LEDARE: Ditt val är viktigt

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Claes Österman
Foto: Jenni Jansson
Jag gick till Medis igår för att förtidsrösta. Jag var där dagen innan men då var kön så lång att jag vände redan utanför entrén. Det var en trängsel som värmde mitt hjärta. Att kunna rösta i ett demokratiskt val betyder att man lever i ett fritt land där man får tycka vad man vill och att alla röster är lika mycket värda.

Jag hoppas på ett högt valdeltagande. Jag vill se att vi som bor i Sverige bryr oss och tar ett gemensamt ansvar för vårt land. Det är särskilt viktigt i dessa tider när vi tagit oss igenom ett par besvärliga pandemiår, det är krig i Europa, vi har gett upp 200 års neutralitet och står inför en mycket osäker framtid där många kommer att drabbas hårt av ökade kostnader för mat, el, bränsle och boräntor.

Jag skulle också önska att man i riksdagen fick se lite mer av det som vi ser i vår egen lokalpolitik, nämligen samverkan. Våra folkvalda politiker strävar mot samma mål men har olika vägar att nå målet. Säffle är en av många kommuner där man i många frågor lyckats samverka för att nå målen även om det självklart inte alltid varit utan tuffa dialoger. Jag önskar att Magdalena Andersson, Ulf Kristersson och de andra kunde visa samma ödmjukhet. Åtminstone under de kärva tider som nu hotar. Tider då man måste hålla ihop och ta ansvar för folkets förtroende.

1976 var jag förstagångsväljare och jag kan knappt räkna ut hur många val jag röstat i sedan dess. Men jag har givetvis röstat varje gång. Det har varit en självklarhet och jag blir lika förvånad, snarast arg, varje gång jag hör någon säga att hen inte röstar med den ena usla bortförklaringen efter den andra. Rösträtten är något av det finaste och mest värdefulla vi har och soffliggarna ska skämmas och egentligen inte yttra sig i en enda fråga. Men ofta är det soffliggarna som klagar mest.

Därför blev jag glad av trängseln i röstlokalen. Den visade att merparten av oss faktiskt bryr sig och inser att varje röst är viktig.

Claes Österman

Chefredaktör

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.