Hoppa till huvudinnehållet

Karl-Evert, 90 hyllad av gänget på Gubbdagis

Publicerad:
Hembygdsvännen Karl-Evert Larsson tackades för mångårigt ideellt arbete för Gillberga Hembygdsförening. Ordförande Per Emilsson överlämnade blommor och presentkort och Mats Brunzell (till höger) assisterade.
Hembygdsvännen Karl-Evert Larsson tackades för mångårigt ideellt arbete för Gillberga Hembygdsförening. Ordförande Per Emilsson överlämnade blommor och presentkort och Mats Brunzell (till höger) assisterade. Foto: Kjell Olsson

Födelsedagar är något stort på förskolor och dagis.

– Därför tyckte vi verkligen att man även på vårt "Gubbdagis" skulle ta chansen att fira en verklig nestor i vår bygd.

Det sade Åke Hildén när han öppnade dörren för en förvånad jubilar, Karl-Evert Larsson, Torp Väststugan, i Gillberga. Denne bev totalt överraskad när han som vanligt en tisdag skall gå in och få en kopp kaffe tillsammans med gänget på Gubbdagiset. Ett femtontal goda vänner stämde upp "Ja, må han leva" för en man som sägs ha fyllt 90.

– Det finns inte ett tak som denne man inte nyligen tidigare klättrat på eller en stege han inte rest mot hembygdsföreningens alla byggnader i Gillberga, sade Bengt-Åke Karlsson, själv en eldsjäl i bygden.

Samlingsplats

"Gubbdagiset" i den gamla ladan är samlingsplats och fikaställe för ett antal Gillbergabor som med sina ideella insatser ser till att massor av trevligt händer i Gillbergabygden. Vid viktiga tillfällen knyter Åke Hildén på sig förklädet och efter ett par timmar finns en enormt vacker och välsmakande smörgåstårta på bordet. Denna tisdag var en sådan viktig dag. Hembygdsföreningens ordförande, Per Emilsson gratulerade och tackade för många goda insatser för bygden.

– Men vi vill naturligtvis att du fortsätter som tidigare, skojade Per.

Karl-Evert Larsson var först att hugga in i den härliga smörgåstårtan. Sven Jansson väntar ivrigt på sin tur
Karl-Evert Larsson var först att hugga in i den härliga smörgåstårtan. Sven Jansson väntar ivrigt på sin tur Foto: Kjell Olsson

Under festandet passade ST på att få en liten pratstund med Karl-Evert Larsson som skapat sig ett aktat namn genom sitt sätt att vara, arbeta, delta i föreningsliv och inte minst bedriva framgångsrikt jordbruk tillsammans med fru och söner. Även två döttrar finns med i familjen fast de bor på annan ort.

– Jag bodde först i Dalsland och kom som sexåring till Gillberga med pappa och mamma. Vi blev sex syskon hemma i Granbäck.

Blev jordbrukjare

Karl-Evert ville fortsätta med jordbruket och han har klara minnen hur vägen fram till idag gått.

– Det har ju varit en del nyckelår, till exempel 1959 när den första traktorn inköptes, en "Grålle" för 5 000 kr. Jag har alltid haft bra stöd i bygden och minns speciellt när jag och Lars-Åke Larsson "På Granbäck" startade jordbruk 1959 och året efter arrenderade vi Nordtorp, säger Karl-Evert.

Antalet kor steg från 18 till 30 och 1972 var det hela 60 i ladugården.

– Det fina samarbetet med gode vännen Lars-Åke kan inte nog betonas. Vi använde massor av maskiner tillsammans, berättar Karl-Evert.

Hela tiden har det investerats och Karl-Evert har alla de utgödslingssystem som funnits hittills.

– Helt nyligen fasade vi ut en 50 år gammal utfordringsanläggning som tjänat väl.

Flyttade till Väststugan

År 1974 flyttades verksamheten över till Väststugan där Karl-Evert med familj bor idag.

– Jag är väldigt tacksam över min hustru Eivor och våra fem barn där de tre pojkarna bestämt sig för att fortsätta inom jordbruksnäringen, betonar Karl-Evert.

Hela "Gubbdagiset" samlat i föreningens biblioteket och konferensrum.
Hela "Gubbdagiset" samlat i föreningens biblioteket och konferensrum. Foto: Kjell Olsson

Han är och har varit mycket aktiv inom hembygdsrörelsen och ibland har nog kamraterna förskräckts en aning när Karl-Evert vigt svingat sig upp på både tak och stegar. Inget har varit omöjligt. När man tittar lite på vad Karl-Evert hunnit med hittills så är listan enormt lång. Uppdrag har funnit inom kyrkan både lokalt och inom pastoratet. Även inom kören deltog han som sångare. Under många år var han med i Milkos styrelse och även ordförande i LRF Gillberga. Karl-Evert var som politiker med i fritidsnämnden. Under ett par perioder satt Karl-Erik med som nämndeman i Säffle och Åmål samt Karlstad.

Hans meritlista - både arbetsinsatser och ideellt arbete - är mycket lång och vidimeras av alla på "Gubbdagiset".

Det ser ut som sönerna axlar mantel både inom jordbruket och det ideella arbetet?

– Ja, glädjande nog är det så men de jobbar hellre "praktiskt" än med papper och logistik som jag gjort, skrattar Karl-Evert.

Hembygdsvännen med mera Karl-Evert Larsson tackades för mångårigt ideellt arbete för Gillberga Hembygdsförening. Ordförande Per Emilsson överlämnade blommor och presentkort och Mats Brunzell assisterade

Hela "Gubbdagiset" samlat i föreningens bibliotek och konferensrum.

Karl-Evert Larsson var först att hugga in i den härliga smörgåstårtan. Sven Jansson väntar ivrigt på sin tur.

Artikeltaggar

FamiljVärmlands Nysäter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.