpa den.
Stånguddens fyr har i över 100 år visat sjöfarande rätt väg.
Johannes Henström går i fronten för föreningen som vill skapa ett skärgårdsmuseum av Stånguddens fyr.
Utsikt från Stångudden en sommarkväll.
Stånguddens fyr på Lurö
• Stångudden har fått sitt namn efter ett sjömärke som satt på en hög stång och som stod på udden innan den första fyren byggdes.
• År 1863 byggdes Stånguddens fyr och första januari 1864 tändes den för första gången. Den bestod av ett enplans rödmålat boningshus med fyr på taket.
• Platsen har varit fyrplats sedan 1863 och Andreas Johannesson från Ormedalen blev den första fyrvaktaren på Lurö. Nuvarande fyrhus byggdes 1905.
• 1959 fick Lurö elström genom att en kabel drogs från Värmlandsnäs. Samma år byttes lågan i fyren ut mot en lampa och blev automatiserad.
• Fyrvaktarna var anställda av Vänerns Seglationsstyrelse som bildades 1799 med syfte att förbättra sjöfartens säkerhet.
• Mellan 1956 -1992 arbetade Valter Andersson som fyrvaktare på fyren som även var hans bostad. Han var gift med Ruth Andersson vars far var fyrvaktare på Lurö mellan åren 1923-1959.
Föreningen som vill skapa skärgårdsmuseum
Luröskärgårdens natur- och kulturförening bildades 1987 och har 200 medlemmar.
Dess vision är att för kommande generationer bevara samt utveckla de höga kultur- och landskapsvärden som utmärker skärgården.
Föreningen jobbar praktiskt med underhållsarbete av sjömärken och har ansvaret för torpet Bärön i Millesviks skärgård. Man har utfört EU- och Leaderprojekt: ankomstbrygga på Stenstaka, informationscentraler, anläggandet av stigar, underhåll av dass, avverkning, röjningsarbeten i samarbete med länsstyrelsen.