Hoppa till huvudinnehållet

Säffle ny knutpunkt för kulturen

Publicerad:
Therese Olsson Hugosson är samordnare för Kulturens i Säffle.
Therese Olsson Hugosson är samordnare för Kulturens i Säffle. Foto: Jenni Jansson

Är du nyfiken på att sjunga ihop med andra? Önskar du att Säffle hade fler evenemang om slöjd? Vill du ha en lämplig föreläsare till en temadag om konsthistoria? Från och med i morgon fredag är det Sundsgatan 26 du ska vända dig till. Där öppnar Studieförbundet Kulturens - navet för verksamhet i fem län.

Therese Olsson Hugosson är samordnare för Kulturens i Säffle. Hon är lyrisk över att under marknadshelgen kunna välkomna besökare att ta en titt in i verksamheten.

– Studieförbundet Kulturen har haft verksamhet i kommunen tidigare, tillsammans med olika samarbetspartners. Men det här är första gången som vi har en egen lokal.

”Stora möjligheter”

Det är inte bara ett kontor för just Säffle, utan lokalerna som invigs i helgen är ett nytt kontor för Studieförbundet Kulturens region Mitt. Det innefattar länen Värmland, Örebro, Södermanland, Västmanland samt Östergötland.

– Det är jättestort, och möjliggör väldigt många evenemang för kulturen. Att kontoret finns i Säffle ger en lokal förankring för kommunen, samtidigt som man har blicken ut över många län. Det finns väldigt stora möjligheter att förverkliga just det som man har i åtanke.

Yngsta förbundet i yngsta staden

Kulturens är Sveriges yngsta studieförbund och som sysslar med enbart just kultur. Dock är det kultur ur det allra bredaste perspektivet. De arrangerar kurser, studiecirklar, konserter, utställningar och andra evenemang, och fungerar även som en länk mellan individen och det kultursammanhang denne önskar bli del av.

– Man kan till exempel vända sig till oss om man gillar att sjunga och är nyfiken på att bli del av en kör eller starta en ensemble, men inte redan känner någon eller vet var man ska börja. Har man bara en idé kan man komma hit och så hjälper vi dig vidare. Eller om man har ett allmänt önskemål om något man tycker borde finnas i kommunen på kultursidan och som saknas idag.

”Man kan till exempel vända sig till oss om man gillar att sjunga och är nyfiken på att bli del av en kör eller starta en ensemble”, säger Therese Olsson Hugosson.
”Man kan till exempel vända sig till oss om man gillar att sjunga och är nyfiken på att bli del av en kör eller starta en ensemble”, säger Therese Olsson Hugosson. Foto: Jenni Jansson

Therese Olsson Hugosson har jobbat som samordnare för Kulturens sedan i vintras.

– Det är ett jättekul jobb som jag har! Ena dagen pratar jag med en konstförening i Gnesta, andra dagen ett danslag i Arvika, tredje är jag involverad i ett nordiskt samarbete om folkmusik. Det är högt och lågt, vitt och brett - precis så symbiotiskt som jag vill att kulturbranschen ska vara.

Två festdagar

Invigningen av kontoret sker under både fredag och lördag. Utöver den officiella invigningen med bandklippning kommer det även att bjudas på bland annat en låtskrivarworkshop för tonåringar, musiklek för barnfamiljer, kortfilmsvisning och en konsert med samordnaren själv, som även är riksspeleman på klarinett.

– Det kommer ju att vara mycket folk i rörelse på stan när det är marknad, så jag hoppas att många vill stanna till och titta in hos oss - och gärna komma med synpunkter om vad de önskar att vi kan göra för kulturen här, säger Therese Olsson Hugosson.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterSäffleStudieförbundet KulturensTherese Olsson-Hugosson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.