Hoppa till huvudinnehållet

Susanne uppfyller sin dröm - öppnar lantbutik och café

Publicerad:
Susanne Paulsson stortrivs där hon står i Linhagen lantbutik och kaffestuga. Bland annat serveras det hembakat.
Susanne Paulsson stortrivs där hon står i Linhagen lantbutik och kaffestuga. Bland annat serveras det hembakat. Foto: Claes Österman

I somras öppnade ett nytt bed and breakfast i Tveta och nu utökas satsningen med lantbutik och café.

– Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse, berättar Susanne Paulsson som står bakom Säffles senaste tillskott inom turist- och besöksnäringen.

Kör man gamla Åmålsvägen söderut och sneglar åt vänster strax innan Avelsäter, så ser man en samling röda stugor och ett vackert växthus alldeles invid landsvägen. Där ligger Linhagens lantbutik och kaffestuga. Kaféet och butik smygöppnade förra helgen men bed and breakfast har man servat turister med under hela sommaren.

– Vi öppnade lite försiktigt i juni och det blev en riktig fullträff. Det har varit fullbokat nästa hela sommaren och gästerna har berömt oss både för boendet och den naturnära miljön. Det är jag jätteglad för, säger Susanne Persson.

När turistsäsongen lugnat sig en aning var det dags för nästa steg i Susannes plan - att öppna lantbutiken och kaffestugan.

– Vi har öppnat lite i smyg för att se hur kunderna reagerade. Det blev precis den reaktion jag hoppades på så nu ska vi gå vidare i lite större skala och bland annat satsa på söndagsöppet café. Till vintern ska vi värma upp växthuset så att gästerna kan fortsätta att komma hit, berättar Susanne.

Susanne Paulsson har öppnat Linhagen lantbutik och kaffestuga i Tveta där det också finns ett B'n'B.
Susanne Paulsson har öppnat Linhagen lantbutik och kaffestuga i Tveta där det också finns ett B'n'B. Foto: Claes Österman

Satsningen i Linhagen är en gammal dröm för Susanne.

– Jag har alltid drömt om att driva ett kafé med hembakat, en lantbutik med närproducerat och ett ställe där gästerna kan umgås under trivsamma former. När vi flyttade till den här gården bestämde jag mig och det är så roligt att äntligen vara i gång. Det är verkligen en dröm som blivit uppfylld, säger Susanne med ett leende.

Susanne och hennes man Christian flyttade till gården för elva år sedan och har sedan dess lagt ned mycket arbete på att skapa en plats som sticker ut. Hela tiden har de strävat efter att slå vakt om gårdskänslan och bevara det gamla.

Bredvid entrén till Linhagens kaffestuga ligger ett växthus som i vinter kommer att värmas upp för cafégästerna.
Bredvid entrén till Linhagens kaffestuga ligger ett växthus som i vinter kommer att värmas upp för cafégästerna. Foto: Claes Österman

Gästerna som checkar in på gården får bo i en timrad stuga med vedeldad bastu och en altan som vätter mot den lilla dammen. Bakom stugan står ett kubbhus med utekök, toalett och utedusch. Man duschar i det fria med lamm och höns som enda åskådare.

– Det är bekvämt och ombonat men också en naturupplevelse som gjort intryck på våra besökare, inte minst de som kommer nerifrån kontinenten, berättar Susanne.

Kaffestugan står där det en gång stod en gammal lada.

– Men den var fallfärdig och gick inte att renovera. Så vi rev den och byggde en ny stuga där vi har café och lantbutik samt en uteservering. När vintern kommer blir det servering i växthuset. Vi ska nämligen ha öppet året runt onsdag till fredag samt söndagar, berättar Susanne.

 • Lantbutiken och kaffestugan har haft smygpremiär.
  Lantbutiken och kaffestugan har haft smygpremiär. Foto: Claes Österman
 • På kaffestugans baksida finns en nybyggd terrass med kafébord.
  På kaffestugans baksida finns en nybyggd terrass med kafébord. Foto: Claes Österman
 • I fårhuset finns djur att klappa för barnen.
  I fårhuset finns djur att klappa för barnen. Foto: Claes Österman
 • Ett charmigt kubbhus med utekök och toalett för b’n’b-gästerna.
  Ett charmigt kubbhus med utekök och toalett för b’n’b-gästerna. Foto: Claes Österman
 • Den timrade stugan har en trivsam uteplats vid en liten damm.
  Den timrade stugan har en trivsam uteplats vid en liten damm. Foto: Claes Österman
 • I lantbutiken säljs närproducerat från bland annat Värmland och Dalsland.
  I lantbutiken säljs närproducerat från bland annat Värmland och Dalsland. Foto: Claes Österman
 • Linhagens b’n’b erbjuder ett naturnära boende.
  Linhagens b’n’b erbjuder ett naturnära boende.

I butiken finns det lokalproducerade godsaker i form av sylt, saft, honung, chips med mera från producenter i Värmland., Dalsland och Dalarna. Där finns också gårdens egna grönsaker och ägg. Flera lokala konsthantverkare visar sina alster i butiken.

Delar av den rivna ladan finns bevarad i form av en återuppbyggd fårstuga där det bland annat finns får som barnen kan klappa.

– Är man på landet så ska det finnas djur som barnen kan besöka, menar Susanne som själv har två egna småbarn och jobbar deltid som lärare.

Artikeltaggar

Linhagen lantbutik och kaffestugaSäffle kommunTurismTveta

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.