Hoppa till huvudinnehållet

Vallokalerna har stängt – nu räknas rösterna

Publicerad:
Vallokalerna stängde klockan 20.00. Nu börjar rösträkningen och ett preliminärt resultat kommer under kvällen.
Vallokalerna stängde klockan 20.00. Nu börjar rösträkningen och ett preliminärt resultat kommer under kvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Klockan 20.00 stängde vallokalerna i Säffle och nu räknas rösterna. Säffle-Tidningen följer utvecklingen under kvällen och rapporterar när de första preliminära resultaten kommer.

Efter att vallokalen har stängt påbörjas den preliminära rösträkningen av alla röster som kommit in - både rösterna som kommit in på valdagen och i förtid. Förtidsrösterna skickas till vallokalen där de läggs ner i urnorna för de olika valen tillsammans med de övriga rösterna. Alla röster räknas två gånger och vid varje tillfälle kontrolleras rösterna flera gånger. Sent inkomna förtidsröster räknas på onsdagen efter valet.

Preliminärt resultat

Ett första preliminärt valresultat kommer redan på valnatten. På måndag, 12 september, påbörjas sedan en slutlig rösträkning hos länsstyrelsen. Då räknas även personrösterna. Länsstyrelsen bedömer även om det finns röster som är ogiltiga.

Valsedlarna sparas hos länsstyrelsen fram till nästa val och om det behövs kan de räknas om på nytt.

Vem som helst får komma och se hur röstmottagningen och rösträkningen genomförs, men man får förstås inte störa arbetet.

Slutgiltigt resultat

Valmyndigheten fastställer resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen och länsstyrelsen fastställer resultaten i region- och kommunfullmäktigevalen cirka två veckor efter valdagen.

Så många hade rösträtt

I Säffle kommun var 11400 personer preliminärt röstberättigade i riksdagsvalet, enligt Statistikmyndigheten SCB. Bland dem var 628 förstagångsväljare.

I valet till kommunfullmäktige hade ytterligare 1061 personer rätt att rösta. Det handlar om utländska medborgare som är folkbokförda i kommunen och som kommer från EU-länder, Island eller Norge, eller som kommer från andra länder och som varit folkbokförda i Sverige i tre år.

Säffle-Tidningen följer rösträkningen under kvällen och rapporterar så snart det finns preliminära resultat om mandatfördelningen mellan partierna.

Valet till kommunfullmäktige i Säffle: Åtta av tio distrikt är räknade

Artikeltaggar

PolitikSäffleSäffle kommunVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.