Hoppa till huvudinnehållet

Arbetslösheten sjunker bland unga: ”Äntligen”

Publicerad:
Ungdomsarbetslösheten i Säffle är lägre nu jämfört med för ett år sedan.
Ungdomsarbetslösheten i Säffle är lägre nu jämfört med för ett år sedan. Foto: Jessica Gow/TT

För första gången på länge sjunker arbetslösheten bland unga i Säffle kommun. Kommunen har länge toppat listan över högst arbetslöshet bland unga men nu ser man ett trendbrott.

– Äntligen! Jag blev så glad. Vi lägger otroligt mycket arbete kring de här frågorna. Vi har riktade insatser till målgruppen och äntligen ser vi att det ger effekt. Sen behöver vi titta mer på vad det är som har gjort att siffrorna har sjunkit så mycket som de har gjort, säger Sanna Bertilsson, chef för arbetsmarknadsenheten i Säffle kommun.

I augusti i år låg arbetslösheten bland unga mellan 18 och 24 år på 13, 5 procent. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 16, 3 procent ett år tidigare. Det är en minskning med 2,8 procentenheter.

– Det går neråt och för första gången ligger vi inte sist utan vi har flyttat oss nedåt på listan. Det är otroligt skönt att det äntligen händer något kring ungdomsarbetslösheten, säger Sanna Bertilsson.

Sanna Bertilsson är glad över siffrorna som visar att ungdomsarbetslösheten minskar i Säffle.
Sanna Bertilsson är glad över siffrorna som visar att ungdomsarbetslösheten minskar i Säffle. Foto: Marina Johansson

Riktade projekt

Sanna Bertilsson uppger att motsvarande siffra låg på 19, 2 procent för två år sedan.

– Sakta men säkert matar vi oss nedåt. Sen behöver vi titta på siffrorna närmare vad de står för, säger hon.

Hon berättar att man jobbar med olika riktade projekt till den här målgruppen, bland annat med utbildningsinsatser riktade mot unga.

Klättrar ner

Säffle har länge toppat listan över ungdomsarbetslöshet. Sanna Bertilsson tycker nu att det är skönt att se att Säffle klättrar nedåt på listan. I statistiken för augusti 2022 ligger Säffle på tredje plats i länet över de kommuner med högst ungdomsarbetslöshet.

När det gäller siffrorna för hela befolkningen så toppar Säffle fortfarande listan med 9,5 procent av den registerbaserade arbetskraften mellan 16 och 64 år inskrivna som arbetslösa i augusti 2022. Det är en minskning med 1,3 procentenheter jämfört med samma period förra året. Säffle ligger tillsammans med Filipstad i topp på listan över de kommuner i länet som har högst arbetslöshet. I hela Värmland ligger arbetslösheten på 6,5 procent. Det är en minskning med en procentenhet jämfört med förra året.

Fakta

Ungdomsarbetslöshet

Inskrivna arbetslösa, augusti 2022, som andel av den registerbaserade arbetskraften 18-24 år i Värmlands kommuner.

Kommun Inskrivna arbetslösa

Kristinehamn 14,2 procent

Munkfors 14,2 procent

Säffle 13,5 procent

Forshaga 12,9 procent

Grums 12 procent

Filipstad 10,7 procent

Hammarö 10 procent

Hagfors 9,8 procent

Storfors 9,4 procent

Eda 9,3 procent

Karlstad 8,3 procent

Kil 7,9 procent

Arvika 7,3 procent

Torsby 6,6 procent

Sunne 6,5 procent

Årjäng 4,9 procent

Källa: Arbetsförmedlingen

Artikeltaggar

AMEArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.