Hoppa till huvudinnehållet

SiV-toppen erkände stölden i förhör – polisen: ”Vittne och film som bevis”

Publicerad:
Hèléne Agdén (SiV) har fått ett strafföreläggande för ringa stöld, för att ha stulit en hylla på Ikea. Hon hävdar att det är ett missförstånd, men NWT kan nu avslöja att hon erkände brott i förhör med polisen.
Hèléne Agdén (SiV) har fått ett strafföreläggande för ringa stöld, för att ha stulit en hylla på Ikea. Hon hävdar att det är ett missförstånd, men NWT kan nu avslöja att hon erkände brott i förhör med polisen.

(SiV)-toppen Hèléne Agdén menar att stölden på Ikea var ett missförstånd och att hon bestrider strafföreläggandet.

Men NWT kan avslöja att toppolitikern erkände brott i polisförhöret som hölls med henne.

– Det fanns både vittnesuppgifter och övervakningsfilm som bevisning, säger förundersökningsledare Göran Brofeldt.

Det var på tisdagseftermiddagen som NWT kunde avslöja att lokala toppolitikern Hèléne Agdén – som är Sjukvårdspartiet i Värmlands förstanamn i kommunvalet i Säffle och innehaft flera politiska förtroendeuppdrag de senaste åtta åren – fått böter på 28 000 kronor efter att ett strafföreläggande för ringa stöld utfärdats.

Böterna rör en ringa stöld på Ikea i Karlstad där Hèléne Agdén i juni i år struntade i att betala för en hylla i serien Kallax värd 699 kronor.

Efter NWT:s avslöjande publicerade Sjukvårdspartiet i Värmland på onsdagsförmiddagen ett pressmeddelande där Hèléne Agdén förklarade att det handlade om ett missförstånd där hon varit i kontakt med Ikea och betalat för hyllan.

– Så fort jag blev uppmärksammad på mitt misstag tog jag kontakt med Ikea och varan är sedan länge betald, säger hon i pressmeddelandet.

Erkänner brott

Även Marianne Utterdahl, ordförande för Sjukvårdspartiet i Värmland, förklarade i pressmeddelandet att partiet ser sin toppkandidat som oskyldig:

– Enligt svensk rättspraxis är alla oskyldiga till dess att dom fallit. Detta är ett pågående ärende, och Hèléne bestrider uppsåt. Vi i SiVs styrelse uppfattar Hèlénes uppgifter om missförstånd i ärendet som högst trovärdiga.

Men i polisutredningen som NWT tagit del av framgår det att Hèléne Agdén erkänt brott och meddelat att hon godtar ett strafföreläggande.

Utredningen visar även att det var först efter brottserkännandet som SiV-politikern valde att ersätta Ikea för den stulna hyllan.

Anställd vittne till stölden

Anledningen till att det ringa brottet avslöjades var en anställd på Ikea som reagerade på att Hèléne Agdén bara betalat 805 kronor i självscanningskassan – trots att den anställde sett att hon hade med sig en stor hylla värd 699 kronor utöver att antal mindre föremål. Den ringa stölden fanns även dokumenterad på film av varuhusets övervakningskameror.

– Det var en anställd på Ikea som bevittnade händelsen och de hörde av sig till oss. Det finns även en övervakningsfilm från händelsen, säger Göran Brofeldt, förundersökningsledare vid polisen i Arvika.

Han fortsätter:

– Det blev en anmälan från Ikea så vi utredde det som vanligt och en kollega hörde henne på polisstationen i Säffle. Hon säger att hon var väldigt stressad, det brukar de misstänkta säga.

En dryg månad efter den misstänkta stölden - två dagar efter att Hèléne Agdén kallats in till polisförhör - valde hon att betala för hyllan.

– Vi kan se att personen kom in till vårt varuhus i Karlstad den 27 juli och betalade, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea.

”Inte dömd än”

Trots att Hèléne Agdén erkänt brott i förhör med polisen väljer Sjukvårdspartiet i Värmland att stå bakom sin kandidat.

– Hon är inte dömd än, innan man är dömd är man faktiskt inte skyldig. Vi får ta det när och om en dom kommer, då får vi ta ett annat beslut i så fall. Vi har stort förtroende för Hèléne i detta så här och nu är hon vår kandidat och hon erkänner inte alls något brott, säger Marianne Utterdahl.

Men hon erkände ju brott när hon pratade med polisen?

– Du vet inte om det var så bara för att du läser det i ett papper.

Men hon har själv skrivit under ett papper i polisförhöret där det står att ”Agdén erkänner brott”?

– Ja fast det gjorde hon inte. jag kan inte föregå vad hon skickat in till åklagaren men det finns uppgifter där som förklarar hela processen.

NWT söker Hèléne Agdén.

Fotnot: Polisförhöret med Hèléne Agdén avslutas med ”Agdén ERKÄNNER brott, Agdén GODTAR ev strafföreläggande, Agdén VITSORDAR ersättningsanspråket”. Dokumentet är underskrivet av Hèléne Agdén.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHèléne AgdénIkeaKarlstadRinga stöldSäffleVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.