Hoppa till huvudinnehållet

TV-klassiker sänds från Svaneholm

Publicerad:
Kyrkoherde Lena Skoting predikar och berättar om kyrkans historia.
Kyrkoherde Lena Skoting predikar och berättar om kyrkans historia. Foto: SVT

På lördag sänds TV-klassikerna Helgmålsringning från Svanskogs kyrka.

Kyrkoherde Lena Skoting leder lördagens helgmålsringning från Svanskogs kyrka som har en mycket intressant historia.

Kyrkan byggdes nämligen i raketfart sommaren 1733. Det ska ha gått på 22 dagar att resa timmerstommen.

– Kanske var det möjligt. Kanske är det en skröna. Oavsett kan jag stanna upp i beundran inför de timrade väggarna och försöka föreställa mig hur stockarna hämtades i skogen, höggs till för att passa och sedan hissades upp, för att läggas varv på varv till höga väggar. Redskapen var enkla, men uppfinningsrikedomen måsta ha varit stor”, berättar Lena Skoting i programmet.

Det sägs att Svanskogs kyrka byggdes i rekordfart 1733.
Det sägs att Svanskogs kyrka byggdes i rekordfart 1733. Foto: SVT

Hon fortsätter:

– I Matteusevangeliet säger Jesus: Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.

– De som en gång, för 300 år sedan, byggde den här kyrkan använde säkert ok. Oket fördelar vikten som ska bäras. Oket tar inte bort bördan, men blir ett redskap som gör bördan lättare att bära. Om detta handlar texterna imorgon”, avslutar kyrkoherde Lena Skoting i programmet som sänds i SVT 1 lördag 17.50.

Artikeltaggar

FamiljLena SkotingSvaneholmSvanskogs kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.