Hoppa till huvudinnehållet

Säfflebornas egna städdag

Publicerad:
På lördag kan alla vara med och bidra till ett renare Säffle. Helena Karlsson och Petra Andersson representerade kommunen på förra årets skräpplockardag.
På lördag kan alla vara med och bidra till ett renare Säffle. Helena Karlsson och Petra Andersson representerade kommunen på förra årets skräpplockardag. Foto: Nathalie Forsström

I samband med Håll Sverige Rent-dagen den 17 september gör Säffle kommun, SÄBO, Fastighetsägarna och Säffle-Åmål Dykarklubb en gemensam insats för en renare miljö – både på land och i vattnet.

Nedskräpning har en negativ påverkan på djur och natur, kostar pengar och är en bidragande orsak till otrygghet. För att belysa nedskräpningens konsekvenser och samtidigt bidra till en renare stadsmiljö bjuder Säffle kommun, SÄBO, Fastighetsägarna och Säffle-Åmål Dykarklubb in allmänheten till en skräpplockardag.

Under dagen kommer det även att genomföras magnetfiske för att få upp metalliskt avfall från Byälven.
Under dagen kommer det även att genomföras magnetfiske för att få upp metalliskt avfall från Byälven. Foto: Karin Olsson

Ta upp fula fiskar

Utöver traditionell skräpplockning arrangeras även magnetfiske.

– På botten av Byälven gömmer sig mängder av metalliskt avfall, det kan vara allt från gamla cyklar till batterier som förgiftar miljön. Med hjälp av en magnet och ett rep kan man fiska upp massa spännande föremål och samtidigt göra en insats för miljön, berättar Christian Hülpers på Säffle-Åmål Dykarklubb.

Magnetfisket arrangeras vid bryggan nedanför biblioteket där det finns en container att slänga uppfiskat skrot i. Deltagare tar själva med magnet, rep och eventuellt flytväst som finns att låna på Fritidsbanken.

Fikabelöning

Den som hellre vill städa på land beger sig till Medborgarhuset där alla deltagare får varsin sopsäck och möjlighet att låna skräpplockarverktyg. De yngsta deltagarna får ett skräpbingo. Som tack för hjälpen får alla plockare en fikakupong som gäller på Holgers eller Kanalcaféet.

Artikeltaggar

Djur och naturFritid och livsstilHus och hemMiljöSäffle kommunSäffle kommunSkräp

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.