Hoppa till huvudinnehållet

Så har näringslivet och sysselsättningen utvecklats sedan förra valet

Publicerad:
Flera industriföretag i Säffle har haft en god utveckling under mandatperioden.
Flera industriföretag i Säffle har haft en god utveckling under mandatperioden. Foto: Jenni Jansson

Hur har utvecklingen inom näringslivet sett ut i kommunen sedan förra valet och hur har sysselsättningen varit bland invånarna? Det tittar vi närmare på i dagens valspecial.

ST har rapporterat om en övervägande positiv utveckling för näringslivet i Säffle de senaste åren. Den i särklass största nyheten var beskedet om den laxfabrik som ska byggas i Säffle och där markarbeten för att bygga den enorma anläggningen har inletts.

KLART: 10 000 ton lax per år ska produceras i Säffle

Företag som UMV Coating Systems, Hanza Wermech, Verkstadsbolaget, CS Produktion, Askås, Cellcomb, Solör Bioenergi Värme, Moelven Wood Interiör och Somas är exempel på företag som har berättat om en god utveckling. För Somas var 2020 till och med ett rekordår och Verkstadsbolaget byggde ut fabriken och fick flera stora ordrar.

75 vinstår i rad - och 2020 blev ett rekordårVerkstadsbolaget bygger ut fabriken: ”All time high”

Värmevärden har även gjort en stor utbyggnad av fjärrvärmeverket i Säffle för 280 miljoner kronor.

En annan stor satsning som gjorts är bygget av en vindkraftpark i Knöstad där invigning är planerad i höst.

Vind i seglen för kraftverket

På Kronvägen i Säffle har flera företag flyttat in i nya lokaler - Gerone Fransson Maskin, Provia Entreprenad och Tre juveler AB som byggt ett verkstadshotell.

Gerone Fransson Maskin är ett av företagen som flyttat till nya lokaler på Kronvägen där ett nytt industriområde växer fram. På bilden: Pernilla, Gerone, Kristin och Joakim Fransson.
Gerone Fransson Maskin är ett av företagen som flyttat till nya lokaler på Kronvägen där ett nytt industriområde växer fram. På bilden: Pernilla, Gerone, Kristin och Joakim Fransson. Foto: Carolina Schützer

I Säffle har efterfrågan på industrimark varit större än tillgången. ST rapporterade att under 2020 startade 17 nya företag varav 8 sökte om att köpa mark eller lokaler och att all detaljplanerad industrimark var slut. ”Kommunen har aldrig haft så stor efterfrågan på mark. Åtminstone inte så länge som jag jobbat med det här, sedan 1996”, konstaterade näringslivsutvecklaren Pia Proper.

Från "skräpytor" till "guldytor" i etableringsboom

I slutet av 2020 rapporterade ST om att Säffle kommun var näst bäst i Värmland när det gäller företagens tillväxt, enligt en kartläggning som kredit- och marknadsinformationsföretaget Syna gjort. Kartläggningen utgick från nyanställningar, ökad omsättning och vinst.

Säffles tillväxt näst bäst i Värmland

Vad gäller företagsklimatet i kommunen får Säffle även bra betyg av Svenskt Näringsliv. Hösten 2021 hamnade Säffle på andra plats i länet och på 25:e plats i landet enligt organisationens ranking.

Säffle i topp på lista över kommuners företagsklimat
Wiksfors bruk har gått från att vara en nedgången gammal industrilokal till att bli ett upprustat och populärt besöksmål med bland annat butiker och restauranger.
Wiksfors bruk har gått från att vara en nedgången gammal industrilokal till att bli ett upprustat och populärt besöksmål med bland annat butiker och restauranger. Foto: Nathalie Forsström

Andra positiva händelser inom näringslivet de senaste åren har varit verksamheterna som vuxit fram vid Wiksfors bruk i Långserud och som blivit ett populärt besöksmål. Den första butiken öppnade 2018 och sedan dess har fler tillkommit.

I Långserud har även Esters café lockat många besökare och fick inför säsongen 2022 ny ägare.

Han tar över Esters café

Vid gästhamnen och campingen på Ekenäs gjorde kommunen en stor upprustning och byggde en ny restaurang som arrenderades ut till entreprenören Royne Karlsson.

På Ekenäs har kommunen satsat på en ny restaurangbyggnad.
På Ekenäs har kommunen satsat på en ny restaurangbyggnad. Foto: Marina Johansson

Även Duse udde camping har fått ny arrendator under den gångna mandatperioden och drivs nu av First camp.

Inom handeln var öppnandet av Rusta en stor händelse i Säffle och det finns också planer på att Biltema ska komma till handelsområdet vid Guttane. Just nu byggs det även en biltvätt på området.

Tufft under pandemin

Men det var också många företag som hade det riktigt tufft under coronapandemin, exempelvis saluhallen i Säffle. Till en början var saluhallen en succé men den blev tvungen att stänga när pandemin slog till och försäljningen dalade när färre kunder begav sig ut för att handla.

Restauranger, små butiker och företag med koppling till nöjes- och kulturliv hade det också riktigt tufft när det rådde restriktioner för att minska smittspridningen.

I Säffle gjorde köpmannaföreningen, Säffle Taxi och kommunen en gemensam satsning på fria hemleveranser av varor och matlådor till människor som inte ville gå ut på grund av risken att smittas av covid-19.

Samarbetar med fria hemleveranser från lokala handlare

Andra utmaningar som ST rapporterat om för företag har varit de höga kostnaderna för el och diesel som har slagit hårt mot företag - något som fortfarande är högst aktuellt.

En annan näringslivsnyhet som berör såväl bostäder som handel är att en stor del av centrala Säffle fått nya fastighetsägare. Björn och Tanja Henningsson från Svaneholm köpte hela fastighetsbeståndet av Byälven Bostäder AB och Awilara.

Det handlar om ett stort antal butikslokaler och lägenheter, varav många var i dåligt skick och hade stått tomma länge. Ett stort renoveringsarbete inleddes som fortfarande pågår. En hel del nya hyresgäster har det blivit sedan affären blev klar, även i några butikslokaler där skyltfönstren varit tomma i många år. En polestudio har öppnat vid Hyttan och frisörsalongen Boys & Girls har utökat sina lokaler. Den senaste etableringen är Jejes gym som ska öppna i Arbetsförmedlingens tidigare lokal vid Östra Storgatan.

Nya hyresrätter

Andra stora satsningar på fastigheter som skett i kommunen under mandatperioden är kommunala Säfflebostäders bygge av hyresrätter i kvarteret Bryggaren på Tingvallastrand. Hösten 2019 var det klart för inflyttning i de nya lägenheterna.

Säfflebostäder har även rustat upp fastigheter med hyresrätter på Gläntstigen i Säffle.

Kommunala bolaget Säfflebostäder satsade på att bygga nya hyresrätter på Brucegatan i Säffle. Hösten 2019 stod lägenheterna klara för inflyttning.
Kommunala bolaget Säfflebostäder satsade på att bygga nya hyresrätter på Brucegatan i Säffle. Hösten 2019 stod lägenheterna klara för inflyttning. Foto: Jenni Jansson
Klart för inflyttning i nya lägenheterna på Brucegatan

Värt att nämna är också Bobygg Värmlands satsning på en stugby i Aagotsberg utanför Säffle.

Stugvisning på Aagotsberg

Hög arbetslöshet

Hur har då sysselsättningen utvecklats i Säffle under den här perioden? ST har sedan 2018 rapporterat många gånger om hög arbetslöshet, i synnerhet bland unga och utrikesfödda. I juli 2022 var 651 personer öppet arbetslösa i Säffle, men trenden är sjunkande sen några månader tillbaka och det är färre arbetslösa än vid samma period 2021 och 2020. I procent ligger antalet inskrivna arbetslösa nu på 9,8 procent. I juli i år var arbetslösheten högst i Säffle bland de värmländska kommunerna.

Säffle kommun har under åren drivit flera projekt för att öka sysselsättningen. Bland annat projektet Företagsamma Säffle där personer fick rådgivning för att starta egna företag.

Säffleprojekt gav 32 nya företag och 110 nya jobb

Projektet Värmlandsmodellen, där nyanlända matchades mot arbetsgivare för att snabbare komma in på arbetsmarknaden, är ett annat exempel på hur kommunen arbetat.

Samverkan i Säffle uppmärksammas av SKL

På Lärcenter i Säffle har även studier i svenska kombinerats med praktik på arbetsplatser med syftet att fler ska få in en fot på arbetsmarknaden.

Artikeltaggar

ArbeteArbetslöshetHandelNäringslivSäffleSäffle kommunSäffle kommunVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.