Hoppa till huvudinnehållet

Bluesig orgeljazz inleder hösten

Publicerad:
Leo Lindberg bakom orgeln vid ett tidigare besök i Säffle tillsammans med Fredrik Olsson.
Leo Lindberg bakom orgeln vid ett tidigare besök i Säffle tillsammans med Fredrik Olsson. Foto: Åke Jansson

På torsdag öppnar Seffle Jazz Club med Schultz/Lindberg/Montgomery, en trio där Max Schultz spelar gitarr, Leo Lindberg hammondorgel och Chris Montgomery trummor.

Leo Lindberg är mest känd som pianist men han är också en organist av rang. Hans medmusikanter i Säffle håller hög klass. Max Schultz är en mycket mångsidig gitarrist med solid förankring i jazzmusik men har också med andra musikgenrer på sin repertoar. Chris Montgomery har motsvarande meritlista för sitt trumspel.

Leo Lindberg, som gästat Säffle flera gånger, visade tidigt en ovanlig begåvning och stor lust för musicerande. Båda hans föräldrar är yrkesmusiker och hemmet präglades av musik. Leo lärde sig spela flera instrument redan i lågstadieåldern, bland annat trummor och bas. Piano blev dock hans huvudinstrument. Redan i tidiga tonår fick han framträda tillsammans med flera av Sveriges främsta jazzmusiker som alla förundrades över hans skickliga och mogna spel.

Inspirationskällor

Samtidigt höll han ofta till på Krister Brobergs Musikverkstad för barn och ungdomar. Där fanns en elorgel och Leo kunde inte låta bli att pröva den. Ett starkt tycke till instrumentet uppstod och sedan dess har Leo spelat piano och orgel parallellt. En av hans inspirationskällor var Kjell Öhman, känd från Allsång på Skansen och ofta gäst på vår jazzklubb, som också gärna spelade hammonorgel.

Leo berättar på Jazzradion att orgel och piano är helt olika instrument och måste spelas vart och ett på sitt sätt. Orgeln har ett annat slags tangenter och ett annat anslag, dessutom fottangenter, en volympedal och ett antal reglage som ger oändliga möjligheter att variera ljud och uttryck. Eftersom Leo tidigare lärt sig spela bas kunde han ta med sig basspelets karaktär till vänsterhandsspelet på orgeln. Det skapade en särskild dimension i orgelspelet.

Gick sin egen väg

Leo har inte mycket formell musikutbildning. Musikskolor lockade honom inte, de innehöll för mycket drill och disiplin. Föräldrarnas stöd, ständigt övande, upptäckarglädje och skivlyssnande förde honom fram till musikeryrket. En stor del av hans utbildning ägde rum inför levande publik genom att han tidigt fick spela tillsammans med skickliga och kreativa medmusikanter. Han har numera många skivinspelningar och flera musikaliska utmärkelser bakom sig.

Jazzklubbbens gäster kan förvänta sig en bluesig, mustig och musikaliskt ganska uppsluppen konsert med orgeln i centrum. Stället är Hotel Royal torsdagkvällen.

Stig Andersson

Artikeltaggar

MusikSäffle kommunSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.