Hoppa till huvudinnehållet

C fortsatt störst i Säffle – KD ökar med två mandat

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
När 9 av 10 valdistrikt är räknade ser Centerpartiet ut att få flest röster i valet till kommunfullmäktige, men tappar preliminärt två mandat.
När 9 av 10 valdistrikt är räknade ser Centerpartiet ut att få flest röster i valet till kommunfullmäktige, men tappar preliminärt två mandat. Foto: Claes Österman

Centerpartiet är fortsatt det största partiet i kommunfullmäktige i Säffle enligt de preliminära siffrorna, när 9 av 10 valdistrikt i kommunen är räknade. Trots att partiet tappar två mandat behåller Centerpartiet platsen som största parti.

Enligt de preliminära siffrorna när nio av tio distrikt är räknade får Centerpartiet 25,3 procent av rösterna i kommunvalet. Det innebär elva mandat i kommunfullmäktige, med andra ord två mandat mindre än vad partiet har för tillfället.

En bild från Centerpartiets valvaka under kvällen.
En bild från Centerpartiets valvaka under kvällen. Foto: Privat

Miljöpartiet förlorade sin plats i kommunfullmäktige i valet 2018. Det såg ett tag ut som att partiet skulle göra comeback men nu ligger Miljöpartiet strax under gränsen på två procent.

SiV tappar mandat

Sjukvårdspartiet gör ett stort tapp. Från 8,99 procent av rösterna till 5,7 procent. Det innebär en halvering av antalet mandat, från fyra till två, om siffrorna skulle hålla i sig.

Kristdemokraterna däremot ökar och 5,7 procent innebär tre mandat istället för ett som partiet har haft tidigare.

Moderaterna ökar och utökar sina mandat enligt de siffror som finns nu. Moderaterna har just nu fått 14, 5 procent av rösterna. Det kan jämföras med 11, 4 procent vid förra valet och innebär sex mandat istället för fem.

Sjukvårdspartiets valvaka under kvällen. Partiet ser ut att förlora mandat i kommunfullmäktige när 9 av 10 valdistrikt är räknade.
Sjukvårdspartiets valvaka under kvällen. Partiet ser ut att förlora mandat i kommunfullmäktige när 9 av 10 valdistrikt är räknade. Foto: Privat

Kvar på nio mandat

Socialdemokraterna har just nu 21, 4 procent av rösterna i årets val. Det är ett litet tapp jämfört med förra valet men innebär att partiet fortsatt får nio mandat i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna har fått 19 procent av rösterna vilket är en ökning jämfört med förra valet. Om resultatet håller i sig skulle det innebära en utökning med ett mandat för partiet.

Mandatfördelning

Enligt de preliminära siffrorna när det fortfarande återstår ett distrikt ser mandatfördelningen ut på följande sätt i kommunfullmäktige i Säffle: Centerpartiet 11, Socialdemokraterna 9, Sverigedemokraterna 8, Moderaterna 6, Kristdemokraterna 3 och Sjukvårdspartiet 2. Liberalerna, Vänsterpartiet får ett mandat vardera.

Valet till kommunfullmäktige i Säffle: Nio av tio distrikt är räknade

Artikeltaggar

PolitikSäffleSäffle kommunVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.