Hoppa till huvudinnehållet

Många smaker från Värmland på Wiksfors bruk

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Robert och Therese Edquist från Toverud Mathantverk hade provsmak på sina ostar.
Robert och Therese Edquist från Toverud Mathantverk hade provsmak på sina ostar. Foto: Nathalie Forsström

Under helgen samlades en rad värmländska matproducenter på Wiksfors bruk för att visa upp och sälja sina produkter. Det fanns allt från godis och kaffe till ostar och hjortkött.

  • Mia Magnusson lät besökarna smaka på mat som hon gav ett andra liv.
    Mia Magnusson lät besökarna smaka på mat som hon gav ett andra liv. Foto: Nathalie Forsström
  • Mats Söderquist från Sjöviks hjortfarm tyckte att det var ett bra initiativ att samla alla på ett ställe.
    Mats Söderquist från Sjöviks hjortfarm tyckte att det var ett bra initiativ att samla alla på ett ställe. Foto: Nathalie Forsström
  • Anna Wilgenburg tillverkar godis.
    Anna Wilgenburg tillverkar godis. Foto: Nathalie Forsström
  • Ulf Karlsson och Ossian Johansson från föreningen Vikingaleden fanns på plats.
    Ulf Karlsson och Ossian Johansson från föreningen Vikingaleden fanns på plats. Foto: Nathalie Forsström
  • Flera värmländska matproducenter samlades på Wiksfors bruk i helgen.
    Flera värmländska matproducenter samlades på Wiksfors bruk i helgen. Foto: Nathalie Forsström
  • Provsmak på godsaker.
    Provsmak på godsaker. Foto: Nathalie Forsström
  • Det fanns mycket mat att välja på för dem som besökte Wiksfors bruk under helgen.
    Det fanns mycket mat att välja på för dem som besökte Wiksfors bruk under helgen. Foto: Nathalie Forsström
  • En potatissallad som Mia Magnusson lagat på produkter som förmodligen skulle ha kastats annars.
    En potatissallad som Mia Magnusson lagat på produkter som förmodligen skulle ha kastats annars. Foto: Nathalie Forsström
  • Trevlig stämning på Smaka på Värmland.
    Trevlig stämning på Smaka på Värmland. Foto: Nathalie Forsström
  • En av stationerna i matfestivalen Smaka på Värmland fanns på Wiksfors bruk.
    En av stationerna i matfestivalen Smaka på Värmland fanns på Wiksfors bruk. Foto: Nathalie Forsström
  • Kaffe tillverkat på platsen fanns till försäljning.
    Kaffe tillverkat på platsen fanns till försäljning. Foto: Nathalie Forsström

En av samlingsplatserna i årets upplaga av Smaka på Värmland var Wiksfors bruk i Långserud där en rad värmländska matproducenter samlades under helgen. Det fanns minst sagt ett brett utbud på den välbesökta stationen.

Smaka på Värmland arrangeras av Nifa, Visit Värmland och Visit Kristinehamn. Det är i år tolfte året i rad som matfestivalen arrangeras men upplägget har sett lite olika ut.

I årets upplaga kunde man åka runt hos utställarna eller besöka någon av de två samlingsplatserna, Wiksfors bruk eller Stadsparken i Kristinehamn. Det är första året som det fanns en samlingsplats på Wiksfors bruk.

Svinnkock

En som fanns på plats på Wiksfors bruk under helgen var svinnkocken Mia Magnusson. Hon jobbar som hållbarhetsinspiratör på Coop Värmland och har under många år jobbat med att minska matsvinnet hos butiker.

– Vi slänger för mycket mat. Konsumenterna är värst men även butiker slänger även om det har blivit bättre, säger hon.

Tar tillvara maten

Mia jobbar för att ta tillvara de varor som kunder ratar i butiken men som fortfarande är fullt ätbara. Under helgen lät hon besökarna på Wiksfors bruk smaka på en rad olika rätter som hon tillagat på varor som förmodligen annars skulle ha kastats.

Hon nämner frukt och grönt som vanliga produkter som konsumenter inte vill ha även om den är fullt ätbart.

– Det är inget fel på den om man tar bort det som är skadat, säger hon.

Mia berättar att det finns mycket att göra av till exempel äpplen och bananer som är lite skadade.

Har du något tips till de som vill minska sitt matsvinn?

– Jag tycker att det här med att storhandla inte alltid är bra. Man kanske inte ska göra det om man märker att man slänger mat, säger hon.

Hon tillägger att det alltid är bra att göra kyl- och skafferirens och se vad man har hemma.

– Bäst före betyder inte giftigt dagen efter. Vi kan lita mer på våra sinnen, säger hon.

Flera aktörer

Sjöviks Hjortfarm fanns också på plats på Wiksfors bruk.

– Det är jättekul att man har samlat alla på ett ställe, säger Mats Söderquist som var riktigt nöjd med arrangemanget.

Toverud Mathantverk, Tjolla Delikatesser, Mor Carins AB, Smaksinnenas skafferi, Sötisar, Torsbols Mat och Hantverk, Wermlands mejeri, Kolbruket Gylterud, Grinnemo Hallon & honung och Mansburger var andra aktörer som fanns på plats vid Wiksfors bruk under helgen.

Artikeltaggar

LångserudMia MagnussonNyheterSjöviks hjortfarmSmaka på VärmlandVisit VärmlandWiksfors bruk

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.