Längsta solrosen, tyngsta pumpan, vackraste rosen, roligaste moroten och konstigaste chilin - det var kategorierna vid en odlingstävling i Säffle i lördags. För juryn blev det en tuff uppgift att utse vinnaren - åtminstone i en av kategorierna.
Det var Säfflebygdens Trädgårdssällskap som första gången bjöd in till en odlingstävling som hölls vid Silvénska villan i Säffle.
Dagens jury bestod av Else-Marie Axelsson, ordförande i Säfflebygdens Trädgårdssällskap, Ingemar Rosén, kommunchef i Säffle, och Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle pastorat som tog sig an uppgiften med entusiasm.
– Det är ett uppdrag som jag inte haft förut, säger Lena Skoting.
Är du själv en odlare av grönsaker eller blommor?
– Nej, inte särskilt. Jag brukar framförallt odla rabarber. Annars kan man säga att perenner är min grej. Jag gillar att ha växter runtomkring mig och det är trevligt med en välskött trädgård. Sen så är jag ju egenproducent av dynga, jag har ju egen häst!
Inte heller Ingemar Rosén betraktar sig själv som en stor odlare.
– Men jag är bra på att gräva och skapa förutsättningar för odling, säger han med ett skratt.
Under tävlingen blev det många skratt och en hel del huvudbry för juryn.
Först ut var bedömningen av tävlingens pumpor och solrosor, där tyngst respektive längst utsågs - ett uppdrag som juryn löste utan större svårighet med hjälp av våg och måttband. Vinnarresultatet blev 13,8 kg för pumpan och 278 cm för solrosen.
Vad är skönhet?
Svårare blev det däremot vid bedömningen av resten av kategorierna. Juryn lyckades efter en liten stunds diskussion ena sig om den roligaste moroten och den konstigaste chilin, men vilken som var den vackraste rosen visade sig vara en betydligt knivigare uppgift.
Tävlingsbidragen var mycket olika varandra - en stor och maffig röd ros, en gul väldoftande ros och en liten näpen skär ros.
– Det blev en diskussion om vad som är vackert och vad skönhet består av. För mig är doften jätteviktig. Jag skulle inte välja en ros till min trädgård som inte doftar, säger Ingemar Rosén.
Lena Skoting tyckte också att rosorna var svårast. Vad man föredrar för rosor tror hon kan handla om minnen, till exempel att man älskar en viss slags ros för att den växte i mormors trädgård.
– Vi har så mycket minnen förknippade med rosor.
Efter mycket funderande blev det den gula rosen som utsågs som dagens vackraste bland bidragen.
– Svårast var rosorna där vi tyckte olika i juryn. Men till slut enades vi och då var det doften och bladverket som avgjorde, säger Else-Marie Axelsson.
Även om uppslutningen till tävlingen inte blev så stor som Säfflebygdens Trädgårdssällskap hade hoppats på så var stämningen god och det märktes att arrangemanget var mycket uppskattat bland de som kom. Efter prisutdelningen talades det redan om att arrangera en liknande tävling igen i framtiden.
330 medlemmar
Säfflebygdens Trädgårdssällskap är en förening med 330 medlemmar. Föreningen har aktiviteter varje månad, bland annat anordnas föreläsningar, trädgårdsbesök, kurser och bussresor. Föreningen riktar sig till odlare och trädgårdsintresserade på alla nivåer - såväl nybörjare som rutinerade.
– Vi får tips av varandra, säger Else-Marie Axelsson.